Spanyol–német csoportdöntő a final fourért • SportTV

Spanyol–német csoportdöntő a final fourért

Sport TV avatar Sport TV 2020. 11. 17. 11:33    
Olvasási idő: 2 perc

Az utolsó előtti, 13. játéknapjához érkezett a Nemzetek Ligája 2020–21. évi kiírásának csoportköre. Az utolsó két napon értelemszerűen már be is fejeződnek a csoportok küzdelme, a keddi kilenc mérkőzés után három liga összesen öt csoportjában alakul ki a végeredmény. Mi két élő, egy felvett mérkőzéssel és a szokásos egyórás összefoglalóval jelentkezünk este és kora éjszaka.

Timo Werner gólja (képünkön) 45 percen át virtuálisan három pontot ért a németeknek. Aztán a 96. percben jött Gaya… (Fotó: Getty Images)

SPANYOLORSZÁG–NÉMETORSZÁG (A-liga, 4. csoport)

A négyes döntőből egy helyet már lefoglalt a világbajnok, kettőben szerdán dől el az első hely sorsa, kedd estére egy igazi csoportdöntő marad, a spanyol-német összecsapás. Ez a párosítás az elmúlt másfél évtizedben volt Európa-bajnoki döntőn (2008), vb-elődöntőn (2010 – mindkettőn 1–0-s spanyol győzelem született), de játszottak már meccset Eb-negyeddöntőben (1972) és vb-középdöntőben (1982) is, mindkettőt német – akkor NSZK- – sikerrel. Találkoztak vb- és Eb-csoportkörben is, a legújabb tornán, a Nemzetek Ligájában pedig szeptemberben Stuttgartban 1–1-re végeztek úgy, hogy Gaya – nem mellesleg: élete első válogatott góljával – a 96. percben mentett pontot a furia rojának. Mivel a további négy meccsen a németek csak további két pontot vesztettek – , a spanyolok meg a kijevi vereséggel hármat, így a sevillai záró találkozón egyértelmű a képlet. Luis Enrique tanítványainak nyerniük kell – elvéve a Nationalelf veretlenségét – , vagy a másik két eredmény bármelyike által a német válogatott egy újabb torna végküzdelmébe verekszi be magát, amelyben még sosem volt. (Amúgy a két csapat összesített örökmérlege is igen szoros: 24 mérkőzésből 9 német, 7 spanyol győzelem, 8 döntetlen mellett, 30–25-ös gólkülönbség.)
Bármennyire is fanyalogva fogadja főleg a vezető futballhatalmak szakmai közvéleménye és szurkolóserege is a Nemzetek Ligáját, egy újabb tétmérkőzés-kudarc roppant rosszat tenne Joachim Löw egyre csökkenő tekintélyének, és könnyen meglehet, hogy a DFB felelős vezetőiben is felvetődik a kérdés: nem kellene-e a közelgő egymást követő évi Eb és vb előtt kapitányt váltani…

HORVÁTORSZÁG–PORTUGÁLIA  (A-liga, 3. csoport)

Diogo Jota már Liverpool-játékosként mutathatta be „babás” gólörömét Portóban szeptemberben abból az alkalomból, hogy harmadik felnőttválogatott mérkőzésén megszerezte első gólját a horvátok elleni NL-csoporttalálkozón (Fotó: Getty Images)

Bármilyen furcsa, de ennek a találkozónak csak a hazaiak számára van tétje. Már ha tétnek tekinthető a vb-ezüstérmesnek, hogy ne essen ki a „másodosztályba”, maradjon a legjobbak között. A címvédő és Eb-győztes portugálok mindenképpen a csoport második helyén végeznek, mert a franciákat már nem előzhetik meg, a horvát-svéd duó előtt meg behozhatatlan, 7 pontos az előnyük.
Könnyen meglehet, hogy a tétbeli különbség a csapatok összetételét is meghatározza. Amíg Zlatko Dalic alighanem foggal-körömmel ragaszkodik kulcsjátékosaihoz, a portugálok sztárjai – főleg klubjuk nyomásra – aligha ragaszkodnak majd a spliti fellépéshez. Ronaldo persze igen, korunk legnagyobb futballcsillagainak egyike mindig minden meccsen játszani akar, újabb rekordokra tör. Most éppen azt  derítették ki az olasz statisztikusok, hogy a tétmeccseken szerzett gólok tekintetében holtversenyben áll Puskás Ferenccel – a gazzetta.it szerint az összes hivatalos találkozón, klubban és válogatottban együtt  747 gólt szerzett eddig, épp annyit, mit a száguldó őrnagy, csupán Josef Bican  (805), Pelé (764) és Romário (761)  áll a Real korábbi két korszakos zsenije előtt. Egy újabb találattal a Poljudban az ötszörös aranylabdás maga mögé utasíthatja a nagy elődöt és üldözőbe veheti a két világbajnok brazilt.
A két együttes eddigi találkozóinak listájáról hiányzik a horvát győzelem, az eddig 6 találkozóból ötöt nyertek az ibériaiak (a legutóbbit 4–1-re októberben, Portóban), egy döntetlen mellett. Ha a kockás mezesek megszüntetnék ezt a hiátust, bent is maradhatnának, kivéve azt az esetet, hogy a svédek egy góllal többel nyernek a Stade de France-ban. (Svéd győzelemre Fraciaországban 8 alkalomból egyetlenegyszer volt csak példa: 1952 márciusában, a Parc des Princes-ben barátságos mérkőzésen 1:0-ra nyertek a háromkoronások, Westerbergnek a 86. percben szerzett góljával.)

Kapcsolódó

A 2020–21. ÉVI NEMZETEK LIGÁJA 13. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

20:45    Franciaország–Svédország (A/3. csoport, Sport1 éjféltől, felv.)
20:45    Horvátország–Portugália (A/3. csoport, Sport2 20:30, ÉLŐ)
20:45    Spanyolország–Németország (A/4. csoport, Sport1 20:30, ÉLŐ)
20:45    Svájc–Ukrajna (A/4. csoport)
20:45    Luxemburg–Azerbajdzsán (C/1. csoport)
20:45    Montenegró–Ciprus (C/1. csoport)
20:45    Andorra–Lettország (D/1. csoport)
20:45    Málta–Feröer (D/1. csoport)
20:45    Gibraltár–Liechtenstein (D/2. csoport)

NEMZETEK LIGÁJA, 6. forduló, 1. játéknap. Sport1 20:30 Spanyolország–Németország  (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 20:30 Horvátország–Portugália (kommentátor: Petur András); Sport1 23:00 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Engyel István és Haraszti Ádám); Sport2  éjféltől Franciaország–Svédország (kommentátor: Petur András)