A Siófok a győztes úton maradna • SportTV

A Siófok a győztes úton maradna

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 12. 10:10    
Olvasási idő: 2 perc

Egy-egy férfi Eb- és női EHF-kupa-mérkőzéssel folytatódik januári kézilabda-közvetítéssorozatunk, amely az izgalmas – és legalábbis szombaton zömmel magyar sikereket hozó – hétvége eseményeinek „kibeszélésével” végződik a Harmadik Félidőben.

Szerencsére nem minden siófoki klasszis sérült. Ha a lövő Niomblára nem is, a háttérben látha ó Tomori Zsuzsára azért számíthatt az SKC a nagydisznódi EHF-kupameccsen (Fotó: europeancup.eurohandball.com)

MAGURA CISNADIE–SIÓFOK

A címvédő siófoki csapat új ellenfelet kap Európában a román együttessel. A felek ellentétesen nyitották a csoportkört: a Balaton-partiak nagy különbségű sikert arattak otthon a Köbenhavn fölött, a románok egy góllal kevesebbel, 12-vel kaptak ki Kaproncán a horvát bajnoktól.

A csoport másik 2. fordulós meccsén lejátszották már szombaton, a Podravka két góllal nyerni tudott a dán fővárosban is. Ugyanennyivel kellene győznie legalább az SKC-nek is Szebenben, Nagydisznódon is, hogy megtartsa vezető helyét a B-csoportban.

A mindössze hat éve alapított csapat eddigi legjobb eredménye a 2017­18.évi bajnoki bronzérem volt. Játékoskeretét zömmel hazai játékosok alkotják, mindössze három légiósa van, a montenegrói Dijana Ujkics, az orosz Natalja Vinjukova és a jelenleg sérült ukrán Tamara Szmbatjan. A hazai együttes hét európai kupatalálkozó óta vár első győzelmére.
„A világbajnoki szünet óta nincsen jó formában, hiszen a bajnokságban, egymást követő két vereséget szenvedett, és 5-1-6-os mérleggel mindössze a 14 csapatos mezőny második feléhez tartozik. A Bistrita december 29-én elvitte a pontokat Nagydisznódról egy 26–24-es idegenbeli győzelemmel, míg legutóbb január 8-án, szerdán a tabellaszomszéd Zalau is nagy falatnak bizonyult (29–24). Ráadásul az EHF-kupa csoportkörének első hétvégéje is egy nagy különbésű vereséget hozott a számukra, a Podravka Vegeta 38–26-ra nyert ellenük. A Magura Cisnadie egyik leggólerősebb játékosa, az elmúlt három év házi gólkirálya Ada Moldovan. Az EHF-kupa selejtezői során azonban a legjobban Mihaela Ani-Senocico teljesített a maga 33 találatával. Emellett nagyon kell majd figyelni Maria Panici, és Gabriela Iuga játékára” – ismerteti az ellenfél jelenlegi helyzetét a siófokiak honlapja

A narancsárga-feketék első számú hőse a vb-ezüstérmes Nerea Pena volt, a spanyol játékos 11 gólt szórt a dánok ellen a múlt héten. Sajnos, a két korábban megsérülő klasszis, Andreja Kobetic és Gnonsiane Niombla után a spanyol csillag is kidőlt a sorból, azaz szinte példátlan sérüléshullám sújtja a címvédőt, ezen (is) felül kellene emelkednie. Gyakorlatilag irányító nélkül, 12 játékossal utazott el a csapat Romániába. Ennek ellenére a siófoki játékoskeret sokkal erősebb, s megfogyatkozva is van remény a két pont hazavitelére.
„Idén is nagyon fontos számunkra az EHF-kupa. Alapvetően azt mondanám, hogy mi vagyunk az esélyesei az vasárnapi mérkőzésnek, de a rengeteg probléma komplikálttá teheti a mérkőzést. Mindenkire fontos szerep vár, aki jelenleg egészséges. Hazai pályán nagyszerű teljesítményre képes aktuális ellenfelünk. A védekezésünket nagyon össze kell rakjuk és fontos lesz, hogy a gyors lerohanások is működjenek majd” – nyilatkozta a klubhonlapnak Simone Aoustin, a siófokiak balszélsője

CSEHORSZÁG–ÉSZAK-MACEDÓNIA

Kiril Lazarov 39 esztendősen is az északmacedón válogatott vezércsillaga és első számú góllövője (Fotó: 2002.men.ehf-euro.com)

Vesztes találkozik győztessel a férfi Eb csoportkörének második fordulójában az A-jelű négyesben, amelynek mérkőzéseit Bécsben játsszák. A cseh együttes háromgólos vereséget szenvedett (32–­29) a rendező osztrákoktól, m0g az északmacedónok a létező legkisebb különbséggel, egy góllal (26–26) verték meg az ukránokat. Ha ebben a párosításban megismétlik eredményük „jellegét”, azaz  szláv győzelem esetén Macedónia már csaknem biztos továbbjutó, az előző Eb-n hatodik cseh csapat pedig ugyancsak majdnem bizonyosan kieső.

A délszlávok első számú állócsillaga még mindig Kiril Lazarov, az ukránok elllen 8 gólt szóró átlövőt kellene első sorban semlegesíteniük a cseheknek, nem ajkarnak idő előtt kiiratkozni az Eb-mezőnyből.

NŐI KÉZILABDA EHF-KUPA, csoportkör, 1. forduló. Sport1 14:00 CS Magura Cisnadie–Siófok  KC (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Juhász István, műsorvezető: Petur  András, szakértő: Tóth Tímea); FÉRFI EB. csoportkör, 2. forduló. Sport1 15:45 Csehország–Észak-Macedónia (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Pásztor István, műsorvezető: Petur  András, szakértő: Juhász István);  Sport1 17:30 Harmadik Félidő kézilabda-talkshow (műsorvezető: Petur András)