A Benfica őrizné előnyét • SportTV

A Benfica őrizné előnyét

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 04. 12:12    
Olvasási idő: < 1 perc

Bármennyire is „nagy futásban” volt a bajnokság elején az izraeli pénzekkel felpumpált, nagy terveket szövögető Famalicao, még az őszi idény befejezése előtt, az előző naptáti év végére visszaállt a „történeti sorrend” a portugál élvonalban: vezet a rekordbajnok Benfica, a dobogón mögötte a másik két nagycsapat, a Porto és a Sporting helyezkedik, az „újgazdag” együttes két ponttal lemaradva a negyedik, amúgy Európa-ligát jelentő pozíciót foglalja el.

A közel hároméves archív felvételen Weigl még ellenfélként csatázik a Benficával – szomaton este Guimaraesben akár már a sasos mezben futhat ki a pályára (Fotó: Getty Images)

A lisszaboni sasok a 15. fordulóban kemény feladat előtt állnak. Guimaraesbe kell utazniuk, ahol a házigazda Vitória jól, de nem hibátlanul teljesít. Ugyan a 3. Helyen áll a csak hazai eredmények alapján összeállított táblázaton, de 4 győzelme mellett 2 döntetlennel és 1 vereséggel már 7 pontot engedett elvinni vendégeinek. Ráadásul nem is csak az előtte állóknak, hiszen a Portótól és Sportingtól idegenben kapott ki, otthon a Braga ellen vallott totális kudarcot és az első két játéknapon a Boavista és a Famalicao ellen játszott egyformán 1–­1-et.

A két együttes örökmérlege persze a rekordbajnok vendégek nagy fölényét mutatja: összesen 132 eddigi tétmeccsükből a Vitória csupán 39-szer tudott pontot szerezni (10 győzelem, 29 remi) a Benficától, a többi 93-at elveszítette. Csak a bajnokikat szemlélve is nagy a differencia, 120 meccsből 86-szor nyertek a lisszaboniak, akik még Guimaraesben is többször  győztek, mint házigazdáik (36–13). Legutóbb 2015-ben tudtak pontot szerezni a fekete-fehérek otthon egy gól nélküli döntetlennel, az azóta lejátszott 4 mérkőzés mindegyike SLB-sikerrel zárult, összesítve 7–1-es gólkülönbséggel.

Az előzmények tehát Bruno Lage tanítványainak sikerét ígérik, ráadásul a fővárosi klub erősített is a téli átigazolási időszakban, mintegy 20 millió euróért megszerezte a Dortmund német válogatott középpályását, Julius Weiglt. Kell is az erősítés, mert az együttes ugyan nem folytathatja szereplését a BL-ben, de a csoportbeli 3. helye révén az Európa-ligában folytathatja, a sorsolás szeszélye folytán egy másik BL-csoportharmadik, az ukrán Sahtar Doneck ellen.

Addig azonban a bajnokságban kell helytállni, szombat este éppen Guimaraesben.

LIGA NOS, 15. forduló. Sport1 21:30  Vitória Guimaraes–SL Benfica (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)