Hamburg: harc a boldogító ikszért • SportTV

Hamburg: harc a boldogító ikszért

Sport TV avatar Sport TV 2020. 06. 21. 08:45    
Olvasási idő: 3 perc

A német másodosztály is a hajrájához közeledik. Az utolsó előtti fordulóból mutatjuk az „osztályozós derbit és egy kiesőjelöltet a bajnok ellen. A török élvonalból pedig a két legnépszerűbb isztambuli nagycsapat mérkőzését is közvetítjük.

Decemberben a HSV játékosai minden gólheléyzetet elpuskáztak. Képünkön az osztrák válogatott Martin Harnik ront ziccerben. Heidenheimben jobb helyzetkihasználásra lesz szükség az áhítozz pont(ok) megszerzéséhez… (Fotó: Getty Images)

HEIDENHEIM–HAMBURG

Tavaly az idény nagy részében visszajutásra állt az egykori BEK-győztes HSV, aztán végül csak-csak ott ragadt a 2. Bundesligában. A csapat szurkolói valami hasonlótól tartanak az idén is, a még soha az élvonalban nem járó Heidenheim az utolsó előtti körben elorozhatja az osztályozós helyet a kikötőváros nagycsapatától. Nem véletlen a déja vu-érzés, egy esztendővel ezelőtt a 32. kör után még azonos pontszámmal állt a HSV és az Union Berlin. Akkor a következő, utolsó előtti játéknapon a Hamburg beleszaladt egy háromgólos vereséhbe Paderbornban az Union meg nyert otthon hárommal és gyakorlatilag akkor vette al az osztályozós helyet sokkal esélyesebb riválisától, s aztán közmeglepetésre több idegenben szerzett góllal felülmúlta az ős-Bundesligás Stuttgatot és abszolút újoncként feljutott az élvonalba.
Most annyiban más azért az alapképlet, nem azonos pontszámmal áll a két osztályozóaspiráns, hogy nem azonos pozícióból indulnak, hanem a HSV-nek két pont az előnye, viszont nem különböző ellenfelekkel mérkőznek meg, hanem éppen egymással, de a mérkőzést az „outsider”, a Heidenheim pályáján vívják. (Persze nézők nélkül, s ez a „posztkoronavírusos” időszakban a vendégek ugrásszerű eredményjavulását hozta eddig.) A pillanatnyi forma nem tesz sok különbséget köztük, az elmúlt öt meccsüket egyaránt 3-3 győzelemmel és döntetlennel, valamint egy vereséggel teljesítették. Örökmérlegük is egyenlő, a három eddigi találkozójuk mindhárom eredményből egyet-egyet hozott, még a lőtt és kapott gólok száma is azonos. A „statisztikai” döntetlen most a HSV-nek kedvezne, ám igazából a győzelemre kellene hajtania, mert az előtte álló Stuttgarttól csak egy pont vélasztja elk, és a svábok kedvence a kieséstől fenyegetett Nürnberghez látogat a játéknapon.

A nem kevesebb mint 173 éve tornaegyletként alapított heidenheimi klub históriája során összesen egy negyed- és egy harmadvonalbeli bajnoki címet számlál, előbbivel 2015-ben érte el eddigi legmagasabb bajnoki osztályát, a 2. Bundesligát. S most, öt évvel később abszolút újonc lehet a legjobbak között, csupán egy évvel az előző hasonlót produkáló alakulat után.  Ám ahhoz a HSV legyőzésén keresztül vezet az út.

Kapcsolódó

Heidenheim–HSV örökmérleg

Összesen: 3 mérkőzés, 1 Heidenheim-győzelem, 1 döntetlen, 1 HSV-siker, 5–5-ös gólkülönbség. A Bundesligában: ugyanez
Heidenheimben: 1–0–1–0 / 2–2. Heidenheimben a 2. Bundesligában:  ugyanez
Az őszi mérkőzésen: Hamburg–Heidenheim 0–1. G.: Föhrenbach (2019. 12. 06.)
A legeredményesebbek (minden tétmérkőzésen): Roland Glatzel és Jonas Führenbach 2-2 , ill. Pierre-Michel Lasogga 4 gól

 

