Futballhétfő, másodosztállyal, bajnoki párharccal • SportTV

Futballhétfő, másodosztállyal, bajnoki párharccal

Sport TV avatar Sport TV 2020. 03. 02. 11:07    
Olvasási idő: 2 perc

Szokásos, a Germánia utáni másodosztályú német mérkőzésünk egy kiesőjelölt és egy középcsapat csatája. Ezen kívül egy élő és egy kissé csúsztatott mérkőzéssel nyomon követjük az újra kiélesedő párharcot a Liga NOS, azaz a portugál élvonal bajnoki címéért.

Emmanuel Iyoha (balról) és Edgar Prib csak akkor találkozhat ismét a pályán, ha a hannoveriek becserélik a hétfő este valószínűleg a kispadon kezdő német középpályást (Fotó: Getty Images)

HANNOVER–KIEL (2. Bundesliga)

A német élvonalból tavaly nyáron kizuhanó Hannovert az veszélyezteti, hogy két év alatt két bajnoki osztállyal süllyed lejjebb. Jelenleg ugyanis csupán éppen az alsó vonal fölött, a legutolsó még bent maradást jelentő helyen áll a 2. Bundesliga táblázatán, csupán két ponttal az osztályozóra kötelező pozíciót elfoglaló Karlsruhe (ott is messze a hősi múlt, Oliver Kahn, Mehmet Scholl és a többiek…) előtt.
Hétfő esti vendége, a Holstein Kiel a 8., azaz a középmezőny felső régiójához tartozik. S mivel arrafelé a tabella igen szoros, egy esetleges hannoveri sikerrel három helyet is előre ugorhatna.

A formák alakulása sem ígér túl sok jót a H96, Huszti Szabolcs egykori együttese számára, legutóbbi 8 tétmeccséből csupán egyet tudott megnyerni, igaz, a három héttel ezelőtti fürthi 3–2 szép győzelem, hiszen az élcsoporthoz tartozó együttes otthonában aratta.  A Kiel sokkal egyenletesebben, sőt kifejezetten jól teljesített az elmúlt időszakban, legutóbbi hat tétre menő találkozójából 4 győzelem, 1-1 döntetlen és vereség a mérleg, ám utóbbit éppen a múlt héten, a Heidenheimtől otthon elszenvedett 1–0-s kudarc jelenti.

A Hannoverben három játékosnak is vigyáznia kell a játéka szabályosságára, Anton 9, Horn és Korb 4-4 sárga lapot szedett eddig össze, egy újabb kártya automatikus eltiltást jelentene. A Kielben két kulcsember hiányzik, a csatár Serrát comb-, a középpályás Meffertet térdsérülés miatt nélkülözi a csapat. Az őszi találkozón a kieli gólt szerző Li Dzse Szung bokája sincs rendben, ha a dél-koreai középpályás nem játszhat, Porath vagy Baku kerül be a kezdő tizenegybe.

LIGA NOS

A Benfica három héttel ezelőtt még 7 pontos előnnyel vezette a táblázatot. Aztán kikapott Portóban, majd otthon a remek tavaszt futó Bragától is, és előnye egyetlen pontocskára olvadt. Így a két konkurens a szokásosnál is nagyobb győzelmi kényszer terhét cipeli, mert lehet, hogy több botlás már nem fér bele egyiküknek sem a hátralévő 11 fordulóban. Az Európa-ligából mindketten kiestek a múlt héten s az sem vigasztalhatja egyiküket sem, hogy a sorozat, illetve elődje egy-egy korábbi győztesével – a Porto a Leverkusennel, a Benfica a Sahtarral – szemben maradt alul. Jó a rosszban, hogy mindketten már csak a bajnokságra, illetve a nemzeti kupára koncentrálhatnak.

Moussa Maregától inkább ilyen gólörömöt szeretnének látni a portói hívek, mint az ellenfél szurkolóival való perlekedést (Fotó: Getty Images)

Időben elsőként az FC Porto lép pályára a Santa Clara ellen, idegenben. A helyi CD négyes győzelmi sorozatának egy Moreirában elszenvedett vereség vetett véget a múlt héten, a Porto legutóbbi 9 bajnokijából 8-at megnyert, csupán a Bragától kapott ki otthon 2–1-re. Az elhíresült Moussa Marega-eset által felkorbácsolt hullámok kezdenek alábbhagyni, a csatár múlt héten mind a 90 percet a pályán töltötte a Portimonense elleni sovány 1–0-val végződő találkozón.
A Benfica hazai mérkőzése a Moreirense ellen egy bő negyedórára „belelóg” a Porto-meccsbe, így azt némi csúsztatással közvetítjük. Bruno Lage csapata az említett dupla vereség után a múlt héten egy halvány 1–0-val a Gil Vicente ellen idegenben tért vissza a győzelem útjára. A csütörtöki El-találkozón pedig két periódusban is továbbjutásra állt, de csupán öt percen át, mert 1–0 után három perccel egyenlített, 3–1-et követően pedig két percre rá belőtte a szépítő, s egyben továbbjutást jelentő gólt a Sahtar, amely aztán még ki is egyenlített újólag a végére.
Lage mesternek tehát újra fel kell ráznia kissé az övéit, bár ha a 12., náluk 22 játéknap alatt 31 ponttal kevesebbet gyűjtő Moreierensét nem tudják elintézni otthon, ne is nagyon álmodozzanak a bajnoki címvédésről!

2. BUNDESLIGA, 24. forduló. Sport1 20:30 Hannoverscher 96 SV–Holstein Kiel (kommentátor: Fülöp László). LIGA NOS, 23. forduló. Sport2 20:30 CD Santa Clara–FC Porto (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 22:30 SL Benfica–Moreirense FC (csúsztatott felv., kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)