Hajsza az európai kupahelyekért • SportTV

Hajsza az európai kupahelyekért

Sport TV avatar Sport TV 2020. 07. 09. 08:18    
Olvasási idő: 3 perc

A még zajló, általunk követett két élvonalbeli bajnokságban már a hajrában, az utolsó négy fordulóban járnak a csapatok. Csütörtökön a török Süperligből egy isztambuli városi összecsapással jelentkezünk, a portugál Liga NOS-ból a bajnoki címért versenyt folyó, lassan eldőlni látszó versenyfutás két csapatát mutatjuk, amelyek egyaránt idegenben pályáznak a három bajnoki pontra.

Burak Yilmaz, a tapasztalt gólvágó sokat tehet a csütörtök esti városi összecsapáson mindhárom pont megszerzéséért (Fotó: Getty Images)

BESIKTAS–KASIMPASA

Nem minden városi összecsapás rangadó, vagy az eredeti kifejezéssel élve derbi – a mennyiség devalválhatja a minősítést. Legalábbis Törökországban ez a helyzet: az ország legnagyobb városából, Isztambulból nem kevesebb mint öt együttes szerepel az élvonalban. Ebből könnyen kiszámolható, hogy 20 isztambuli-isztambuli mérkőzést játszanak a 2019–20-as kiírásban. Az öt együttes közül három a régi nagycsapat (Galata, Fener, Besiktas), a negyedik, a Basaksehir útban van története első bajnoki címe felé, mellettük a Kasimpasa a „szegény rokon”. Igazán tiszteletben tartja a városi „hatalmasságokat”, az összesen 8 idénybeli mérkőzéséből az első ötöt elveszítette ellenük, mígnem két fordulóval ezelőtt megtörte a jeget a Fener 2–0-s hazai legyőzésével. Talán örülnek is a hívei, hogy a hatalmas ország más tájairól is vannak első osztályú csapatok, ellenük azért összeszedtek további 33 pontot, így aztán a kiesés nem fenyegeti a csapatot.
A vendég fekete sasoknak sincs túl jó idénye, a vírusszünet utáni négy fordulóban az összes helyszín-győzelem/vereség kombinációt „előadták”, azaz nyertek és veszítettek is otthon és idegenben egyszer-egyszer. Ám akkora a tömörülés a táblázat „kupakörüli” pozícióiért (a 3. Sivasspor és az egy mérkőzéssel kevesebbet játszó Besiktas közt csupán 4 pont a differencia), hogy egy jó hajrával még a Trabzonspor UEFA-eltiltása miatt BL-selejtezőt érő legalsó dobogós hely sem elérhetetlen a BJK számára. Meglátjuk, a történelmi hármas nagy mélyrepülése közepette a sasok a végére tudnak-e egy kicsit szárnyalni a jól ismert isztambuli „légtérben”…

Kapcsolódó

BESIKTAS–KASIMPASA örökmérleg

Összes tétmérkőzés: 34 mérkőzés, 22 Besiktas-győzelem, 7 döntetlen, 5 Kasimpasa-siker, 72–37-es gólkülönbség. A bajnokságban: 33–22–7–4 / 71–34
A Besiktas pályaválasztásával: 18–13–3–2 / 41–20. A Besiktas pályaválasztásával a bajnokságban: 17–13–3–1 / 40–17
A legutóbbi bajnoki mérkőzésen: Kasimpasa–Besiktas 2–3 (1–1). G.: Mustafa P. (24.), Koita (56.), ill. Caner (39.), Mehmet N. (71., 90.)

TONDELA–PORTO

Zé Luisnak, a zöl-foki-szigeteki csatárnak a Portóval sikerülhet, ami a Videotonnal hat éve nem: nemzeti bajnoki címet nyerni (Fotó: Getty Images)