KARLSRUHE–BIELEFELD

A hazai együttesnek „életben” (másodosztályban) maradási lehetőséget kínál a találkozó, a vendégnek afféle „szükséges rossz”, egy olyan 90 perc, amelyet kötelező lejátszani, de semmivel sem befolyásolja a tényt, hogy 11 esztendő után visszajutott az élvonalba, a másodvonal bajnokaként.
A KSC éppen az „alsó” osztályozós helyen áll, de a mögötte csak hárompontnyi hátrányban követi a wiesbadeni Wehen. Előtte viszont éppen ennyivel vezet a Nürnberg, amelyet akár utol is érhet, ha az netán kikap a élvonalba közvetlen visszajutásért kapaszkodó Stuttgarttól.
Kérdés persze, a motivációs különbség képes-e eltüntetni azt a minőségi differenciát, amelyet a Bielefeld 28-cal több összegyűjtött pontja mutat. Erre a kérdésre is választ kap, aki a heidenheimi helyett ezt a találkozót választja – a versenykiírás szerint az utolsó két játéknapon ugyanis egy időben kell kezdeni mind a 9 mérkőzést.

Kapcsolódó

Karlsruhe–Bielefeld örökmérleg

Összesen: 44 mérkőzés, 16 Karlsruhe-győzelem, 11 döntetlen, 17 Bielefeld-siker, 55–60-as gólkülönbség. A 2. Bundesligában: 21–7–8–6 /24–22
Karlsruhéban: 21–11–7–3 / 35–18. Karlsruhéban a 2. Bundesligában: 10–5–3–2 /15–9.
Az őszi mérkőzésen: Bielefeld–Karlsruhe 2–2. G.: Klos, Edmundsson, ill. Lorentz, Wanitzek (2019. 12. 03.)
A legeredményesebbek (minden tétmérkőzésen): Conor Casey 4, ill. Siegfried Reich 3 gól

SÜPERLIG

Bár még elég sok, 6 teljes forduló hátravan a török első osztály küzdelmeiből, az már sejtjhető, hogy a hagyományos isztambuli óriástrió tagjai közül a Fenerbahcének már kevés az esélye Európa-liga-indulást érő pozíciók egyikének megszerzésére. Legalábbis a bajnokságban, mert a 7 ponttal van elmaradva a jelenleg El-helyen álló ötök rivális Galatától. Ám a kupában a jelenlegi bajnoki listavezető Trabzon kiverésével a döntőbe juthat. Vagy ha kiesik a kétmeccses párharcban, szurkolnia kell, hogy legyőzője a döntőben is diadalmaskodjon, mert azzal eggyel lejjebb tolja az „európai kupavonalat”.  Az ötödik, egy meccsel többet játszott Besiktas mögött viszont csupán 4 pont a deficitje, azaz egy idegenbeli sikerrel az ötödik számú isztambuli egyesület, a 13. Kasimpasa ellen egy egységre megközelíthetné a fekete sasokat.
A bajnoki címvédő Galatasaray egy fokkal jobban áll a két ősi vetélytársnál. Annyira jól ugyan nem, hogy reménykedhetne az ismétlésben, az a hajó már elúszni látszik. Ám a bronzérem kézzelfogható közelségben van, csupán kétpontnyira van elmaradva a harmadik Sivassportól.  Befogáshoz azonban elengedhetetlen feltétel, hogy hazai pályán legyűrje a Gaziantepet.
A hazai pálya – amely újabban nem akkora előny, de mégis… – eddig zömmel sikereket hozott a piros-sárgáknak. A novemberi városi csata (Basaksehir elleni 1–2) óta 6 győzelem, 2 remi az otthoni mérlegük, ez biztató perspektívát ad egy újabb sikerre.

2. BUNDESLIGA, 33. forduló. Sport1 15:30 1. FC Heidenheim–Hambutger SV (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport2 15:30 Karlsruher SC–DSC Arminia Bielefeld (kommentátor: Bartha Zoltán).
SÜPERLIG, 28. forduló. Sport2 17:30 Kasimpasa SK–Fenerbahce SK (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 20:00  Galatasaray SK–FK Gaziantep (kommentátor: Fülöp László)