Egy újabb elődöntő-visszavágó • SportTV

Egy újabb elődöntő-visszavágó

2021. 10. 07. 10:22    
Olvasási idő: 2 perc

Szerdán a Nemzetek Ligája döntőjéért lejátszották az idei Eb egyik elődöntőjének visszavágóját, csütörtökön a másik mérkőzésen meg a három évvel ezelőtti vb egyik elődöntőjének visszavágója következik. A spanyoloknak sikerült a visszavágás a döntetlen-vereségért az Európa-bajnok olaszoknak, majd kiderül, a belgák a „tiszta” vereségért revansot tudnak-e venni a világbajnok franciákon.

Benjamin Pavard (balról) és Eden Hazard három év négy hónappal a szentétervári vb-elődöntő után most Torinóban az NL elődöntőjében csaphat össze (Fotó: Getty Images)

Együtt kezdték a válogatott futballt: a két ország nemzeti válogatottjának első találkozója közös: 1904. május 1-jén a belgiumi Ucclében 3:3-at játszottak egymással. Azóta 73-szor mérkőztek meg, ez lesz a 75., afféle jubileumi találkozójuk. A franciáknak ez rekord is, a következő leggyakoribb ellenfeleikkel, az olaszokkal és a svájciakkal (39-39) negyven alatt marad a meccsszámuk. A belgáknak van egy ennél több összecsapást számláló riválisuk, „természetesen” a németalföldi szomszéd, Hollandia, amely ellen már 127-nél (!) járnak, de a harmadik ezen listán Svájc, amellyel csupán 30-szor meccseltek. (Azért a találkozások tempója kissé lelassult, az ezredfordulóig, 94 esztendő alatt 65-ször csaptak össze, azóta a csütörtök esti mindössze a 10. lesz, több mint 20 év alatt…)
Nagy tehát a történelmi közös múlt, sokszor találkoztak egymással. Ami első pillantásra meglepő lehet: az összesített mérleg belga fölényt mutat, igaz, nem túl jelentőset: a kisebbik ország válogatottja 30-szor nyert, a nagyobbiké csak 25-ször, 19 döntetlen mellett. Pedig mint közismert, a franciák két világbajnoki címük mellé nyertek két Eb-aranyat és egy ezüstöt is, míg egy-egy olimpiai arany és bronz mellett csupán egy Eb-ezüst.
Viszont ha csak a tétmérkőzéseket nézzük, a franciáké az előny: 12 ütközetből 6 francia siker mellett 3-3 döntetlen és belga győzelem született. A legnagyobb tétre menő csatájuk persze a már a bevezetőben említett vb-elődöntő volt: három éve július 10-én Szentpétervárott csupán egy sikeres Umtiti-fejes tett különbéget a két együttes között. A két csapat „törzsanyaga” még mindig ugyanaz, igaz a belgák maradtak többen: 14 kerettagjuk azonos a vb-vel, a franciáknál csak tízen maradtak a pétervári ütközetből. A kispadokról ugyanaz a két mester irányít, Dideier Deschamps-nak és Roberto Martínezbek eddig az a mérkőzés az egyetlen összecsapása
A FIFA világranglistáján a belgák továbbra is élen állnak, a világbajnok a szeptember közepi állás szerint visszacsúszott a 4. helyre, az angolok mögé.
A vb-selejtezősorozatban a vörös ördögök (a Man United mellett ez a másik csapat, amelynek ez a beceneve) teljesítettek meggyőzőbben, 6 mérkőzésen 16 pontot szereztek a franciák 12-jével szemben, de mindkét csapat hatalmas fölénnyel vezet csoportja második helyezettje előtt, azaz csak idő kérdése, hogy véglegesítsék helyüket a katari 32 között.
Az aktuális formát tekintve Belgium domináns eredménye a győzelem, a franciáké a döntetlen. Martínez legényei legutóbbi 6 meccsükből ötöt megnyertek, csak az olaszok elleni Eb-negyeddöntőt bukták el (1–2), Deschamps emberei viszont ötös döntetlensorozat (amelyben benne van az Eb-nyolcaddöntő bukott 11-es párbaja is) után legutóbb győztek Finnország ellen vb-selejtezőn. (Amúgy ők sem sűrűn kapnak ki: a 2019 eleje óta lejátszott 31 meccsükből csak kettőt buktak el, a törökök elleni Eb-selejtezőt idegenben és egy finnek elleni felkészülési mérkőzést tavaly novemberben St.-Denis-ben, mindkettőt 2–0-ra.)

Roberto Martínez egy.egy vb-csalódás (elődöntő) és egy Eb-kiábrándulás (negyeddöntő) után szeretne végre egy  jelentős nemzetközi címetszerezni a belga válogatottal (Fotó: Getty Images)

A két előzetes edzői nyilatkozat az UEFA honlapján.
Martínez: „Vanaken alighanem élete formájában vn, De Ketelaere profitálhat Doku és Mertens távollétéből, ez remek lehetőség számára. Elöl bőven van variációs lehetőségem Batshuayi, Lukaku, Lukébakio és De Ketelaere bármilyan kombinációban bevethető.”
Deschamps: „Az Euro 2020-at már végképp magunk mögött hagytuk. Trófeát kell szereznünk, az ellenfél most a világ egyik legjobb csapata. Mindent beleadunk, ezt a trófeát nagyon akarjuk. Korábban két nemzetközi cím volt csak, a világbajnoki és az Európa-bajnoki. Most itt a Nemzetek Ligája, ezt akarjuk harmadikként.”
Hogy aztán a franciák mestere csak elfeledkezett a Konföderációs Kupáról, amelyet a kékek 2001-ben megnyertek (talán mert ő addigra már visszavonult a válogatottságtól), vagy csak nem tekinti jelentős nemzetközi címnek, azt nem tudni. Mindenesetre fiai alighanem tényleg mindent megtesznek, hogy bejussanak a vasárnapi NL-fináléba, és annak a végén Portugália örökébe léphessenek.
Bár alighanem Roberto Martínezék is pontosan így vannak ezzel…

SPORT1 20:30 Belgium–Franciaország Nemzetek Ligája-elődöntő (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor)