Keddi futballmix – három országból • SportTV

Keddi futballmix – három országból

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 28. 09:14    
Olvasási idő: 4 perc

A kedd nem jellemző futballnap a Sporttévén – a mostani különleges lesz. Az általunk követett sorozatokból egy bajnoki és két kupamérkőzés kerül a műsorba. kettő élőben, egy felvételről. Lássuk, mit tudunk ajánlani!

Ante Rebic eddigi három milanos gólját az elmúlt két mérkőzésen szerezte. Akár a Torino ellen is betalálhat… (Fotó: Getty Images)

BIELEFELD–BOCHUM (2. Bundesliga)

Hétközi fordulót rendeznek a német másodosztályban. Mi a meglepetés-listavezetőt mutatjuk. Az idény előtt, még nyáron legalább négy-öt csapatot emlegettek bajnokesélyesként, többek közt olyan történeti nagyságokat, mint az egykori BEK- és KEK-győztes Hamburg, a valamikori KEK- és UEFA-kupa-döntős Stuttgart, vagy a valamikori német, sőt Bundesliga-bajnok Nürnberg.

Ezzel szemben most a Bielefeld vezet, méghozzá három tiszta ponttal a két favorit, a HSV és a VfB előtt. Az Arminia vegyes eredményeket ért el a felkészülési időszakban, kikapott az Uerdingentől, remizett a magyar bajnok Ferencvárossal, majd legyőzte – tét nélkül – a St. Paulit (4–3), amelytől az utolsó őszi fordulóan sima vereséget (0–3) szenvedett.

Fabian Klos (balról) és Simon Lorenz párharca az augusztusi, hatgólos döntetlen mérkőzésen (Fotó: Getty Images)

Az első „tavaszi” napon a Bochum lesz az ellenfele, amelyet „illik” legyőzni, hiszen az őszi 18 fordulóban 14-gyel gyűjtött kevesebb pontot a Bielefeldnél.

A listavezető négy nap múlva, a hétvégi forduló nyitó meccsét játssza Auében, majd a következő játéknapon a Jahn Regensburgot fogadja. Ezen a három mérkőzésen ha megszerzi mind a 9 pontot – amely reálisnak tűnik – akár még el is húzhat esélyesebb riválisaitól. Ha esetleg a szezon végén elsőnek szakítja át a célszalagot, azzal sem javít, csak beállít klubtörténeti csúcsot: 1978-ban és 1980-ban a másodvonal északi csoportjában, 1999-ben pedig a már egycsoportos Bundesliga2-ben szerezte meg az elsőséget.

Kapcsolódó

Bielefeld–Bochum örökmérleg

Összesen: 48 mérkőzés, 14 Bielefeld-győzelem, 15 döntetlen, 19 Bochum-győzelem/ 64–71-es gólkülönbség. A másodosztályban: 17–6–6–5 / 25–22
Bielefeldben: 24–9–6–9 / 36–36. Bielefeldben a másodosztályban: 8–4–2–2 /13–9
Az őszi idényben: Bochum–Bielefeld 3–3. G.: Blum, Ganvoula, Zoller, ill. Voglsammer, F. Klos, Losilla (öngól) (2019. 8. 2.)
A legeredményesebbek (összes tétmérkőzés): Fabian Klos és Andreas Voglsammer 4-4 gól, ill. Marcin Mieciel, Dariusz Wosz és Christoph Dabrowski 3-3 gól

MILAN–TORINO (Coppa Italia)

Zlatan Ibrahimovic 38 évesen is a Milan nyerő embere lehet (Fotó: Getty Images)

A Coppa Italia históriájának hármas holtversenyben 6. helyezettjei közül kettő egymás ellen mérkőzik az idei negyeddöntőben. A Milan és a Torino éppúgy öt végső sikert mondhat magáénak, mint a Napoli, amely már elődöntős, de a másik ágon. A milánói és torinói együttes csörtéjének továbbjutója ugyanis a rekordkupagyőztes Juvéval mérkőzik majd a széria egyetlen olyan fázisában, amelyet majd kétmérkőzéses, oda-vissza rendszerben rendeznek.

