A legnehezebb oroszlecke következik • SportTV

A legnehezebb oroszlecke következik

2020. 01. 11. 13:36    
Olvasási idő: 3 perc

Pezseg az európai kézilabdaélet, s ebből a magyarok is jócskán kiveszik a részüket: a férfiak három országban rendezett kontinensbajnoksága folytatódik, a mi válogatottunk csoportja szombaton rajtol, mindkét mérkőzést (magyar–orosz, dán–izlandi) láthatják a Sport1-en. A női EHF-kupában pedig újabb csoportfordulót rendeznek, mi közvetítjük az érdi együttes idegenbeli és a debreceni csapat hazai mérkőzését is.

A tavaly áprilisi selejtezőn a mieink voltak a jobbak... (Fotó: 2020.men-ehf-euro.com)

DVSC–BANÍK MOST

A debreceni együttes bravúrgyőzelemmel kezdett Törökországban. A BL-ből az EHF-kupába „visszaeső” Most súlyos hazai verséggel (27–35) kezdett a legutóbbi idényben BL-szereplő Thüringentől.
A cseh együttes tulajdonképpen a BL-ben is megállta a helyét, csupán a címvédő Győrtől kapott ki oda-vissza. Ez már a tizedik eurokupa-mérkőzése lesz az idényben, hiszen korábban selejtezőt is játszott a Bajnokok Ligájáért, ahol egyébként a mostani csoportellenfelek közül a török Kasztamonut 35–33-ra legyőzte.

A Baník egyébként legutóbbi bajnokiját is megnyerte, 12 góllal verte meg a Zsolnát, s vezeti is a cseh-szlovák közös bajnokságot.
A debreceni csapat is bajnokit játszott a héten, döntetlennel végzett Kisvárdában.

„Egy kupameccs mindig más, mindig különleges számunkra. Az már biztos, hogy telt ház előtt léphetünk pályára, s ez sokat jelent nekünk, nagyon nagy szükségünk lesz szurkolóink segítségére! Felkészültünk a cseh csapatból, de élesben mindig más egy ismeretlen ellenfél, kell majd néhány perc, amíg megtapasztaljuk, milyen is testközelből a Banik Most. A törökországi siker lökést adhat a folytatásra, mindenképpen meg akarjuk szerezni a második győzelmünket!” – fogalmazott a pénteki edzés után Tóvizi Petra, a hajdúságiak kiválósága a klubja honlapjának.

MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG

Nem árt emlékeztetni: a malmői már a harmadik mérkőzés lesz a két csapat között ebben az Eb-kiírásban. A két együttes ugyanis a 7. számú selejtezőcsoportban is együtt szerepelt, és a mieink Asztrahánban 25–19-re legyőzték az orosz együttest, majd az érdi visszavágón 23–23-as döntetlenre végzett vele. Ezzel meg is előzte az oroszokat, együtt léptek az első ízben 24-es mezőny tagjai közé.

Ez a két eredmény csempészhet némi optimizmust a magyar szurkolókba, ugyanakkor a magyar csapat azóta bizonyosan nem erősödött – az utolsó napokban kellett például lemondania két klasszisáról, Lékai Mátéról és Bodó Richárdról is ­– , Így minden idők egyik legfiatalabb csapatával indul a kontinensbajnokságon.

Ellenfelünknél pedig a selejtezőkön nem játszó klasszisok – többek közt a szélsők, Gyibirov és Siskarjov, valamint a szegedi irányító, Dmitrij Zsitnyikov –  is brnrzhrtők.

Az orosz csapat egyszeres Európa-bajnok (1996), kétszeres ezüstérmes, és 12 folyamatos szereplés után a legutóbbi horvátországi tornára nem sikerült kvalifikálnia magát. A mieink legjobb szereplése, a 6. hely sem „mai”, 1998-ban született, de a csapatunk csak eggyel többször hiányzott a mezőnyből az oroszoknál.

