Folytatódik-e az azúrkék diadalmenet? • SportTV

Folytatódik-e az azúrkék diadalmenet?

Sport TV avatar Sport TV 2020. 10. 14. 08:07    
Olvasási idő: 3 perc

Újabb 20 meccses nap következik a Nemzetek Ligájában, azaz 40 csapat száll harcba a pontokért. Két élő és egy felvett mérkőzéssel jelentkezünk és persze a sok találkozó miatt dupla terjedelmű, kétórás összefoglalóval. (Egyéb programjaink miatt még csütörtökön is lesz három mérkőzés felvételről, köztük a moszkvai orosz-magyar is.)

Nicolo Barella befejeli az olaszok győztes gólját a szeptemberi NL-mérkőzésen Amszterdamban. Az a gól sok elvakult hollanbd rajongóban is tudatosíthatta: még odébb van a világélvonal az oranjétól (Fotó: Getty Images)

FINNORSZÁG–ÍRORSZÁG (B/4. csoport)

Pár évvel ezelőttig egyértelműnek tűnt volna, hogy a mostani vendégek lehetnek csak ennek az összecsapásnak az esélyesei.  Azóta nagyot fordult a világ. A finnek már a selejtezősorozatban bejutottak az Eb-döntőbe – fennállásuk során először – az írek viszont éppen múlt szerdán vesztették el ennek a lehetőségét Pozsonyban, egy rosszul sikerült 11-es párbajban. Az NL-csoportban az első kör után
Az északiak Walesszel küzdenek a csoportelsőségért, az írek a  kiesés ellen harcolnak a bolgárokkal. A két együttes első találkozóját szeptemberben a Dublinban Finnország nyerte meg, nem mellesleg ez volt az első győzelme a párharc eddigi féltucat mérkőzésén.
A finneké egyébként Európa egyik legkevésbé megalkuvó válogatottja: összes mérkőzését tekintve legutóbb 2018 márciusában játszott döntetlenre, azóta vagy nyer vagy veszít – előbbiből 15, utóbbiból 10 került a neve mellé az eredményeket rögzítő annalesekben.

  

OLASZORSZÁG–HOLLANDIA (A/1. csoport)    

Roberióo Mancini is tudja: eredményei tiszteletet parancsolnak szerte a nagyvilágban, de igazi sikerkapitánnyá csak a jövőre halasztott Eb-n válhat, ha legalább a londoni döntő minitornáig, azaz éremig kormányozza a squadra azzurrát (Fotó: Getty Images)

A 2018-as vb-selejtezősorozat kudarca óta szinte egyenletesen felfelé ívelő formát mutat a squadra azzurra. Roberto Mancini kapitányi kinevezése óta (2018 május) meg egyenesen szárnyal: 23 mérkőzésből 15-öt megnyert, 6-szor remizett és csupán kétszer szenvedett vereséget. Azt a kettőt is a vb előtt a későbbi világbajnok franciáktól, valamint az előző NL-kiírásban az ugyancsak későbbi győztes portugáloktól. Utóbbi pontos dátuma 2018. szeptember 10., azaz  több mint 25 hónapja veretlen a squardra azzura (18–14–40), ez a leghosszabb aktív ilyen sorozat Európában, sőt az egész világon.
Mancinivel az olaszok játéka is megújult, már nem azt a végletekig energiatakarékos, előnyőrzésre orientált, unalmas futballt játssza a gárdája, mint a korábbi évtizedek azúrkék csapatai, hanem gyors, kombinatív, támadó karakterű, sok gól elérésére törekszik. A Mancini-éra gólkülönbsége (45–12) sokat elárul erről, ráadásul a mester tényleg nem a kort nézi, hanem a formát, bátran nyúlt 30-on felüli játékosőkktól 20-at el nem érő fiatalokig mindenkihez.
Az oranje viszont megtorpanóban van. Ott a 2016-os Eb-selejtező jelentette az olaszokéhoz hasonló mélypontot, 1984 óta az volt az első torna, amelyre nem sikerült kijutnia a spanyolok mögött az Európa-bajnokságok második legeredményesebb csapatának számító narancsmezeseknek. Majd a válság tovább mélyült az oroszországi vébére is sikertelen kvalifikációval. Az előzó NL-ben azonban mintha helyrerázódni látszott volna a csapat: nem csupán a végső 2. hely, hanem a mutatott játék is biztató jövőt ígért. Ám Ronald Koeman Barcelonába szerződése mintha megtörni látszana ezt a felfelé mutató ívet.  Bár az NL-rajton még sikerült legyűrni a – Lewandowski nélküli – lengyeleket,  a legutóbbi három mérkőzésen már nemcsak győzni, hanem gólt rúgni sem sikerült az interim kapitány Dwight Lodeweges és a szeptemberben kinevezett, ténylegesen Mexikó ellen (0–1) először irányító Frank de Boer csapatának. Aad de Mos, a korábbi Mechelen- és Ajax-sikeredző szerint az olaszok elleni amszterdami meccs (0–1) mutatta meg, hogy a sok fiatal tehetséges játékos nem érett össze még az a világélvonal szintját megütő csapattá. Persze, ezen a kapitánycsere bizonyosan nem segített. Hogy aktuálisan rontott-e, azt talán megmutatja a szerda esti bergamói csata. Az esetleges győzelem egyfelől tovább javítaná az olaszok eddig is fényes örökmérlegét (10–9–3) az oranjével szemben, ráadásul nagy lépést jelentene az esetleges  csoportgyőzelem felé az A-liga 1. számú kvartettjében.

