17 „kupagyőzelem” – 0 ellen • SportTV

17 „kupagyőzelem” – 0 ellen

2020. 01. 14. 11:58    
Olvasási idő: 2 perc

A nyolcaddöntővel folytatódik a Coppa Italia 2019–20. évi sorozata. A fotdulóból egy mérkőzést már korábban lejátszottak (Torino–Genoa 1–1, 11-esekkel 5-3), a másik hét keddtől csütörtökig hiánytalanul a Sport2 képernyőjére kerül. A keddi három páros0tásban három korábbi többszörös kupagyőztes – közte a címvédő – fogad olyan együttest, amely még nem hódította el a trófeát.

Ahhoz, hogy a laziósok így ünnepelhessenek az idén is, kedden a Cremonesét kell eltüntetniük az útból (Fotó: Getty Images)

NAPOLI–PERUGIA

A nápolyi együttes például 5-szörös kupabirtokos (először 1962-aen, legutóbb 2014-ben nyert), emellett van még még vesztes fináléja is. A gárda erre az évre elvesztette a Juve első kihívójának „státusát”, jelenleg csupán 11. a bajnokságban, meg is köszönték Carlo Ancelotti munkáját, akinek a helyét Gennaro Gattuso, a Milan egykori „buldogja” foglalta el. Ám vele sem száguld a szekér: négy eddigi Serie A-meccéből csupán egyet nyert meg a csapat, háromszor veszített, így állhat az említett „méltatlan” helyen a táblázaton. A kupában kínálkozik javítási lehetőség, az ellenfél az összesen 15 versenyben lévő együttes közti két másodosztályú egyike.
A vendég Perugia sem remekel, a 8 helyet foglalja el a Serie B-ben, ez az utolsó olyan pozíció, amelyből az „angol típusú” rájátszásban még részt vehetne. Legutóbbi öt bajnokijából csak egyet nyert meg, 2-2 remi és vereség mellett.
A két együttes – bár mindketten több mint 110 évesek – csupán 18 tétmeccset váltott eddig egymással, a legutóbbit 2001-ben (!), a Serie A-ban, az gól nélkül végződött. A kupában eddig egyszer kerültek össze, az 1997–­98-as kiírás második körében, akkor a Napoli csak idegenben szerzett több góljával (2–­1, 2–3) tudta kivívni a továbbjutást az oda-visszavágós párviadalban.

LAZIO–CREMONESE

A Lazio igazi kupacsapat: eddig már tízszer sikerült eljutnia a döntőig, és ötször (először 1958-ban, legutóbb tavaly) el is hódította a trófeát. Vendége, a mezőny másik Serie B-s tagja, a Cremonese lényegesen szerényeben teljes0tett eddig a Coppa Italiában, a csúcsot az 1986–87-es elődöntő jelentette, amelyben az Atalantától szenvedett vereséget (0–­2, 0–0).   A Lazio kiemeltként most csatlakozik jelen kupasorozatba, a cremonai klub már háromszor nyert, a  harmadosztályú Virtus Francavillát otthon 4–0-ra,   az élvonalbeli Hellas Veronát idegenben hosszabbításban 2–­1-re, legutóbb a szintén Serie B-s Empolit 2­0-ra verte meg.   Bajnokságban nem megy túl jól neki, csak a 27. Helyen áll 21 ponttakóúl, egy egységgel megelőzve a már kiesési helyet elfoglaló Cosenzát. A két együttes kizárólag az élvonalban játszott egymással tétmeccset, 14 találkozó után a mérlegük a rómaiak számára kedvező (7–3–4), legutóbb több mint 23 éve találkoztak, 1996 márciusában a Cremona 0–1-ről fordítva 2–­1-re győzött otthon.

INTERNAZIONALE–CAGLIARI

Az internek parádés szezonja van, Antonio Conte komoly riválist épített egykori sikercsapata, a Juve megszorongatására. A BL-ben is harncban volt a csapat a nyolvaddöntőért, épphogy lemaradt róla. A keddi kupacsapoatok közül a kék-feketéké a legszebb renomé: 12 döntőjükből 7-et (az elsőt  1939-ben, a legutóbbit 2011-ben) negnyertek, most is a sorozat nagy esélyesei közé tartoznak.
A vendég Cagliari egyszer volt csupán döntős, még a Riva-féle fénykorban, 1969-ben. A milánói csapat kiemelt volt, most kezd, a szárdok kétszer otthon jáétszottak eddifg, mindkétőt 2–1-re megnyerték, előbb a másodosztályú Chievo, majd a Sampdoria ellen.
A két csapat 88 eddigi tétmeccséből 7 esett az Olasz Kupára, a legrangosabb két oda-visszavágós elődöntő volt 2000-ben é 2005-ben, mindkettőn az Inter kerekedett felül, aztán előbbi döntőjét elvesztette a Lazio ellen, az utóbbiét megnyerte a Romával szemben.

COPPA ITALIA, nyolcaddöntő. Sport2 15:00  SSC Napoli–US Perugia (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 18:00  SS Lazio–US Cremonese (kommentátor: Fülöp László), Sport2 20:45   FC Internazionale–Cagliari (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)