Dán válogatott után dán kupasiker? • SportTV

Dán válogatott után dán kupasiker?

2021. 08. 25. 13:22    
Olvasási idő: 5 perc

Igazi közönségsikert aratott a dán válogatott a nyári Eb-n. S most a dán bajnok is közel áll hozzá, hogy több mint két évtized után felléphessen az európai futball sztárszínpadán. Ott, ahol az „legbrazilabb” európai csapat, az ukrán Sahtar már 15-ször is szerepelt, és most újra kijuthat, ha megőrzi idegenben szerzett előnyét az 1992-es KEK- és 2004-es BL-döntős Monacóval szemben.

Brendan Aaronsont köszönti Junior Adamu a győztes Salzburg-gól után. Lesz-e örömre okuk a koppenhágai találkozó után is (Fotó: Getty Images)

BRÖNDBY–SALZBURG

Bár a bevezetőben említett dán válogatottban egyetlen jelenlegi Bröndby-játékos sem kapott helyet, a 26-os keret több mint egynegyede, 7 futballista is szerepelt karrierje során korábban a koppenhágai klubban több éven át. Ám a legjobb játékosokat ott is képtelenség hosszabb ideig otthon tartani, így fordulhat elő, hogy a BIF eddig egyetlenegyszer, 1998-ban érte csak el a BL csoportkörét. (Akkor „jól kifogta” a sorsolást, a későbbi két döntős, a Man United és a Bayern, valamint a Barcelona társaságába került, s bár érthetően utolsó lett a négyesből, a későbbi finalista bajorokat azért elkapta, 2–1-re legyőzte őket Ravn 89. perces győztes góljával  a nyitó meccsen, utána több pontot viszont már nem szerzett. Az abban a kiírásan az MU-tól elszenvedett 2–6 azóta is a klub legnagyobb különbségű hazai veresége az eurokupákban.)
A Bröndby az idén 11. bajnoki címét szerezte, tizenhat hosszú esztendő után jutott fel a honi csúcsra. Ez az első BL-selejtezősorozata 2005 ősze óta, amikor az Ajaxtól összesítésben 5–3-as vereséget szenvedett. Abban az idényben érte el legutóbbi csoportkörét is, az akkor még UEFA-kupának hívott sorozatban, amelyben egyébként legjobb kupaszereplését is produkálta, az 1991-es elődöntővel. Azóta ez az ötödik rájátszásbeli szereplése, de az előző négy párharcát egytől egyig elvesztette. Egyébként az UEFA-klubranglistán csak a 138., erről a rangsorhelyről bejutni a BL 32-be igazi bravúr lenne!  A legutóbbi eurokupa-idényben csak a harmadik El-selejtezőkörig jutott el, abban kettős vereséget (1–3, 2–4) szenvedett a Bragától. Az volt a két veresége az azt megelőző 9 eurokupa-meccséből, mígnem múlt kedden Salzburgban újra kikapott. A legutóbbi 15 hazai kupamecséből szintén csak háromszor szenvedett vereséget 7 győzelem és 5 döntetlen mellett. Tíz legutóbbi látogatként játszott erópők meccséből viszont 9-et elbukott, beleértve a múlt heti ausztriai kudarcot is. Eddig csupán három meccset vívott osztrákokkal, a mostani csata előtt a Riedtől esett ki az El harmadik selejtezőkörében 2010-ben (0–2, 4–2). Mindössze 4-et nyert meg legutóbbi 18 olyan kupapárharcából, amelyen az első mérkőzésen hátrányba került, a legutóbbit tavaly a Lechia Gdansk ellen az El második selejtezőkörében (1–2 után hosszabbításban 4–1). Eddig négy 11-es párbajt vívott Európában, az első még 1987-ben a román Sportul ellen elvesztette, a következő hármat viszont megnyerte  (Torpedo Moszkva UEFA-kupa-negyeddöntő 1991; Schalke 2003 UEFA-kupa 2. forduló; Hibernian 2003 El 2. selejtezőkör).
A Salzburg harmadik egymást követő csoportkörére tör. Tavalyelőtt harmadik lett csoportjában a Liverpool és a Napoli mögött, tavaly a Bayerntől és az Atléticótól oda-vissza kikapott, de a moszkvai 2–2 után otthon megverte a Lokomotívot, így átkerült az El-be, ahol viszont a későbbi győztes Villarrealba futott bele (0–2, 1–2). Tavaly a BL-playoffban a Maccabi Tel-Avivot győzte le 5–2-es összesítéssel, véget vetve 13 egymást követő sikertelen selejtezős szereplésének. (BL-playoffrekordja 1-5, legutóbb 2018-ban a Cz-től maradt alul, két döntetlennel – idegenben 0–0, otthon 2–2).
Három BL-főtáblás szereplésével osztrák társrekorder a Sturm Grazcal. Edzője, az amerikai Jesse Marsch két sikeres idény után a nagyobb testvércsapat RB Leipzigbe szerződött a nyáron. Idén 15-ödször lett osztrák bajnok, 9-edszer egymás után. Európában másodszor mérkőzik dán ellenféllel, előzőleg oda-vissza megverte az El csoportkörében 2013-ban.  17 európai kupapárbajából 11-et megnyert azután, hogy az első találkozón előnybe került. Viszont a két legutóbbi hazai 2–1-e után a visszavágón kiesett, a Malmőtől a 2014-es BL-playoffban (0–3), a Cz-től pedig az 1976-os KEK második körös meccsén Belgrádban (0–1). Tizenegyespárbaj-mérlege 1–1, az 1994-es UEFA-kupanegyeddöntőt 5-4-re megnyerte az Eintracht Frankfurt ellen, a Dinamo Minszk ellen viszont 3–2-re vesztett a 2015-ös El-playoffban.
Szombaton a Bröndby bajnokin 2–2-t játszott idegenben az Odensével (mindkét gólt Uhre szerezte, aki kedden Salzburgban vezetést szerzett), s ezzel még mindig nyeretlen az idényben tétmeccsen (4 döntetlen, 3 vereség). A Red Bull viszont otthon 3–1-re nyert a Klagenfurt ellen (gólok:  Adeyemi, Berisha és Kristensen), s továbbra is százszázalékos még 2021–22-ben. Kettős sorozattörés kellene tehát, hogy a dán bajnok felülkerekedjen…

SAHTAR–MONACO

Dél-amerikai futballett egy európai kupameccsen. Bemutatja Guilliermo Maripan (chilei, Monaco) és Pedrinho (brazil, Sahtar). Utóbbi nem mellesleg belőtte a mérkőzés egyetlen gólját is múlt kedden (Fotó: Getty Images)

A két együttes 42 év után (!) találkozott a múlt héten az európai porondon 1979-ben az UEFA-kupa első fordulójában a Sahtar (még Sahtyorként a Szovjetuniót képviselve) 2–1-re nyert az első meccsen, a visszavágó viszont 2–0-s monacói sikerrel ért véget. Ezt követte a keddi 1–0-s vendégsiker a hercegségben.
A Sahtar sorozatban nyert négy bajnokság után idén elbukta a címet a Dinamo Kijevvel szemben, 11 ponttal (!) végzett az ősi rivális mögött a táblázaton. Mi több, az Ukrán Kupából is kiesett a negyeddöntőben, így hat esztendő után hazai trófea nélkül maradt az idényben. A 3. körben startolt a jelen kvalifikációs sorozatban, mindkétszer legyőzve a belga Genket. Ez csupán a második playoffpárbaja a BL-főtábláért, az előzőt megnyerte a Rapid Wien ellen (1–0, 2–2, Marlos mindkét meccsen betalált). Tavaly alanyi jogon volt főtáblás, s noha oda-vissza megverte a Real Madridot, csak harmadik lett a csoportjában a 13-szoros győztes spanyolok és a Mönchengladbach mögött, mert csupán két további pontot szerzett a németek és a bajnoki cím felé tartó, de itt csupán 4. helyen záró Intertől. Az El-be átkerülve aztán kiverte a Maccabi  Tel-Avivot (2–0, 1–0), ám a nyolcaddöntőt már elbukta az AS Roma ellen (0–3, 1–2). A szereplés – főleg a hazai kudarcok – a portugál Luis Castro edző menesztését eredményezték, akit a Sassuolótól érkező Roberto De Zerbi váltott a kispadon. A klub ­legjobb szereplése a BL-ben a 2011-es negyeddöntő volt, most 16. csoportkörös szereplését célozta meg, az előző 15-ból egyébként csak 4-szer sikerült továbbjutnia.  A Monaco elleni múlt keddi siker az első győzelem volt a legutóbbi 5 francia ellenféllel vívott kupatalálkozójából, ezt megelőzően kétszer remizett a Lyonnal a három évvel ezelőtti csoportkörben. Legutóbbi 7 Ligue 1-csapattal vívott hazai kupatalálkozójából 3-3 győzelem és döntetlen mellett csak egyszer kapott ki, a PSG-től 3–0-ra Lvivben, még a 2015-ös csoportkörben. Hármat megnyert legutóbbi hazai nemzetközi kupameccséből, csak a Romától kapott ki. Legutóbbi 12 párharcából 11-szer továbbjutott, amikor az első meccsen előnyt szerzett, ez egyetlen kivétel a Celta elleni 0–2 a hosszabbításban a vigói 1–0-t követően a 2017-es El-ben a 32 között. Ez csupán a második idegenbeli 1–0-ja volt a Rapid elleni 2015-ös BL-playoff óta  azt persze megnyerte a visszavágón is. Az ukrán együttes csupán két 11-es párbajt vívott korábban, mindkettőt elvesztette (az FC Bruges ellen 2002-ben 4-1-re, a Young Boys ellen 2016-ban 4-2-re, egyaránt a BL harmadik selejtezőkörében).
A Monaco a Ligue 1 harmadikjaként vehet részt a kupában, tizedszer szeretne bejutni a csoportkörbe, amely legutóbb 2018-ban sikerült neki.  Akkor utolsó lett csoportjában, a Dortmund, Atlético, Bruges triótól egyetlen pontot csent el csupán, s 14 eurokupameccsre terjesztette ki nyeretlen sorozatát (3 döntetlen, 11 vereség), azt megelőzően a Dortmund ellen sikerült nyernie 3-1-re a BL-negyeddöntő visszavágóján 2017-ben. Ugyancsak hosszú nyeretlen sorozatot szakított meg a harmadik körben idén, amikor Prágában sikerült győznie idegenben 2–0-ra, a hazai 3–1-et követve. Ez a csapat harmadik BL-rájátszása. Az előző kettőt spanyolok, sőt Valencia tartománybeliek  ellen játszotta, a Valenciától kikapott 2015-ben (1–3, 2–1), a Villarrealt legyőzte tavaly (2–1, 1–0), azzal küldte ellenfelét az El-győztes útra. Legjobb BL-eredménye a 2004-es döntő (Porto ellen 0–3), azon kívül háromszor volt még elődöntős (1994, 1998, 2017). A Sahtar ellen csatákon kívül  ellenféllel egyezr játszott csak, a Csernomorec Odessza ellen 1990-ben az UEFA-kupa 2. fordulójában, a 180 perces párviadal egyetlen gólját a későbbi aranylabdás Georges Weah szerezte a második meccs 14 percében. Az ASM összes eddigi olyan párharcát elvesztette, amelyben az első meccs után otthon hátrányba került, legutóbb a Juventus ellenit a 2017-es BL-elődöntőben (0–2, 1–2). Éppen 1–0-ra csak kétszer vesztett otthon, két délkelet-európai csapat ellen, 1989-ben a BEK-negyeddöntőben Isztambulban 1–1-gyel bukott el az Galatasaray, 1992-ben a KEK 2. Körében 0–0lal Pireusban az Olympiakosz ellen pottyant ki.  11-es párbajt egyetlenegyet vívott Európában: 1990-ben 3-1-re legyőzte a Real Valladolidot a KEK negyeddöntőjében.
A Sahtar szombaton a bajnokságban 3–0-ra verte meg a Csernomorecet (g.: Szudakov, Alan Patrick, Solomon) és 2. a táblázaton 12 ponttal, eggyel elmaradva a Dinamo Kijevtől. A Monaco hazai pályán kikapott a Lenstől (0–2), három forduló után az utolsó előtti, a 19. helyen áll a Ligue 1-ben egyetlen szerzett ponttal.
A meccseket követő összefoglalóban a Sport1-en beszámolunk a nap harmadik meccséről, a Dinamo Zagreb–Sheriff Tiraspol (első mékőzés: 0–3) találkozóról is.

BL-RÁJÁTSZÁS, visszavágók. Sport1 19:45 a játéknap előzetese (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és Nyilasi Tibor); Sport1 20:45 Bröndbyernes IF–Red Bull Salzburg (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és Nyilasi Tibor); Sport2 20:45 Sahtar Doneck–AS Monaco (kommentátor: Méhes Gábor); Sport1 23:00 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és Nyilasi Tibor)