A világbajnokot kell megvernie a címvédőnek a továbbjutáshoz • SportTV

A világbajnokot kell megvernie a címvédőnek a továbbjutáshoz

Sport TV avatar Sport TV 2020. 11. 14. 11:16    
Olvasási idő: 3 perc

Három liga öt csoportjában 9 mérkőzést játszanak a Nemzetek Ligája 5. fordulójának első játéknapján. A legnagyobb érdeklődéssel kísért divízió, az A-liga mindkét csoportjában akár el is dőlhet az elsőség – azaz a torna jövő évi négyes döntőjébe jutás – sorsa. Ehhez hazai győzelemnek kellene születnie az Európa- és a világbajnok találkozóján Lisszabonban a 3. csoportban. A 4.-ben ehhez nem lenne elég egy mérkőzés, mindkettőnek a spanyolok szája íze szerint kellene alakulnia, hogy itt se legyen tétje az utolsó játéknapnak kedden.
Mi a 9 mérkőzésből hármat élőben, négyet – közte kettőt vasárnap – felvételről közvetítünk, s természetesen a 23 órai egyórás összefoglaló sem maradhat el.

A világbajnok Paul Pogba és az Európa-bajnok Cristiano Ronaldo Lisszabonban is többször összecsaphat (Fotó: Getty Images)

AZERBAJDZSÁN–MONTENEGRÓ (C-liga, 1. csoport)

A csoportban a vendég Montenegró folytat versenyfutást az elsőségért, s ezzel a következő kiírás B-ligájába kerülésért Luxemburggal. Mindkettejüknek 8 pontja van, a követő azeriek inkább csak a mérleg nyelve szerepet játszhatják el. Mindenesetre a szeptemberi első játéknapon a nagyhercegség csapata nyerni tudott Bakiban. A Fekete-hegy országának ugyancsak kell „idegenből” a három pont, hogy állja a versenyt. Más kérdés, hogy csapatának kevesebbet kell utaznia a helyszínig, mint a „házigazdának”, merthogy a mérkőzést az azeri események miatt a horvátországi Zapresicben rendezik
A két együttes eddig kétszer csapott össze egymással. 2010 novemberében felkészülési meccsen, idén októberben az NL-ben egyformán Podgoricában 2–0-ra nyertek a hazaiak. Ha harmadszor is győznek, és Luxemburg netán kikap Cipruson, megvan az idei NL-kiírás első vagy második csoportelsője is. (Függően attól, Feröer szerez-e pontot az ugyancsak 6 órakor kezdődő rigai mérkőzésen.)

PORTUGÁLIA–FRANCIAORSZÁG (A-liga, 3. csoport)

Kimpembé vezetgeti a labdást Bruno Fernandes mellett. A Man United középpályása Párizsban is többször összecsapott a PSG védőjével – nagyjából „döntetlenre végeztek”, akárcsak csapatuk… (Fotó: Getty Images)

A két együttes első csatája októberben óvatoskodó, lapos, gól nélküli meccset hozott. Pedig Cristiano Ronaldo a pár perces Eb-döntő után teljes mérkőzést játszhatott végig St.-Denis-ben. Most is ott lesz a Fény stadionjában, miután a szerdai felkészülési meccsen a második félidőre beszállt a csapatba és „természetesen” megszerezte 102. gólját is nemzeti mezben.  Kérdés, a másik oldal vezércsillaga, Kylian Mbappé pályára léphet-e, mert a szerdai, finnek elleni több mint meglepő 0–2-es mérkőzésen nem játszott, noha kifejezett sérülése nincs, inkább fáradtságról panaszkodott. (Ő korábban, még szeptemberben átesett a koronavírus-fertőzésen.)  Didier Deschamps tehát inkább pihentette a finnek ellen, hogy inkább a csoportrangadón szerepeltethesse. Persze, ne legyenek senkinek kétségei: ha a világbajnok kikapna – két egymást követő meccsen 2015 júniusában kapott ki legutóbb – , s ezzel elúszna a csoportelsőség, az ifjú sztárt alighanem nélkülözné a svédek elleni keddi találkozón is.
Amúgy persze a portugálok főpróbája sikerült jobban (6–0 Andorra ellen), ám Fernando Santos éppúgy tudja, mint minden tapasztalt edző, a felkészülési meccseknek az égvilágon semmi jelentőségük sincs…
A tétmérkőzéseken egyébként mindkét félnek van törleszteni valója a másiknak. A portugáloknak a régmúltért ­–  két Eb- és egy vb-elődöntőt buktak a kékek ellen – , a franciáknak pedig éppen a legutóbbi Eb-döntőért, amikor a vendégek valódággal „kicsenték” a zsebükből az aranyat és szertefoszlatták a „hazai finalista verhetetlenségi mítoszukat”. (1984-ben Eb-, 1998-ban vb-döntőt nyertek a Parc des Princes-ben és a Stade de Framce-ban a spanyolok, illetve a brazilok ellen.) Az októberi 0–0 volt tétmeccsen az első döntetlenjük. Egy újabb iksz gól nélkül a házigazdáknak, gólokkal a vendégeknek kedvezne, hiszen pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény az első számú szempont. Azaz ha iksz is lesz a vége, tempótlan, lanyha játékra aligha kerül sor.
Még egy statisztikai tény, ami inkább a portugálokat erősíti: hazai pályán legutóbb 2018 márciusában kaptak ki (Hollandia 0–3), tétmérkőzésen pedig több mint hat éve, 2014 szeptemberében az albánok elleni Eb-selejtezőn szenvedtek vereséget (0–1).

