A Porto „távolságot tartana” • SportTV

A Porto „távolságot tartana”

2020. 07. 05. 09:03    
Olvasási idő: 2 perc

Egy „gyenge” és egy „erős” bajnokjelölttel jelentkezünk vasárnap este a török és a portugáűl élvobalból. Ellentétesek az érdekeik: a második helyezett Trabzonspor csökkentené, a listavezető Porto viszont növelné az idei tavasz-nyár szomorú módon leggyakrabban emlegetett relációját, a (futballban azért nem kötelező) „távolságot”.

Gólszerzők külön mérkőzése. A norvég gólkirályjelölt Alexander Sörloth (jobbról) és a japán Nagatomo Juki éppen egymással küzd a labdáért a két együttes decemberi trabzoni találkozóján (Fotó: Getty Images)

GALATASARAY–­TRABZONSPOR

A Trabzon a forduló előtt kétpontnyira elmaradva követte az első bajnoki címére törő „új” isztambuli nagycsapatot, a Basaksehirt. Szombaton aztán a kupadöntő „előképén”  – ez a két csapat találkozik a Türkiye Kupasi fináléjában is – idegenben 2–0-ra megverte az Antalyasport és ideiglenesen ismét ötpontosra növelte előnyét.
A rekordbajnok Galata egy estleges hazai győzelmmel két legyet is üthetne egy csapásra. A meccs kezdete előtt fejeződik éppen be a virtuális bronzérmes Sivasspor találkozója ugyancsak Isztambulban, a helyi ötödik elsőligás együttes, a Kasimpasa vendégeként. Ha pontot veszt és a Cim-Bom-Bom megnyeri a Trabzon elleni rangadót, egyrészt helycsere történik a harmadik helyen, másfelől a rekordbajnok ”lőtávolba”, egy győzelembyire kerül a legyőzött ellenfélhez, azaz még a BL-t érő második hely megszerzésének reménye is felcsillan.
A  Galatát elsősorban „békülékenységéért” marasztalják el a sajtóban, túl sok a döntetlenje. A legutóbbi öt játéknapon négyszer is remizett, a vírusszünetet követő újrakezdés óta egy vereség, két ikasz a mérlege, azaz még meccset sem nyert. Igazából azért vannak mélg reményei, mert az előtte állók is sűrűn hullatják a pontokat.

A BL-t érő második helyet elfoglaló Trabzon is két ikszet produkált a júniusi újrakezdés óta, csak éppen a harmadik meccsét nem elvesztette, hanem megnyerte a Göztepe ellen.
A két együttes az „őszi” idényben, azaz december 1-jén is remizett egymással, a gólkirályjelölt Sörloth góljával még a 90. percben is vezetett a házigazda, ekkor azonban a korábban az Intert is megjáró bal oldali középpályás, Nagatomo kiegyenlített.

Mivel mindkét gárdának erősen szüksége van a pontokra, éles mérkőzés várható, amelyen döntésre törekedhetnek a felek. Döntetlen esetén ugyanis a vendégek bajnoki, a házigazdák „BL-es ezüstös” reményei tovaszállhatnak.

Kapcsolódó

GALATASARAY–TRABZONSPOR örökmérleg

Összesen: 95 mérkőzés, 42 Galata-győzelem, 23 döntetlen, 30 Trabzon-siker / 123–107-es gólkülönbség. A bajnokságban:  93–41–22–30 /120–105
Isztambulban: 48–27–12–9 / 73–46. Isztambulban a bajnokságban: 46–26–11–9 / 70–44
A legutóbbi mérkőzésen: Trabzonspor–Galatasaray 1–1 (0–0). G.: Sörloth (50.), ill. Nagatomo (90.) – 2019. 12. 1-jén 

PORTO–BELENENSES

Afrikai légicsata Portugáliában. A francia születésű  mali Moussa Marega (Porto, balról) fejeli el a labdát a Belenenses angolai védője, Show elől  (Fotó: Getty Images)

 

A Porto bízik abban, hogy manapság mindenkinek kötelező a távolságtartás… De félre a morbiditás határát súroló viccel, mivel a címvédő Benfica szombat este visszatért a győzelem ösvényére, az első számú bajnokjelöltnek is egy vagy még inkább három pontot kell szereznie, hogy megtartsa az egy, illetve jó esetben a két győzelemnyi előnyét. (A forduló előtti hat pontot ugyanis nem elég behoznia a Benficának, mert pontegyenlőség esetén az egymás elleni mérleg dönt, és a „sárkányok” mindkétszer legyőzték a „sasokat”…)

A fővárosból érkező vendég csapat azon két együttes egyike, amelyek a Benfica, Porto, Sporting trión kívül bajnoki címet tudtak szerezni valaha ,Portugáliában. Az azonban meglehetősen régen volt, pontosan 64 esztendeje, a mostani gárda nemhogy aranyra nem pályázhat, hanem inkább a kieséstől kell tartania. Előnye a legjobb kieső helyen álló Portimonensével szemben mindössze négy pont, egy meglepetéseredménnyel a Dragaóban növelni tudná ezt a távolságot – már-már biztonságosra…

Kapcsolódó

PORTO–BELENENSES örökmérleg 

Összesen: 124 mérkőzés, 72 Porto-győzelem, 32 döntetlen, 20 Belenenses-siker / 297–112-es gólkülönbség. A bajnokságban: 113–65–32–16 / 255–92
Portóban: 60–43–12–5 / 191–47. Portóban a bajnokságban: 56–40–12–4 / 169–40
A legutóbbi mérkőzés: Os Belenenses–Porto 1–1 (1–1). G.: André Santos (14.), ill. Alex Telles (34. – 11-esből) – 2019. 12. 8-án

SÜPERLIG, 30. forduló. Sport1 20:00 Galatasaray SK–Trabzonspor Kulübü (kommentátor: Fülöp László). LIGA NOS, 30. forduló. Sport1 22:30  FC Porto–Os Belenenses (kommentátor: Petur András)