Átcsúszik-e a Werder a pótvizsgán? • SportTV

Átcsúszik-e a Werder a pótvizsgán?

2020. 07. 06. 10:34    
Olvasási idő: 2 perc

Hétfőn este kiderül, megőrzi-e a Werder Bremen negyvenéves Bundesliga tagságát, vagy újoncot avat a német élvonal az 1. FC Heidenheim csapatában. A „futballhabzsoló” Sport TV-rajongók kevéért pedig beiktattunk még a programunkba egy török és egy portugál bajnokit is a 2-es csatornánkra.

Milot Rashica (balról) és a heidenheimi Marnon Busch már csütörtökön Brémában is ugyncsak megkeserítette egymás életét (Fotó: Getty Images)

HEIDENHEIM–WERDER

Kicsit déja vu érzése lehet annak, aki a Bundesliga osztályozóinak történetét nyomon követi. Egy évvel ezelőtt  párharc szereposztása kísértetiesen hasonlított az ideihez. Akkor is egy „örökös” Bundesliga-tag (a VfB Stuttgart) mérkőzött egy olyan klubbal (1. FC Union Berlin), amelynek csapata még sosem szerepelt korábban az 1963-ban alapított ligában. Akkor is döntetlenre végződött az első összecsapás a „nagycsapat” otthonában, ám itt már nem tökéletes az egyezés. Mert az a döntetlen 2–2-es volt, azaz a „kicsi” idegenben is szerzett két gólt, míg az idén a Heideheimnek csak 0–­0-ra futotta a Weserstadionban. Ha kicsit egyszerűsített jelzővel akarunk élni, akkor a Werder a Stuttgart „rossz” döntetlenjével szemben most a lehető legjobbat érte el, azaz legalább nem kapott gólt.
Góltalan első meccs után a jelenlegi szabályok szerint az első találat értéke „megsokszorozódik”. Ha a brémaiak gólt találnak ugyanis a Voith Arenában, akkor a hazaiaknak már kettőt kell rúgniuk, hogy az övék lehessen az ősztől  58. évadjába lépő bajnokság 57. bemutatkozó együttese. (A másodosztályból közvetlenül feljutó Bielefeld már 17, a Stuttgart 53 idényt töltött korábban a Bundesligában.)
A két együttes közös múltja a három négy nappal ezelőtti 0–0-s en kívül még két DFB-kupameccset is tartalmaz.  2011-ben Heidenheimben meglepetésre a hazai együttes győzött 2–1-re. Az idei kiírásban október 30-án viszont Brémában a Werder 4–1-re megverte ellenfelét úgy, hogy a 41. percben már 4–0-ra vezetett Rashica, Bittencourt, Klaassen és Friedl találatával, Schnatterer az első félidő hosszabbításában 11-esből szépített, így már a félidőre kialakult a végeredmény. Összesen negyedik, ez idénybeli harmadik mérkőzésük tehát arról dönt, a Werder megkezdheti-e sorozatban 40. idényét is a német bajnokság élvonalában, vagy két éven belül már a második újonccal bővül a liga valaha volt szereplőinek névsora.

 SÜPERLIG, LIGA NOS

Bajnokaspiránsokat ugyan nem mutatunk Sport2-es mérkőzéseinken, de kiesőjelöltet és bronzvárományosokat igen. A Süperligben a Kayserispor erősen kapaszkodik a bent maradásért folytatott küzdelemben, legutóbb idegenben verte meg a bronzra hajtó Sivassport. Hétfő esti ellenfele, a Besiktas ugyan csapnivaló idényt futott, ám mivel az isztambuli „történelmi trió” másik két együttese is erősen botladozott, még maradt reménye az Európa-liga-osztályozót jelentő bronz vagy legalább a 4. hely megszerzésére. Tételesen az eredményalakulások következménye. Hazai győzelem esetén a Kayserispor négy helyet ugrik előre és kiesőhelyre szorítja le a jelenleg 15. Yeni Malatyasport, a Besiktas marad az 5. helyen kétpontnyira a Galata mögött. Ha ikszelnek egymással, a Kayseri marad a helyén, de pontszánban azonosan áll a szintén kieső Rizesporral és a Malatyasporral is, csak a gólkülönbség rangsorol a három gárda között, a BJK pedig egy pontra megközelíti a bajnoki címvédőt. Végül ha a „fekete sasok” győznek, megelőzve a Galatát  a 4. helyen zárhatják a 30.fordulót, csak egypontnyi távolságra a harmadik Sivassportól.

Luiz Phellype győztes gólöröme a José Alvalade Stadionban tavaly december 8-án, amikor a Sporting 1–0-ra legyőzte a Moreirensét (Fotó:  Getty Images)

A Moreirense vendégeként fellépő Sporting CP nagyot léphet előre „örök harmadik helye” megszerzése felé a Liga NOS-ban. A bragai testvércsapattal folyó „Sporting-versenyfutásban” két pont az előnye, ezt győzelemmel 5-re növelheti, amellyel szinte zsebében érezheti már a bronzérmet. Vendéglátója „holt térben” van, előre nem léphet, esetleges vereségsorozattal sem zuhanhat vissza kieséssel veszélyeztető pozícióig.  Ősszel fordított párosításban 1–0-s SCP-siker született, az egyetlen gólt Luis Phellype fejelte az azóta már súlyosan megsérült és visszavonulását is bejelentő Jérémy Mathieu asszsztjából.

 OSZTÁLYOZÓ A BUNDESLIGÁÉRT, visszavágó mérkőzés. Sport1 20:30  1. FC Heidenheim 1846–SV Werder Bremen (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel). SÜPERLIG, 30. forduló. Sport1 20:00  Kayserispor–Besiktas JK (kommentátor: Bartha Zoltán). LIGA NOS, 30. forduló. Sport2  22:00  Moreirense–Sporting Clube de Portugal (kommentátor: Haraszti Ádám).