Szombati kézimeccstrió az EHF-kupából • SportTV

Szombati kézimeccstrió az EHF-kupából

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 12. 11:56    
Olvasási idő: 3 perc

Az európai kéziszövetség (EHF) programalkotói ezúttal a szombatot tették meg a második számú kupasorozat fő játéknapjává. Mivel lehetőségünk (közvetítési jogunk) van rá, élünk is vele: egymás után három hazai mérkőzéssel, két női és egy férfimérkőzésel jelentkezüml kora délutánól az esti futball Eb-meccsig.

A Hypo az osztrák bajnoki döntő "visszavágóján" jobb volt, a Vácnál remélhetőleg nem lesz az (Fotó: europeancup.eurohandball.com)

VÁC–HYPO

A lehető legpatinásabb ellenfél jutott a Váci NKSE-nek az EHF-kupa 2. fordulójának sorsolásán. A bécsújhelyi székhelyű Hypo Niederösterreich 41-szeres osztrák bajnok, 30-zoos kupagyőztes, emellett a rangosabbik kupasorozat második legtöbbszörös győztese (8-szoros BEK- és BL-győztes), emellett az akkor még létező KEK-et is megnyerte 2013-ban. Ma persze ha nem is süllyedt vissza a középszintre, de már régen nem BL-csapat a Hypo, amely 2019-ben, 41 év után az osztrák bajnokságot is elveszítette a WAT Atzgersdorf elleni döntő párharcban. A visszavágás azonban kupakeretek közt sikerült: az EHF-kupa selejtezőjének 1. körében a Hypo itthon és idegenben egyaránt 5 góllal múlta fell a friss bajnokot

A csapat történetében rengeteg a magyar motívum, legnevesebb edzői közt volt Németh András, aki két szakaszban is vezette a csapatot, jelenleg pedig éppen a váciak szakmai igazgatója. A legnevesebb játékosai közt volt Nagy Mariann, Balogh Bea, Kiersner Erika, sőt tévénk állandó szakértője, Tóth Tímea is. A jelenlegi személyi állomány sem nélkülözi a magyarokat:  Kovács Ferenc a vezetőedző, a játékoskeretben pedig ott található Hajgató Annna kapus és Élő Beatrix is.
A váci együttes régmúltja sokka kevésbé fényes ellenfelénél, ám az elmúlt három kuúaidényben éppúgy nem tudta túllépni a 2. és 3. forduló akadályát az EHF-kupában, mint ellenfele. A magyar bajnokságban ebben az idényben 6 forduló után 3 győzelemmel, 1 döntetlennel és 2 vereséggel, 7 ponttal a 6. helyet foglalja el, két legutóbbi két meccsén remizett Kisvárdán (24–24), majd otthon legyőzte a Szombathelyt (31–28). A cél: minél nagyobb előnyt szerezni a jövő szombati, bécsújhelyi visszavágóra.

CSURGÓ–CONSTANTA

Jó volna kettős győzelemmel túljutni a románokon (Fotó: cskk.hu)

A férfi EHF-kupában hatodik alkalommal indul a csurgói együttes, amely elsőre, 2013–14-ben elérte a csoportkört, aztán egy év kihagyás után az elmulz nágy alkalomnól kétszer a 3., kétszer a 2. selejtezőkörig jutott csak.

Ellenfele, a konstancai klub a múltban jelentősebb eredményeket ért el, 2004 és 23014 között 9-szere lett román bajnok, emellett hatszoros kupagyőztes és a nemzetközi színtéren is elért részsikereket. 2004-ben és 2006-ban elődöntős volt a Challenge-kupában és az akkor még létező KEK-ben, öt éve pedig eljutott az EHF-kupa négyes döntőjéig, amelybrn Berlinben az elődöntőben a Montpelleir-től, a bronzmeccsen a házigazda Füchsétől szenvedett vereséget, ezzel a 4. helyen végzett. (Említsük meg a győztest : a Mol-Pick Szeged nyerte el akkor a trófeát.)

A csurgói mérkőzés már visszavágó lesz, az első körből a török Antalyasport egy-egy döntetlennel és egy nagy különbségű győzelemmel (24–24, 29–16) továbbjutó konstancai csapat mált szombaton fogadta a somogyiakat. A találkozó 12–9-es félidei vezetés után a mieink 24–22-es győzelmével ért véget. A mieink góljait Hanusz (5), Nagy Szabolcs (4), Hadziomerovic, Potocnik és Vasics (3-3), Asztrasapkin és Gebhardt (2-2) valamint Zaponsek és Oslak szerezte, a román együttesből az ötgólos Zoran Nikolics volt a legeredményesebb.

