Norvég–spanyol döntő a láthatáron? • SportTV

Norvég–spanyol döntő a láthatáron?

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 24. 14:25    
Olvasási idő: 3 perc

Új helyszínen, Stockholmban folytatja a férfi kézilabda Eb-t a megmaradt hat csapat. A hátralévő öt mérkőzést három nap alatt rendezik meg a Tele2 Arenában: pénteken lesz a két elődöntő, szombaton a helyosztó az 5. helyért és a bronzmeccs, vasárnap pedig a döntő.

A kemény norvég védekezésre szükség volt a franciák ellen is a csoportkörben a győzelemhez. Most is bagy szükség lenne rá... (Fotó: Getty Images)

NORVÉGIA–HORVÁTORSZÁG

A mezőny egyetlen százszázalékos együttese annak az országnak a csapatával meccsel, amely egyedüli az egynél több medáliát szerzett csapatok közül, amelynek aranya még nincsen.

Ami azt illeti, az előbbi, azaz a norvég gárda ha péntek kora este nyolcadszor is győztesen hagyja el a játékteret, már megdönti saját történelmi rekordját. A skandináv állam együttese ugyanis eddig nem szerepelt a 13 Eb összesen 39 érmét megszerző 11 ország listáján.  Már az elődöntőbe jutéás is „országos csúcsbeállításnak” számít Sagosenéktől, hiszen eddig egyetlenegyszer jár a norvég csapat Eb-elődöntőben, akkor azonban csak a 4. lett, az elődöntőben a németektől (34–33, hosszabbítás után), majd a bronzmeccsen a horvátoktól (31–­24) szenvedett vereséget.  Az előző Eb-n is találkoztak, két éve Zágrábban a középdöntőben a házigazdák 32–28-ra nyertek, s végül az 5. helyen vlgeztek, a skabdinávok el sem jutottak a helyosztókig.

Ha már elődöntő és horvátok: déli szomszádaink ennek a fázisnak a részvételi rekorderei csapat- és edzői „szinten” is: fennállásuk során 19. alkalommal szerepelnek nagy torna (olimpia, vb, Eb) elődöntőjében, mesterük, Lino Cervar pedig ezek közül tizedszer vezényli legénységét az aranykapuba jutásért folytatott küzdelemben. (Csak érdekességképpen: a csapat eddigi elődöntős győzelem-vereség mutatója 8-10, a mesteré ennél sokkal jobb, 6-3.)

Ami a most folyó Eb egyéni statisztikáit illeti: Sander Sagosen vezeti a góllövő- és az asszisztlistát 51 találattal, illetve 39 gólpasszal, a horvátok legeredményesebbje, Igor Karacic négyes holtversenyben csak a 10. a gólvadászok között. A norvégok legjobb kapusa Torbjörn Bergerud 32%-os hatékonységgal védett 7 meccsen, a horvátok mindkét hálóőre szerepelt mind a hét eddigi találkozón, a több meccspercet kapó Marin Sego 30, Matej Asanin pedig 26%-os teljesítménnyel.

Az egyéb statisztikák is többnyire norvég sikert vetítenek előre, de a mérkőzést sosem (korábbi) számok, hanem mindig a pályán lévő játékosok játsszák…

  

SPANYOLORSZÁG–SZLOVÉNIA

A meccs után csak ketten lesznek ilyen vidámak. Az elődöntő előtti sajtótájékoztatón a két csapat- és a két szövetségi kapitány, balról: Vid Kavticnik, Ljubomir Vranjes, Jordi Ribeira és Raúl Enterrios (Fotó: 2020men.euro-ehf.com)

Spanyolország az elődöntőben már 14. nagytorna-érméért (3 arany, 4 ezüst, 7 bronz van eddig) hajt, végső célja pedig Stockholmban a második Európa-bajnoki cím, egyben a címvédés. Ez utóbbi 18 évvel ezelőtt a svédeknek sikerült, azórta egyetlen csapat sem győzött kétszer egymás után.

A spanyolok eddig egyetlen pontot veszítettek a horvátok elleni középdöntős csoportdöntőben, a szlovénok ellenben a mieinktől és a norvégoktól is kikaptak, igaz, a másik öt mérkőzésüket megnyerték.

A két csapat közös történelme egyoldalú kissé, de tartalmaz érdekes kivételt is. 13 összecsapásukból eddig a spanyolok 10-szer nyertek, egy döntetlen mellett két szlovén iiker szülertett. Utóbbiuek egyike éépen az előzp ontinensbajnokságon, Varasdon történt, a 31–­26-os eredmény a későbbi győztes spanyolok egyetlen veresége volt azon a tornán.
„Most egészen más a helyzet. Ez egy Eb-elődöntő, sokkal nagyobb a tét, az egyetlen, a legfontosabb szempont a  győzelem megszerzése” – mondta Jordi Ribeira, a spanyolok mestere.

Érdekes, hogy a két együttes különlegesen gólgazdag mérkőzésekre is képes egymással. A 2006-os és a 2010-es Eb-is 72 gólos (!) meccset játszottak (utóbbit, az innsbruckit 40–32-re nyerték meg a spanyolok, ez a gólrekordjuk a kontinensbajnokságokon).
Ugyancsak kuriózum, hogy a 18 fős szlovén keretből 11 játékosnak spanyol a klubedzője, azaz igencsak otthonosoan mozogbak a spanyol kézilabdastílusban.

„Ha választhatnék, inkább Spanyolországot választanám” – mondta Borut Mackovsek, a szlovénok Veszprémben játszó klasszisa, amikor a horvát-spanyol középdöntő meccs előtt a lehetséges elődöntős ellenfélről faggatták. „Az övék a legidősebb csapat a mezőnyben, mi fiatalabbak vagyunk. Talán jobban bírnánk a futóversenyt. Meg akarjuk szerezni a győzelmet, ami eddig többnyire sikerült is nekünk, ezt akarjuk folytatni. Megpróbálnánk minél többet futtatni őket, nem hiszem, hogy lépést tudnának tartani velünk.”

A túloldalon Joan Canellas viszont szívesebben elkerülte volna Szlovéniát. „Talán egy skandináv csapat jobban megfelelne nekünk, mint Szlovénia” – mondta.
Az edzők mindketten izgalmas mérkőzést várnak és szerintük a csapatok képesek lehetnek meglepni egymást. „Igazán nagyszerű csapattak kell megküzdenünk. Nemcsak taktikai szempontból jók, hanem klasszisaik vannak minden egyes poszton” – méltatta Ribeira az ellenfelet. „Nagyon jó a játékfelfogásuk, gyorsan reagálnak a szituációkra. Nehéz megjósolni, mi lesz, de jó meccset várok.”

„Nagyon okos kézilabdát játszanak, taktikailag mindannyian nagyon érettek. Meglepő húzásaik vannak, nagyon nehéz elemezni a játékukat. Már nagyon várjuk, hogy találkozhassunk egy ilyen kiváló csapattal” – ezt meg Ljumomir Vranjes mondta, aki annak idején játékosként háromszor is szerepelt Eb-elődöntőben a svéd csapattal, mindháromszor győztes csapat tagja lehetett, és a 2000-es, horvátországi tornán éppen a spanyolokat verte meg társaival 23–21-re a döntőbe jutásért.

FÉRFI EB, elődöntő.  Sport1 18:00 Norvégia–Horvátország (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, riporter: , műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Pásztor István); Sport1 20:00 Spanyolország–Szlovénia (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Pásztor István)