Langék BL-selejtezője a Sport1-en • SportTV

Langék BL-selejtezője a Sport1-en

2020. 08. 19. 11:39    
Olvasási idő: 3 perc

A keddi gólzáporos belgrádi meccs után (hat góllal verte meg a Cz a gibraltári bajnokot) újabb BL-mérkőzést mutatunk az első selejtezőkörből. Ennek az esélyei azért messze nem olyan egyértelműek, mint az egy nappal korábbi összecsapásé: az örmény bajnokcsapat fogadja a ciprusi BL-résztvevőnek nyilvánított „nem bajnokot”, amelynek magyar válogatott játékosa is van, Lang Ádám személyében.

Tavaly ugyanebben a körbe az Ararat-Ar,enia 2–1-es győzelemmel kezdett a svéf bajnok AIK ellen, de Stockholmban kiesett (1–3), majd átkerülve az EL-kvalifikációba két fordulón továbbjutott (Fotó: Getty Images)

Mindkét klub neve ismerős az európai futballt követőknek, de az egyik félrevezető. A hazai FC Ararat-Armenia ugyanis nem azonos az „eredeti”, 1935-ben alapított Ararattal, amely annak idején 1973-ban duplázott, megnyerte a Visszsaja Ligát és a Szovjet Kupát is, utóbbiban két évvel később ismételt is. Ezt a klubot ugyanis nemrég hozták létre. 2017-ben Avan Akadémia néven alapították, hogy a Jereváni Futballakadémia és a Pjunik végzős akademistáinak legyen hol játszaniuk felnőttként. Nem sokkal később az örmény származású orosz milliárdos üzletember, Szamvel Karapetjan vásárolta meg a klubot, át is nevezték Ararat-Moszkvára. A tulaj szerette volna az orosz bajnoki rendszerbe „átíratni” a csapatot, ám ez végül nem járt sikerrel, maradt az örmény második ligában, amelynek harmadik helyével első évében feljutott az élvonalba. A következő szezont már ismét újabb néven, Ararat-Armeniaként kezdte meg az együttes, é a fehérorosz Vagyim Szkripcsenko edzőségével újoncként bajnok lett. Nyáron megnyerte az Örmény Szuperkupát, az elmúlt idényben pedig megvédte bajnoki címét és bejutott a nemzeti kupadöntőbe, amelyet már zárt kapuk mögött, 5–5-ös (!) 120 perc után 11-esekekkel 7-6-ra elveszített egy másik 2017-es alapítású csapat, az FC Noah ellen. Ezen a nyáron hivatalos meccse még csupán kettő volt a csapatnak. Az örmény Szuperkupában a kupadöntő „visszavágóján” ismét alulmaradt az FC Noahtól, ezúttal 2–1-re, a bajnoki rajton pedig idegenben múlt pénteken gól nélküli döntetlenre végzett idegenben az Alaskerttel. Már új szakvezetővel, a spanyol David Camapanával a kispadon, aki július 22-én vette át a  gárda szakmai vezetését. A klub egyébként azt az utat járja, amit sok kelet-európai, illetve „ázsiai-európai” csapat: a tulaj nagy pénzt fektet be, sok légióst vásárol és gyors sikerekre törekszik. Az Ararat-Armenia BL-selejtezőre nevezett 28-as keretében csupán 11 az örmény futballista, a többiek mind légiósok, Burkina Fasótól Haitin át Brazíliáig. (A 17 légiós összesen  15 nemzetet képvisel, csak oroszból és nigériaiból van kettő.) Az ismertebb nevek az egykori francia U21-válogatott Yoan Gouffran, a suriname-i származású Fundjel Narsingh (bátyja, Luciano szerepelt a holland nagyválogatottban is) és az 50-szeres észt válogatott Ilja Antonov. A csapat két házi gólkirálya afrikai, a zöld-foki- szigeteki Mailson 26 meccsen 8, a nigériai Otubanjo 27 bajnokin 7 góllal segítette csapatát a bajnoki címvédéshez. Az aranyérmet egyébként a rájátszással együtt 28 meccsen szerzett 41 ponttal sikerült ismételten megszerezni, négypontos előnnyel a már emlegetett Noah előtt.
Az örmény bajnok ezzel együtt mindössze  8 BL- és El-selejtezőt játszott, 5 győzelem, 3 vereség mérleggel, 13–10-es gólkülönbséggel.

