A Club maradna a másodvonalban • SportTV

A Club maradna a másodvonalban

Sport TV avatar Sport TV 2020. 07. 07. 07:55    
Olvasási idő: 2 perc

Az egyik legnagyobb múltú német futballcsapat a másodosztályban maradásért küzd az osztályozón, amelyen ellenfele egy ugyancsak exbundesligás klub lesz. Ezen kívül mutatunk egy török bajnokit is, egy ugyancsak szép hagyományú együttes, az isztambuli Fenerbahce részvételével.

Georg Margreiter (a labdával) azon szorgoskodik az osztályozón tűrsaival, hogy az ősszel is játszhassanak mondjuk a Hannover ellen másodosztályú bajnokit (Fotő: Getty Images)

NÜRNBERG–INGOLSTADT

A Club – az 1. FC Nürnberg elterjedt beceneve – nem csupán nagy múltú klub, hanem a Bundesliga-korszak előtti német futball „Bayernje” – kilencszeres bajnok 1963 előtt! Most viszont a másodosztályú létéért küzd, pedig egy idénnyel ezelőtt még a Bundesligában szerepelt! Nem ritkák a futballban a kétosztályos „ugrálások”, speciel a Nürnberg 1968-ban bajnokként jutott fel a másodosztályból, s a következő idényben bajnok lett! (Ez volt mindmáig az egyetlen Bundesliga-címe…). Most ennek a fordítottjától kellene megóvnia magát,

Ellenfele, az Ingolstadt is volt már ha nem is bajnok, de résztvevő az élvonalban, nem is olyan régen. 2014-ben jutott fel, s két év után esett vissza a másodosztályba, s újabb két év alatt már a harmadikban találta magát. Ezt az osztályozót viszont egy speciális német szabálynak köszönheti. Ott ugyanis egy klub első és második csapata közt kötelező legalább két bajnoki osztálynak lennie. A Bayernnel viszont ebben az idényben az történt, hogy a nagycsapat 29. Bundesliga-címe mellé a második gárda meg a 3. Liga győztese lett. Ám a szabály miatt nem lehet másodosztályú, a közvetlen feljutó helyeket a mögötte következő két csapat, a Würzburger Kickers és az Eintracht Braunschweig foglalja el, a mögöttük mindössze egy ponttal végző Ingolstadt  kapott tehát lehetőséget a  visszajutásra, hiszen éppen tavaly esett ki a másodvonalból. Tehát egy első- és egy másodosztályú kieső egy évre rá vívhat párharcot a 3. Bundesligába jutásért/maradásért.
A különleges viadal első felvonására a frank fővárosban, a Max Morlock Stadionban kerül sor. (A pálya már 1928 óta a csapat otthona, legismertebb neve Frankenstadion volt, amelyet 1961-től három évtizeden át viselt.)

GENCLERBIRLIGI–FENERBAHCE

Ferdi Kadioglut (16) ünneplik a társak abbül az alkalomból, hogy az decemberi 5–2-es győzelemmel végződő mérkőzésen megszerezte a Fener negyedik gólját (Fotó: Getty Images)

A SüperLigben már a 31. fordulót kezdik meg kedden kora este. A Fener mindössze hárompontnyira van az ősi rivális Galatától, amely jelenleg az El-selejtezőt érő 4. helyet foglalja el.  Ugyancsak három pontra van házigazdája, a fővárosi Genclerbirligi a legjobb kieső helyen álló Malatyasportól, azaz neki is igyekeznie kell a pontszerzéssel, ha nem akar esetleg bajba kerülni a bajnokság hajrájára. Amúgy a vírusszünet utáni négy meccsből hármat megnyert a Fener, azaz az egyaránt pocsékul teljesítő három sztambuli nagycsapat közül még viszonylagosan  a legjobb formát mutatja. Más kérdés, hogy még az is előfordulhat, amely az 1961 óta tartó török országos bajnokságban még sosem volt: hogy a Galata, Besiktas, Fener hármasból egyikük sem kerül a dobogóra. Ennek elkerüléséért dolgoznak mindhárman, a munka kedd esti állomásáról mi is tudósítunk, élő közvetítés formájában…

OSZTÁLYOZÓ A 2. BUNDESLIGÁÉRT, első mérkőzés. Sport1 18:15  1. FC Nürnberg–FC Ingolstadt 04 (kommentátor: Haraszti Ádám). SÜPERLIG, 31. forduló. Sport2 17:30  Genclerbirligi–Fenerbahce SK  (kommentátor: Petur András)