Aki a kétórás gigaösszefoglaló helyett inkább a teljes meccsnézést választja, annak ajánljuk a két év előtti vb-döntő „második visszavágóját” a Sport1-en. Az első, a franciaországi NL-csata éppúgy 4–2-es győzelmet hozott Didier Deschamps együttesének, mint a moszkvai finálé. Kérdés, Zlatko Dalic és csapata képes lesz-e javítani a kétszer 2–4 után most a zágrábi Maksimirben lejátszandó mérkőzésen.

Kapcsolódó

A 2020–21. ÉVI NEMZETEK LIGÁJA 10. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

18:00      Finnország–Írország (B-liga, 4. csoport – Sport2 17:45, ÉLŐ)
18:00      Litvánia–Albánia (C-liga, 4. csoport)
20:45      Olaszország–Hollandia (A-liga, 1. csoport – Sport2 20:30, ÉLŐ)
20:45      Lengyelország–Bosznia-Hercegovina (A-liga, 1. csoport)
20:45      Anglia–Dánia (A-liga, 2. csoport – csütörtök, Sport2 18:00, felv.)
20:45      Izland–Belgium (A-liga, 2. csoport)
20:45      Horvátország–Franciaország (A-liga, 3. csoport – Sport1 22:45, felv.)
20:45      Portugália–Svédország (A-liga, 3. csoport)
20:45      Norvégia–Észak-Írország (B-liga, 1. csoport)
20:45      Románia–Ausztria (B-liga, 1. csoport, csütörtök, Sport1 12:45, felv.)
20:45      Skócia–Csehország (B-liga, 2. csoport)
20:45      Szlovákia–Izrael (B-liga, 2. csoport)
20:45      Oroszország–Magyarország (B-liga, 3. csoport – csütörtök, Sport1 16:00, felv.)
20:45      Törökország–Szerbia (B-liga, 3. csoport)
20:45      Bulgária–Wales (B-liga, 4. csoport)
20:45      Észak-Macedónia–Grúzia (C-liga, 2. csoport)
20:45      Észtország–Örményország (C-liga, 2. csoport)
20:45      Görögország–Koszovó (C-liga, 3. csoport)
20:45      Moldova–Szlovénia (C-liga, 3. csoport)
20:45      Litvánia–Albánia (C-liga, 4. csoport)
20:45      Fehéroroszország–Kazahsztán (C-liga, 4. csoport)

NEMZETEK LIGÁJA, 4. forduló. Sport2 16:00 Finnország–Írország (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 20:30 Olaszország–Hollandia (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Puhl Sándor); Sport2 22:45  Horvátország–Franciaország (felv., kommentátor: Méjes Gábor); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Faragó Richard és Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Puhl Sándor)