Mindkét együttes kiemelt volt, így csak egyetlen ellenfelet kellett legyűrnie a negyeddöntőért. Ám míg a Milan sima 3–0-val búcsúztatta a SPAL-t, addig a Torinónak a 11-es rúgások izgalmait kellett átélnie, mivel a rendes játékidőben és a hosszabbításban is csupán 1–1-re végzett a Genoával. Az volt egyébként a nyolcaddöntő egyetlen 11-es párbaja, amelyben a „bikák” játékosai céloztak pontosabban (5-3).
A bajnokságban egyik csapat sem hasít valami remekül, igaz, a Milan éppúgy 31 pontos, mint a már Európa-ligát érő helyen álló 6. Cagliari, csak 8-cal rosszabb a gólkülönbsége. A Toro csak a 11., négy ponttal elmaradva a rossoneróktól.
A Milan egyébként Ibrahimovic érkezése óta mindhárom meccsét megnyerte, igaz, a gólokat nem a lassan veterán svéd zseni szerzi, hanem a szinte megtáltosodó Ante Rebic.  A vb-ezüstérmes horvát csatárt nagy várakozásokkal hozták Frankfurtból, viszont eddig 10 bajnokiból csak egyszer volt kezdő, 9-szer csereként lépett pályára, de csak az elmúlt két találkozón talált be, az Udine ellen kétszer, a második meccsdöntő találat volt a 90. percben – , a Brescia ellen pedig az övé volt az egyetlen gól.
A két csapat közös históriája roppant tekintélyes, 1929-es első bajnokijuk óta 161 mérkőzést játszottak, ennél több tétmeccse csak az Inter, a Juve, a két római csapat és a Fiorentina ellen van a Milannak. Ebből a tengernyi összecsapásból csak 9-szer játszottak az Olasz Kupáért,  negyeddöntőt pedig csupán egyszer, 1992-ben, amikor a milánói 2–0-t követően Torinóban 1–1-gyel jutott tovább a lombard együttes.

A bajnokságban az ötödik játéknapon küzdöttek meg legutóbb, akkor a lengyel válogatott Piatek szerzett vezetést Torinóban, de a hazaiak az olasz nemzeti csapat egyik csillaga, Andrea Belotti duplájával fordítani tudtak. A visszavágóra csak három hét múlva kerül sor, a San Siróban. Addig azonban kedd este eldöntik, hogy a városközti szupercsata vagy városi derbi lesz-e az elődöntőben februárban.

TENERIFE–BILBAO (Copa del Rey)

A bilbaói kupamenetelés legnagyobb pillanata: diadalmámor az Elche elleni győztes 11-es után (Fotó: Getty Images)

A spanyolok még jóval hátrébb járnak a nemzeti kupában , mint latin „testvéreik”. a Copa del Reyben csak a nyolcaddöntőben csatázik a maradék 16 együttes. Az előző kör utolsó járéknapjáig úgy tűnt, a LaLiga-csapatok uralják majd a sorozatot, aztán a múlt csütörtökön pályára lépő öt élvonalbeli együttes közül négy (!) is elbukott,  köztük az igazi kupacsapatnak számító Atlético is, így az alacsonyabb osztályok (LaLiga2 és Segunda División) 6:10-re „javították” a részarányukat. A még mindig irányított sorsolás következtében a hat „kiscsapat” nem játszik egymással, valamennyien otthon fogadják első osztályú ellenfelüket. Ez a „koreográfiája” a Tenerife–Betis összecsapásnak is.

A kanári-szigeteki együttes az első körben a negyedosztályú Mensajerót verte meg 3–0-ra, majd a harmadosztályú Raja Majarahondán jutott túl 11-esekkel (4-2), végül az élvonalbeli Valladolidot búcsúztatta 2–1-gyel úgy, hogy  győztes gólt Gómez a 83. percben 11-esből szerezte.
A vendég Athletic a nemzeti kupasorozat történetének második legeredményesebb klubja a maga 23 kupasikerével. Igaz, a legutóbbi győzelem éve 1984, azaz lassan 36 (!) esztendeje nyert a baszkok szemefénye legutóbb kupát, azóta négyszer is eljutott a fináléig, de valamennyit elvesztette. Ebben a kiírásban decemberben az első körben a negyedosztályú Intercityt verte meg 4–0-ra, aztán a januári folytatásban előbb az ugyancsak negyedvonalbeli Sestao Rivert ugyancsak 4–0-ra, végül a másodosztályú Elchével nagyon megszenvedett, 1–1 után csak 11-esekkel tudta kiharcolni a nyolcaddöntőt (5-4). A baszkok élcsapata (ezért a státusért folyamatos harcban áll a Real Sociedaddal) nagy döntetlenszériában van, legutóbbi öt bajnokiját és az Elche elleni kupameccsét is remire adta, azaz tavaly december közepe óta veretlen – de nyeretlen is. A Tenerife viszont gyengélkedik a bajnokságban, a 22 csapatos LaLiga2-ben csupán a 18. helyen áll, mindössze egy ponttal a már kiesési pozícióban lévő Real Oviedo előtt.
A két együttes 1961 és 2010 között, közel fél évszázad alatt 26 mérkőzést vívott egymással, valamennyit az élvonalban, úgyhogy a kupában első alkalommal csapnak össze.

2. BUNDESLIGA, 19. forduló. 18:15 DSC Arminia Bielefeld–VfL Bochum 1848 (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba). COPPA ITALIA, negyeddöntő. 20:45 AC Milan–Torino FC (kommentátor: Fülöp László). COPA DEL REY, nyolcaddöntő. 21:00 CD Tenerife–Athletic Club Bilbao (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Várhidi Péter).