A múlt szombati első meccs óta mindkét csapat játszott egy bajnokit, a csurgóiak 32–25-re nyertek Dabason, a konstancaiak 20–20-as döntetlent játszottak Bukarestben , a bajnoki 4. CSM otthonában.

A csurgóiak önbizalmát táplálhatja egy szép sorozat is: a csapat eddigi 11 hazai EHF-kupa-találkozója mindegyikét megnyerte, pedig ellenfelei közt olyan „márkák” is szerepeltek, mint a spanyol León, valamint a német Hannover és Magdeburg.  A klasszikus filmsorozat címével élve: Folytassa, Csurgó!

DVSC–LEVERKUSEN

Kovács Anna góljaira nagy szükség lesz a leverkuseniek ellen is (Fotó: dvsckezilabda.hu)

”Nagyon várjuk a meccset ez mindenkinek különleges esemény. Régen játszottunk mér nemzetközi kupameccset, s sokan vannak, akiknek ez lesz a debütálása az európai kupákban. Ráadásul ebben a szezonban ez lesz az első tétmeccsünk a Hódosban, úgyhogy egyfajta hazatérés is lesz ez a szombat. A kupameccsek hangulata mindig különleges, tudjuk, hogy hatalmas az érdeklődés, sokan lesznek a csarnokban, s azon leszünk, hogy elégedettek lehessenek szurkolóink. De bárhogy is alakuljon a szombati találkozó, ez csak a párharc első félideje lesz, még vár ránk egy visszavágó Németországban, tudjuk, hogy a továbbjutás két meccsen dől el” –  nyilatkozta klubja honlapjának Vantara-Kelemen Éva, a debreceni női együttes csapatkapitánya.

A szombati ellenfél Bayer 04 Werkselfen „szponzornéven” szerepel, ám valójában a futballból oly jól ismert Bayer Leverkusen sportklub női kézilabdacsapatáról van szó. Az együttes múltja fényesebb, mint a jelene: 1965 és 1987 között 12-szer nyerte meg a (nyugat)német bajnokságot, 1980 és 2010 között négyszer a Német Kupát, 2005-ben pedig az akkor a 4. Számú eurokupa-sorozatnak számító Challenge-kupát.  Ebben a kíirásban már az első fordulóban pályára kellett lépnie a selejtezőben, de a két kupamérkőzés a pályaválasztási jogát feladó ciprusi AC Lacia Nicosia ellen nem volt több egy-egy labdás edzésnél (40–5 és 36–5).
A két csapat korábban már találkozott eurokupában, 18 évvel ezelőtt. Az akkori KEK-ben a DVSC itthon 25–23-ra győzött, ám a visszavágót 32–25-re elvesztette Németországban éskiesett.

Asz EHF-kupában azonban a debreceniek múltja a sokkal eredményesebb: kétszer megszerezte a trófeát (1995, 1996), előtte pedig kétszer ugyancsak eljutott a döntőig (1986, 1994).

A pillanatnyi formákat tekintve a DVSC második a K&H Ligában (igaz, több mérkőzést játszva a 100%-os bajnok Győrnél) az FTC elleni idegenbeli 30–30-as bravúrdöntetlen óta idegenben a Vácot (30–26), otthon a Békéscsabát (32–30) verte meg.  A német csapat saját bajnokságában két győzelem mellett két súlyos vereséget is szenvedett a BL-résztvevő Bietigheimtől otthon 29–21-re, most szerdán a Blomberg-Lippétől idegenben 36–24-re kaptak ki.
Az esélyek mérlegelése alapján könnyen lehet, hogy a harmadik mérkőzésen a harmadik magyar győzelmet tudjuk megmutatni a kézilabda szerelmeseinek az EHF-kupaszombaton.

NŐI KÉZILABDA EHF-kupa, selejtező, 2. forduló. Sport1 14:45 Váci NKSE–Hypo Niederösterreich (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Tóth Tímea, riporter: Farkas Szilárd, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila); Sport1 18:45 DVSC-Schaeffler–Bayer 04 Weekselfen (kommentátor-riporter: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Tóth Rózsa, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila); FÉRFI KÉZILABDA EHF-kupa, selejtező visszavágó. Sport1 16:45 Csurgói KK–HC Dobrogea Sud Constanta (kommentátor-riporter: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Erdélyi Péter, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila)