A németek spanyol botlásra várnak • SportTV

A németek spanyol botlásra várnak

2020. 10. 13. 11:30    
Olvasási idő: 3 perc

Megint „takarékos” nap következik a Nemzetek Ligájában: mindössze hét mérkőzést rendeznek. (Az UEFA amúgy „kényszerpályán” mozog: le kellett játszani az Eb-pótselejtezóket, ezért a nyolcnapos etapba majd’ minden csapatnak három meccset kell lejátszania, viszont kötelez a „48 órás szabály”, plusz kötöttek a kezdési időpontok is. Így alakult ki ez az elképesztőenb anytalan elosztás, hog két szünnap és két 7 mérkőzéses nap mellett jét 20 mérklőzéses (!) játéknapot kellett beiktatni. (Nem mellesleg: novemberben is hasonló lesz a megoldás...).
§gy egyetlen A-ligás csoport maradt a napra, annak mindkét mérkőzését közvet0tjölók, plusz az alacsonyabb ligás késő délutáni találkozókat is, tehát a nap versenyprogramjának nagyobbik része teljes terjedelmében látható lesz a Sport1-en és a Sport 2-n, előbbin az összes meccs egyórás összefoglalóját is láthatják természetesen a szokott este 11-es kezdési időponttól

Jesús Navas és Mihajlicsenko Madridbanis nagy párharcot vívott – alighanem Kijevben is így lesz (Fotó: Getty Images)

AZERBAJDZSÁN–CIPRUS (C/1. csoport)

Az azeri háborús állapotok miatt a mérkőzést tulajdonképpen semleges pályán, az albániai Elbasanban rendezik. A két együttes mindössze egyetlen találkozót vívott korábban, az NL-csoportban a ciprusi találkozójukat szeptemberben némi meglepetésre Azerbajdzsán nyerte meg, Medvedev 29. percben elért találatával. Ez tesz különbséget a két csapat között  a C-liga 1. csoportjának táblázatán, ugyanis a két másik csoporttag, Montenegró és Luxemburg ellen mindketten veszítettek egyszer-egyszer. Tulajdonképpen tehát egyfajta „kiesési helyosztót” játszanak, hiszen a csoportutolsó a következő NL-kiírást már a D-ligában kezdheti csak el.
Ciprus egyébként, amely az előző vb-selejtezősorozatban és az Eb-kvalifikációban 10-10 pontot szerzett, jelentős mélyrepülésben van: tavaly október óta lejátszott mind a 7 meccsét elvesztette, 3–20-as gólkülönbséggel. Ha a csapat nem nyer ma este Elbasanban, Johan Walem kapitány ­ – sokan emlékezhetnek rá, még játékos korából az Anderlechtből – napjai alighanem meg vannak számlálva a ciprusi kispadon. Pedig csak most nyáron nevezték ki…

LETTORSZÁG–MÁLTA  (D/1. csoport)

Lettország erre az őszre a döntetlenek csapata lett. Mindhárom NL-meccsén és a kötelezően közbeiktatott felkészülési találkozón Podgoricában is remizett aktuális ellenfelével. Azért ha Máltát nem sikerülne legyőzni Rigában, azt már jócskán felrónák Dainis Kazakevics szövetségi kapitánynak.
Persze a letteknél sem a játékosmúlt dönt egyedül a posztok elosztásánál. Marians Paharts – aki maga is volt szöv. kap. 2013 és 2017 között – jelenleg „csak” beosztott edző Kazakevics stábjában, ám aligha kellene messze menni, hogy valaki mást ültessenek le a helyére, ha a helyzet úgy hozza.
A szeptember 6-i, Ta ’Qaliban játszott 1–1 a máltaiak első pontszerzését jelentette a két csapat közös történetében, azt megelőzően tíz éve az Eb-selejtezőcsoportban Lettország oda-vissza 2–0-ra megverte a szigetország csapatát. A máltai együttes egyébként múlt szerdán Gibraltár 2–0-s legyőzésével egyetlen sikerét aratta az elmúlt 12 hónapban, de rigai győzelme alighanem sok pénzt hozna a rá bátran fogadóknak.

UKRAJNA–SPANYOLORSZÁG (A/4. csoport)

Sergio Ramos a Di Stéfano-stadionban már betalált az ukrán kapuba, vajon megteszi ezt Kijevben is? (Fotó: Getty Images)

Az ukránok koronavírus sújtotta  együttese szombaton a Nationalelf ellen sokkal jobban nézett ki, mint múlt szerdán, amikor 1–7-es rekordvereséget szenvedett  a világbajnok franciáktól. Különleges figurája volt a németek elleni meccsnek Heorhij (a „szovjet” időkben Georgijnak írtuk-mondtuk volna…) Buscsan, a kijeviek 26 esztendős kapusa a St. Denis-ben kapott hetes után a Nationalelf  játékosainak szinte kivédte a szemét – aztán a földöntúli bravúrok közepette kapott egy elképesztő potyát is…
Ami azt illeti, lesz dolga alighanem duplán hazai pályáján, a kijevi Olimpiai Stadionban a spanyolok ellen is, akik szeptemberben egy négyest rúgtak az előd veterán Pjatovnak. Igaz, az elmúlt két meccsükön fukarkodtak a gólokkal: Svájcnak egyet rúgtak csak (igaz, az is három pontot ért), majd a „kötelező” tesztmeccsen góltalanul végeztek az Európa-bajnok portugálokkal.

A két csapat eddigi hat meccsén az ukránoknak nem termett győzelmi babér: öt spanyol győzelem, egy döntetlen az örökmérleg, 14–3-as gólkülönbséggel. Valamennyi találkozó tétmeccs volt, ez is az lesz. Andrij Sevcsenko együttesének a jelen helyzetben már egy döntetlen is hatalmas eredménynek számítana. Hol van már a szeptemberi bomba rajt, amelyen 2–1-re megverték az előző NL-kiírás 4. helyezettjét, Svájcot?…

NÉMETORSZÁG–SVÁJC (A/4. csoport)

Toni Kroos és Granit Xhaka, a két kvázi játékmester párharca sokat nyomhat a latban a kölni találkozón is… (Fotó: Getty Images)

A németek erősen bánhatják a szeptemberi bázeli 1–1-et, hiszen azzal szedtek össze kétpontos hátrányt a nagy rivális spanyolokkal szemben. Most tehát kötelező a győzelem, ha nem akarják, hogy a spanyolországi novemberi mérkőzésük tét nélkülivé változzon…
Löw kapitányt legalább most azzal nem támadhatják, hogy sosem sikerül megőriznie csapatának a megszerzett előnyt – Kijevben sikerült. Igaz, ott is nyögve nyelősen jött össze, a minőségi cserék nélküli ukrán együttes igencsak megszorongatta a Nationalelfet 2–1 után, az utolsó negyedórában.

Amúgy a kapitány kijelentette, nemigen foglalkozik a kritikákkal, akármilyen ászok is fogalmazzák is meg (az utóbbi időkben egyebek közt Jürgen Kohler és Lothar Matthaus is élesen bírálta a tevékenységét), ő megy a maga útján, elszámolással meg csak a DFB elnökségének tartozik.
A németek helyzetét könnyíti (vagy talán nehezíti?), hogy a svájci válogatott sem csillog az utóbbi időben.  Idén – azaz ősszel, hiszen a vírus miatt az első nyolc hónapban nem játszott mérkőzést – egyedül az említett bázeli meccsen nem kapott ki, a másik hármat (Lvivben 1–2, Madridban 0–1 az NL-ben, Horvátország ellen 1–2 tesztmeccsen St. Gallenben), a másik hármat egytől egyig elveszítette. Nagy kérdés, Vladimir Petrovicsnak sikerül-e „gatyába rázni” fiait, mert a novemberi 8 napos meccstrió (Belgium elleni felkészülési, a spanyolok és az ukránok elleni visszavágó) is roppant keménynek ígérkezik. Ha fehér keresztes együttes  ma nem domborít nagyot Kölnben, kérdés, az őszi menetelés vajon a sikerkapitány gondja marad-e… 

Kapcsolódó

A 2020-21. ÉVI NEMZETEK LIGÁJA 9. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

18:00   Azerbajdzsán–Ciprus (C-liga, 1. csoport – Sport1 17:45, ÉLŐ)
18:00   Lettország–Málta (D-liga, 1. csoport – Sport2 17:45, ÉLŐ)
20:45   Németország–Svájc (A-liga, 4. csoport – Sport2 20:30, ÉLŐ)
20:45   Ukrajna–Spanyolország (A-liga, 4, csoport – Sport1 20:30, ÉLŐ)
20:45   Montenegró–Luxemburg (C-liga, 1. csoport)
20:45   Feröer–Andorra (D-liga, 1. csoport)
20:45   Liechtenstein–Andorra (D-liga, 2. csoport)

NEMZETEK LIGÁJA, 4. forduló. Sport1 17:45 Azerbajdzsán–Ciprus (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 17:45 Lettország–Málta (kommentátor: Petur András) Sport1 20:30  Ukrajna–Spanyolország kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 20:30 Németország–Svájc (kommentátor: Fülöp Lészló);  Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Fülöp László és Gyulai Miklós, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)