Az Omonia legutóbbi két évtizedes kupahistóriájának csúcspontja: két szoros meccs az UEFA-kupa első fordulójában a Man Cityvel 2008 őszén (Fotó: Getty Images)

Jóval patinásabb a vendégcsapat, mind históriáját, mind európai meccseinek számát tekintve. Auz 1948-ban alapított nicosiai AC Omonia, s már 20-szoros bajnoknak és 14-szeres kupagyőztesnek mondhatja magát. Legutóbbi bajnoki címét éppen tíz éve, 2010-ben szerezte. Nem járt messze a 21. aranytól sem, ám a rájátszás első fordulója után a koronavírus-pandémia miatt előbb felfüggesztették, majd törölték. A bajnoki táblázaton a félbeszakításkor 46-46 ponttal állt az Omonia és az Anorthoszisz. Ugyan a famagustai csapatnak jobb volt a gólkülönbsége, de a bajnoki kiírás szerint az egymás elleni eredmények a mérvadók, ennek alapján a szövetség nem hirdetett bajnokot, de az Omoniát nevezte a BL, riválisát az El selejtezősorozatára. A fővárosi csapat amúgy fennállása 133.(!) európai kupamérkőzését játssza szerdán Jerevánban, ám a második fordulónál még sosem jutott tovább. Még a klub fénykorában a hetvenes-nyolcvanas években szerepelt négyszer is a BEK második körében, de mindannyiszor korábbi európai kupagyőztes csapat (a Bayern, az Ajax, az Anderlecht és a Steaua) búcsúztatta. Az elmúlt húsz évben viszont csak a selejtezőkben szerepelt, egyetlen egyszer jutott el az UEFA-kupa 1. fordulójáig, amelyben 2008-ban a Manchester Citytől szenvedett kétszer 2–1-es vereséget.

A klub históriájában rendre fel-felbukkannak magyar nevek. 1961-től 63-ig két éven át magyar edzője volt, Zsolnay Jánost Turai András váltotta a kispadon. Dzurják József, a népszerű „Csöpi” 1981 és 1993 között szerepelt az Omonia zöld-fehér szerelésében, az első évben kupát, a másodikban bajnokságot nyert a csapattal, utóbbi szezonban a gólkirályi címet is megszerezte  21 találattal. Az idén nyáron visszavonult brazil-magyar Leandro de Almeida 2009 és 2015 között volt az Omonia játékosa, 168 hivatalos mérkőzésen 25 gólt ért el (ebből bajnoki: 132/17, nemzetközi kupa: 14/3), egy bajnoki címet, két-két nemzeti kupát és Szuperkupát szerezve az együttesel. A „hagyomány” folytatójaként pedig jelenleg – tavaly nyár óta – egy másik 16-szoros magyar válogatott, az ugyancsak védő Lang Ádám az Omonia keretének a tagja, aki az elmúlt idényben 22 bajnokin szerepelt az együttesben.
Az Omonia – amelyet a Videoton korábbi mestere, a norvég Henning Berg irányít, aki a fehérváriaknál is edzője volt Langnak – július 25. óta hat felkészülési mérkőzést vívott.  Előbb három győzelmet aratott (Doxa 1–0, Arisz Nicosia 8–­1, Ethnikosz Ahna 2–0), majd kikapott az Olympiakosz Pireusztól 3–0-ra, a ZTE-től 1–­0-ra, aztán gól nélkül végzett a szalamiszi Neával, s végül ismét megmérkőzött a városi rivális Doxával, ezúttal 2–1-es sikert aratva. Ez utóbbi találkozót Lang végig játszotta a csapatban. Ádámon kívül további válogatott légiósai is vannak az együttesnek a szlovák Tomás Hubocan és Michal Duris (utóbbi csereként beállt a tavaly szeptemberi 1–2-es budapesti Eb-selejtezőn), valamint a Costa Rica-i David Ramírez személyében.

Sport1 17:00 FC Ararat-Armenia–AC Omonia Nicosia BL-selejtező, 1. fordulós mérkőzés (kommentátor: Fülöp László)