Bár a vírusszünet után első mérkőzését elvesztette a trónkövetelő Porto, az azóta eltelt öt mérkőzésen viszont még gólt sem kapott! S mivel csak egyszer fordult elő, hogy nem is rúgott, ezt az etapot 13 ponttal és 11–0-s gólkülönbséggel zárta, s a közben folyamatosan bukdácsoló címvédő Benficával szemben hatpontos előnyre tett szert. S mivel a nagy riválist előtte még oda-vissza sikerült legyőznie, a képlet egyszerű:  a hátralévő négy mérkőzésen 6 pont, azaz két győzelem elégséges a 29. bajnoki címe megszerzéséhez. Ebből a kettőből az egyiket Tondelában érheti el, ahol még akkor sem szenvedett sosem vereséget, amikor nézők is lehettek a lelátókon. Mi több, még gólt sem kapott idegenben a kiscsapattól, amelynek pályájáig alig 80 km-t kell utaznia. Igaz – éppúgy mint a szünet óta eltelt időben – ott is csupán egyszer nem rúgott gólt, a másik hármon igen, a múlt eredményei alapján Sérgio Conceicao legényei reménykedhetnek abban, hogy meg tudják tenni az utolsó előtti lépést.
Azért a Tondelának is lesz miért hajtania. Csupán 3 ponttal áll a jobbik kieső helyet elfoglaló Portimonense előtt, azaz neki is pontot/pontokat kellene szereznie a biztonságos bent maradáshoz. Bár ha a Porto formája nem hanyatlik látványosan, erre vajmi kevés az esélye.

Kapcsolódó

TONDELA–PORTO örökmérleg

Összes tétmérkőzés: 9 mérkőzés, 1 Tondela-győzelem, 1 döntetlen, 7 Porto-siker, 1–14-es gólkülönbség. A bajnokságban: ugyanez
Tondelában: 4–0–1–3 / 0–5. Tondelában a bajnokságban: ugyanez
A legutóbbi bajnoki mérkőzésen: Porto–Tondela 3–0 (2–0). G.: Tiquinho Soares (10., 32.), Otávio (51.) – 2019. 12. 16-án

FAMALICAO–BENFICA

Carlos Vinicius (jobbról) és Pizzi Lisszabonban sokat tett a Famalicao nagy különbségű legyőzéséhez: a brazil csatár egy,  a portugál középpályás két gólt is szerzett a 4–0-ra végződő bajnokin (Fotó: Getty Images)

Az izraeli pénzen „felpumpált”, és a bajnokságnak nagy reményekkel nekivágó Famalicao lendülete tavaszra elfogyott. A bajnoki reményekről már márciusban le kellett mondania, de óriási hajrával még utolérheti a 4. Bragát (5 pont a hátránya), és kijuthat az európai kupaporondra.
A vendég Benfica a sorozatos rossz eredmények hatására edzőt váltott, ám Bruno Lage menesztése már alighanem későn történt meg. Az utód Nélson Vérissimo első meccsén ugyan visszatért az együttes a győzelem útjára, de négy játéknap alatt 7 pontot verni a nagy rivális Portóra, reménytelennek tűnő vállalkozás. Persze, mindent meg kell tenni ezért, és a lisszaboni sasok meg is próbálnak mindent megtenni. A helyettes edző működési idejét ugyan meghosszabbította a vezetőség a bajnokság végéig, ám ha nem következik be a csoda, aligha maradhat a kispadon az ősztól. Mert a Benficának a bajnokságban csak egyetlenegy hely a megfelelő, a dobogó teteje. Minden más helyezés kudarc, s hatalmas csalódás a klub világszerte 15 milliósra taksált szurkolótábora számára.

Kapcsolódó

FAMALICAO–BENFICA örökmérleg

Összes tétmérkőzés: 13 mérkőzés, 1 Famalicao-győzelem, 2 döntetlen, 10 Benfica-siker, 10–34-es gólkülönbség. A bajnokságban: 11–1–1–9 /7–30
Vila Nova de Famalicao-ban: 6–1–2–3 / 6–10. Vila Nova de Famalicao-ban a bajnokságban: 5–1–1–3 / 5–9
A legutóbbi bajnoki mérkőzésen: Benfica–Famalicao 4–0 (1–0). G.: Carlos Vinícius (39.), Pizzi (48., 63.), Caio (89.) –  2019. 12. 14-én

SÜPERLIG, 31. forduló. Sport2 20:00 Besiktas–Kasimpasa (kommentátor: Bartha Zoltán).
LIGA NOS, 31. forduló. Sport1 20:15 CD Tondela–FC Porto (kommentátor: Fülöp László); Sport1 22:00 FC Famalicao–SL Benfica  (kommentátor: Bartha Zoltán)