Erőfelmérő rajt a vízilabda BL-ben • SportTV

Erőfelmérő rajt a vízilabda BL-ben

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 08. 07:34    
Olvasási idő: 2 perc

1963-ban BEK néven indították útjára, tehát 57. kiírásának vág neki a vízilabda Bajnokok Ligája, amelynek szokás szerint három magyar résztvevője van a csoportkörben. A bajnok FTC-Telekom címvédőként rajtol, az ezüstérmes OSC Waterpolo selejtezők után került a mezőnybe, a Szolnoki Dózsát pedig korábbi eredményei alapján, méltányossági alapon meghívta a LEN, a sorozatot szervező európai úszó- és vízilabda-szövetség. Mi – immáron hagyományosan – a szolnokiak útját követjük végig a csoportkörön.

Májusban a Verona ellen fejezte be, most a kazanyi csapat ellen kezdi BL-szereplését a Dózsa (Fotó: szolnok-vizilabda.hu)

A szolnokiakat az A-csoportba sorsolták, igazán rangos ellenfelek közé. A hét csoportrivális közül öten a szolnokiakhoz hasonlóan már megnyerték a BL-t vagy valamelyik elődtornáját (BEK, Euroliga). A Jug Dubrovnik és a Spandau 04 négyszeres, az Olympiakosz és a Jadran Split kétszeres, a Barceloneta egyszeres győztese a kupának. De még a hatodik ellenfél, a Jadran Herceg Novi is volt már egyszer döntős (2004). Egyetlen konkurens, a Szintyez Kazany nem érte még sosem el a finálét –  éppen az orosz csapatot fogadja hazai rajtján a Szolnok.
Az együttes egyszer volt hazája bajnoka (2007), 8-szoros ezüstérmes, idén ötödször szerzett bronzot. Az Orosz Kupa kétszeres győztese (2005, 2010) Nemzetközi szinten eddig a LEN-kupában (a mostani Eurokupa jogelődje) vitézkedett, 2007-ben megnyerte a sorozatot, 2006-ban és 2016-ban eljutott a döntőig.
Ebben a BL-kiírásban a selejtezőben rajtolt, az 1. fordulóban második lett a B-csoportban, a második körben ugyancsak másodikként végzett éppen az OSC mögött, a harmadik kanyarban pedig kieséses párviadalban az idegenbeli 12–13 után Kazanyban 10–7-re verte meg, s ezzel ejtette ki az olasz AN Bresciát.

A két együttesnek nem ez lesz az első európai találkozása, nyolc éve az Eurokupa negyeddöntőjében itthon 11–­7-re nyert a Dózsa, s bár 6–5-re kikapott Kazanyban, továbbjutott. (Utána viszont sajnos elvérzett az elődöntőben a Sabadell ellen.)

A magyar bajnoki bronzérmes Szolnok idénybeli mind a négy bajnokiját megnyerte eddig, bizakodva várhatja tehát a BL-startot.

„Az orosz vízilabda válogatott- és klubszinten egyaránt sokat fejlődött az utóbbi időszakban – nyilatkozta a szolnoki klubhonlapnak Zsivko Gocics, a Szolnok vezetőedzője. – A válogatott gerincét a kazanyi csapat adja, amely egyáltalán nem ígérkezik könnyű ellenfélnek. Szerencsére jól sikerült a főpróbánk, hiszen jó játékkal rangadót nyertünk Miskolcon. Nálunk mindenki egészséges, nagyon motiváltan készülünk a BL-rajtra is.”

Ha a három idénnyel ezelőtti, BL-győzelemmel végződő szereplés megismétlése irreális elvárás volna is a csapattól, egy magyar élklubtól talán elvárható, hogy versenyben legyen a nyolcas döntőbe jutásért. Ehhez pedig a legkevésbé dekorált ellenfél hazai legyőzése jó kiindulópontot jelentene.

VÍZILABDA BL, csoportkör, 1 forduló. Sport1 18:45 Szolnoki Dózsa–Szintyez Kazany (kommentátor: Fülöp László, szakkommentátor: Horváth Viktor)