SVÁJC–SPANYOLORSZÁG (A-liga, 4. csoport)

A baszk Mikel Oyarzabal góljával nyertek a spanyolok októberben Svájc ellen a madridi Alfredo Di Stéfano Stadionban (Fotó: Getty Images)

A legutóbbi NL-ben a spanyolok már biztosnak látszó négyes döntőbe jutát engedtek ki a kezükből. Most ismét vezetnek két körrel a befejezés előtt, noha kikaptak már a kiírásban Kijevben, de a konkurens németek veretlenül is három iksszel engedtek ki a kezükből hat értékes pontot. Luis Enrique tanítványai csak akkor lehetnek már szombaton csoportgyőztesek, ha Bázelben nyernek és Lipcsében a Nationalelf nem szerez pontot Ukrajna ellen. Előbbi könnyebben elképzelhető, bár Svájc – akárcsak Portugália – hat éve, 2014 szeptemberében veszített tétmeccset otthon (Anglia ellen 0–2).
Ha már a sorozatoknál tartunk, a spanyolok a vb óta egészen a kijevi kisiklásig csak egyetlen vereséget szenvedtek idegenben, az előző NL-kiírásban Zágrábban az utolsó percben beszedett góllal.
A két együttes összmérlege elképesztően egyoldalú. Eddigi 21 mérkőzésükből a spanyolok 16-ot nyertek meg – közte az október 10-it Oyarzabal egyetlen góljával –  és 4 remi mellett csupán egyetlenegyszer kaptak ki. De arra sem emlékeznek túl szomorúan: a dél-afrikai vb első csoportmeccsén Durbanben kaptak ki 1–0-ra, hogy aztán ugyanennyire nyerve szerezzék meg egy hónappal később a döntőben első világbajnoki címüket.
A következő vb-cím még roppant messze van, az NL final fourig vezető úton azonban kell a három pont Bázelból, mert akkor a németek elleni sevillai „csoportdöntőn” az utolsó körben egy döntetlen is elég lenne nekik a csoportelsőséghez.

Kapcsolódó

A 2020–21. ÉVI NEMZETEK LIGÁJA 11. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

15:00   Málta–Andorra (D/1. csoport, vasárnap, Sport2 9:00, felv.)
15:00   San Marino–Gibraltár (D/2. csoport)
18:00   Azerbajdzsán–Montenegró (C/1. csoport, Sport2 17:45, ÉLŐ)
18:00   Ciprus–Luxemburg (C/1. csoport)
18:00   Lettország–Feröer (D/1. csoport, Sport2 0:45, felv)
20:45   Portugália–Franciaország (A/3.csoport, Sport1 20:30, ÉLŐ)
20:45   Svédország–Portugália (A/3. csoport, vasárnap, Sport1 12:00, felv.)
20:45   Németország–Ukrajna (A/4. csoport, Sport2 22:45, felv.)
20:45   Svájc–Spanyolország (A/4. csoport, Sport2 20:30, ÉLŐ)

NL-CSOPORTKÖR, 5. forduló. Sport2 17:45 Azerbajdzsán–Montenegró (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 20:30  Portugália–Franciaország (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 20:30  Svájc–Spanyolország (kommentátor: Fülöp László); Sport2 22:45 Németország–Ukrajna (felv., kommentátor: Petur András); Sport1 23:00  összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Fülöp László és Gyulai Miklós); Sport2 0:45  Lettország–Feröer (felv., kommentátor: Gyulai Miklós)