Mi a mérkőzést – és az Eb-t – a debreceni mérkőzés miatt kicsit korábban, 12:45-kor kezdődő műsorunkban vezetjük fel, a malmői meccs előtt csak mintegy negyedóránk lesz a mérkőzés előtti friss információk közreadására. Összeszokott kommentátor-szakkommentátor párosunk Méhes Gábor és Borsos Attila mellett kiküldött riporterünk, Bartha Zoltán is segít a legfontosabb hírek, vélemények megismertetésében.

Mindent egybeverve nem a magyar válogatott az esélyes, de a sportban nem mindig az előzetes sanszok érvényesülnek. Reméljük, most sem.

BISTRITA–ÉRD

Jereabková, az érdiek cseh légiósa mráér az Odense ellen isjól játszott, erre alighanem Besztercében is szükség lesz (Fotó: handballerd.hu)

Egy román–magyar női kézilabdamérkőzés mindig különleges. Az EHF-kupa második játéknapján az érdiek besztercei szereplése is alighanem az lesz. A két együttes egyike sem nyert az első körben. Az érdiek hazai csarnokukban kaptak ki a dán Odensétől egyetlen góllal (28–27), a Gloria 12–10-es félidei vezetés után 22–22-es döntetlent játszott Lublinban.

Idézzük az érdiek honlapjáról két kulcsjátékos nyilatkozatát!

„Nagyon fontos, hogy a magunk játékára koncentráljunk, és a meccsen mi domináljunk mind támadásban mind védekezésben. Remélem, hogy sok könnyű gólt tudunk szerezni és jól fog együttműködni a védekezésünk a kapusainkkal. A szurkolók nagyon sokat jelentenek nekünk és kell az ő támogatásuk is, úgy gondolom, hogy kint nagyon nagy szükség lesz rájuk és remélem minél többen elkísérnek minket!”– mondta Kisfaludy Ivett.
„Kelleni fog a nagyon erős védekezés és a gyors támadás! Úgy gondolom, ha erős és stabil játékunk lesz, akkor biztos, hogy két a pontot mi kapjuk meg!” ­– ez pedig a szerb jobbátlövő véleménye.
Reméljük, így is történik majd.

DÁNIA–IZLAND

A franciűk után a dánok lehetnek a következők, akik egyszerre bortokolják a három éejfontpsabb, az olimpiai, a világ- és az Európa-bajnoki címet (Fotó: 2020.men.ehf-euro.com)

A két hasonló stílusú kézilabdát játszó együttes közül többnyire a dánok szerepelnek jobban a világversenyeken. A két legfontosabb címet, az olimpiai és a világbajnokit is a dánok védik pillanatnyilag, a kontinensbajnokságokról is van már két arany-, egy ezüst- és három bronzérmük is.  csapatot 2017 óta Nikolaj Jakobsen vezeti, a tavalyi, százszázalékosan megnyert vb-cím tehát már az ő munkáját dicséri.
Az izlandiak eredményei jóval szerényebbek, a legutóbbi érmüket  a tíz évvel ezelőtti ausztriai Eb-n szerezték, egy bronzot. Viszont számos klasszisuk játszik a Bundesligában, egy-kettő a francia és a spanyol bajnokságban is. A két együttes világversenyen legutóbb a 2015-ös vb-n játszott, akkor a dánok 30–25-re nyertek, azóta a lejátszott három barátságos meccsük közül is kettőn ők győztek, csak egyszer diadalmaskodtak a szigetországiak.

 

FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG. Sport1 12:45  Kézi Eb magyar szemmel  (műsorvezető: Petur András, szakértő: Juhász István és Pásztor István); Sport1 15:45 Magyarország–Oroszország  csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, riporter: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Juhász István, Pásztor István); Sport1 18:15 Dánia–Izland csoportmérkőzés (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Juhász István, Pásztor István);

NŐI KÉZILABDA EHF-KUPA, csoportkör, 2. forduló. Sport1 13:45 DVSC Schaeffler–DHK Baník Most (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Tóth Róza, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Petur  András, szakértő: Tóth Tímea);  Sport2 17:00 CS Gloria 2018 Bistrita-Nasaud–Érdi KC (kommentátor: Petur András, szakértő: Tóth Tímea)