Legyőzte a gyilkos kórt, most TD-t ünnepelhet az NFL-ben • SportTV

Legyőzte a gyilkos kórt, most TD-t ünnepelhet az NFL-ben

2019. 09. 16. 06:47    
Olvasási idő: 2 perc

David Quessenberry három évig küzdött a gyilkós kórral, a sikere után 2018 végén bemutatkozott az NFL-ben, az idén pedig már az első touchdownját is megszerezte.

Elsőre nem nagy történet, hogy a Tennessee Titans-Indianapolis Colts mérkőzésen a második negyed ötödik másodpercében David Quessenberry Marcus Mariota egyyardos passzából megszerezte pályafutása első touchdownját az NFL-ben. Sokan voltak-lesznek így ebben a szezonban (rendben, támadó falemberből sokkal kevesebben), ráadásul a favorit Titans a végén még kis is kapott 19-17-re – mondhatnánk, lehet kérem továbbhaladni. De ha hozzáátesszük, hogy 2014 júniusában hat orvos állt Quessenberry houstoni kórházi szobájában, és a vezetőjük közölte a játékossal: limfómája van, ráadásul a daganatos betegség egyik agresszív fajtájából, akkor el lehet képzelni, mit jelentett a TD a még most is csak 29 éves fiatalembernek.

A támadó falember a 2013-as draft hatodik körében, a 176. helyen kelt el, igaz, első idényében lábsérülés miatt nem számíthatott rá a Houston Texans. De még ez sem lett volna gond, csakhogy 2014 derekán a csapatorvos észlelte, Quessenberry sokkal nehezebben lélegzik, mint az normális lenne. A játékos fáradtságra és folyamatos köhögésre panaszkodott, innen nem volt más út, mint a kórház. A többit pedig már tudjuk. „Azt mondták nekem, haver, pokoli harc vár rád” – emlékezett vissza a sorsfordító napra az offensive tackle. A diagnózis másnapján elkezdődött a sugárkezeléses terápia. „Hogy mit éreztem? A legrosszabb másnapot, amit valaha is érezhet ember. Mindent el akarsz dobni. Mindennek alumínium íze van. Életem legnagyobb rémálmába kerültem” – mondta erről.

Három évig tartottak a kezelések, kibírta, tünetmentes lett. Pár hónappal később megkapta a George Halas Awardot, ami annak jár, aki az NFL-játékosok, -stábtagok és -alkalmazottak közül annak jár, aki a legnagyobb bajt győzi le. Halálosnak tűnő kórral szembeni sikernél nagyobb aligha lehetséges.

A gyógyuláson túl még egy álma teljesült: küzdhetett az NFL-karrierért. Visszakerült a Texans gyakorló csapatába, 2017 decemberében bekerült az első csapatba, december 25-én, a Pittsburgh Steelers elleni Monday Night Game-en pedig pályára léphetett a ligában. A lelátón ott ült a családja, még Bob McNair, a Texans tulajdonosa is eljött (fájdalom, neki később nem sikerült visszavernie a gyilkos kór sokadik támadását, és 2018-ban elhunyt), Quessenberry pedig játszott. „Az imáim meghallgattak. Ennyi történt. Rengeteg ima. Imák ezrei. Nagy munka volt” – mondta akkor.

A következő idény előtt a Texans érdemei elismerése mellett jelezte neki, nem számít rá, a Tennessee Titans viszont szerződést kínált neki a gyakorló csapatában. Elfogadta, megküzdött a helyéért, és újévi ajándékként kétéves szerződést kínált neki, amit ő boldogan elfogadott. A mostani szezonban 494 ezer dollár üti a markát, jövőre 585 ezret kereshet. Azt mondta, az élethalálharc után a pénz már csak másodlagos, a legnagyobb siker után akár vízhordóként is kész csatlakozni a kerethez.

Már a második körben, ezzel a touchdownnal (a videón 1:52-től) megmutatta, több ennél.