Hajrá a selejtezőért/éremért • SportTV

Hajrá a selejtezőért/éremért

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 22. 12:14    
Olvasási idő: 2 perc

Alig 18 órával a svédek elleni mérkőzés befejezése után pályára lép a magyar férfikézilabda-válogatott Malmőben az Európa-bajnokságon. Ott utoljára – reményeink szerint azért Stockholmban lesz még jelenése a csapatnak.

Ilyem örömöt szeretnénk látni a portugálok elleni mérkőzés után is (Fotó: 2020men.ehf-euro.com)

PORTUGÁLIA–MAGYARORSZÁG  

Gyakorlatilag a torna két meglepetéscsapata csap össze a II. középdöntő csoport záró fordulójának első találkozóján. Pontszerzés esetén a mieink mindenképpen az ellenfél előtt maradnak, s mindenképpen ott lesznek Stockholmban, a torna ötmérkőzéses záró fázisában (két elődöntő, az 5. helyért menő helyosztó és a két éremcsata). „Csak” egy ponttal mindenképpen a 3. hely marad – és ezzel az olimpiai selejtező torna lehetősége is – , a győzelem az elődöntő (és éremcsata) bónuszával kecsegtet, igaz, ahhoz a mögöttünk következő mérkőzésen a norvégoknak százszázalékos státusukat megőrizve le kell győzniük a szlovénokat is. (Az esetleges vereséggel a mieink – a másik két meccs eredményének függvényében – maradhatnak harmadikak, lehetnek még negyedikek és ötödikek is. Utolsók már nem, mert a svéd­–izlandi találkozón mindkét csapat nem szerezhet két pontot, azaz csak az egyikük érhet utol bennünket. És csak akkor előz meg, ha az az egyik a svéd.)

Döntő lehet, hogy sikerül a regenerálódás, hiszen ilyen közel egymáshoz legfeljebb felkészülési meccseken szerepelnek a játékosok, ilyen nagy tétre menő sorozaton ritka az ilyesmi. Ráadásul a portugálok négy óra „fórban” vannak, hiszen kedden két mérkőzéssel a mieink előtt játszottak.
Minkét csapat fontos mérkőzést vesztett egy nappal korábban – az is döntő lehet, melyikük tud gyorsabban túllépni a kudarcon. A „történelem” a mieink mellett szól, az eddigi négy magyar-portugál csatából a mieink háromszor kerültek ki győztesen, az ibériaiak csak egyszer, egy felkészülési találkozón.

NORVÉGIA–SZLOVÉNIA

„Munkában” Sander Sagosen, az Eb első számú gólkirály-  és gólpasszkirályjelöltje (Fotó: Getty Images)

Az eddig hibátlan norvégok legutóbbi két győzelmüket remek rajttal és „eredményre ráüléssel” nyerték meg. Kérdés, mennyire motiváltan lépnek majd pályára és főként az kérdés, mennyire akarnak taktikázni. A bécsi csoportban ugyanis egy mérkőzéssel előbb kerül sor az elsőséget eldöntő spanyol–horvát találkozóra, azaz a skandinávok már az eredmény ismeretében lépnek pályára, azaz kvázi „válaszhatnak” ellenfelet. Nekünk persze az lenne a jó, ha az ottani csoportmásodikat „akarnák”. Igaz az ő csoportelsőségükhöz a döntetlen is elég – ez viszont a mieinknek kellemetlen kissé, mert a mieink csak úgy lehetnek másodikak, ha a portugálok legyőzése mellett a norvég–szlovén meccs az északiak sikerével végződik. Ha Christian Berge tanítványai döntetlenre „lazsálnák” a mérkőzést, azzal a két együttes együtt menne az első és második helyen Stockholmba, ám remire játszani még világklasszisoknak is „necces” kézilabdában…

CSEHORSZÁG–NÉMETORSZÁG

A harmadik meccsre ellátogatunk a bécsi csoportba, onnan közvetítjük a középdöntő záró találkozóját. Ennek a mérkőzésnek igazából csak a csehek számára van tétje, a németek harmadik helye ugyanis „be van betonozva”. Előbbre már nem léphetnek, a mögöttük két ponttal álló Ausztriát és Fehéroroszországot pedig egyaránt legyőzték korábban, azaz annak a győztese sem előzheti meg már őket.  A csehek alternatívája sem túl tág: mindenképpen maradnak csoportutolsók, kivéve azt az eredménypárosítást, hogy ők legyőzik a németeket, a hazaiak a beloruszokat és akkor megcsíphetik az ötödik helyet. Ez összesítésben a 9. vagy a 10. lenne, azaz három vagy négy hely visszalépés az előző Eb hatodik pozíciójához képest. 

FÉRFI EB, középdöntő, záró, 4. játéknap.  Sport1 15:15 Portugália–Magyarország (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, riporter: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Éles József és Pásztor István); Sport1 18:00 Norvégia–Szlovénia (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Petur András, szakértő: Pásztor István); Sport1 20:15 Csehország–Németország (kommentátor: Petur András, szakkommentátor-szakértő: Pásztor István, műsorvezető: Takács Rita)