„Nehézsúlyúak” a tesztpályán • SportTV

„Nehézsúlyúak” a tesztpályán

2021. 06. 02. 12:08    
Olvasási idő: 3 perc

Kedden még csak egy-két erősebb csapatot mutathattunk az Eb-re készülő együttesekből. A szerdai választék már patinásabb: ez élőben és felvételről közvetítendő meccseink résztvevői közt ott van a háromszoros Európa-bajnok Németország, a vb-címvédő Franciaország, valamint a döntő házigazdája, Anglia is.

Thomas Müller és Mats Hummels legutóbbtöbb mint három és fél éve, 2018 októberében, a hollandok ellen szerepeltegyütt a Natuüionalelf címeres mezében(Fotó: Getty Images)

FEHÉROROSZORSZÁG–AZERBAJDZSÁN

A fehérorosz csapatnak túl kell tennie magát a legutóbbi eredményén. Március 30-án fennállása legnagyobb vereségét szenvedte el a belgáktól a leuveni 0–8-cal. A vereség a szövetségi kapitány, Mihail Markel állásába került, megbízott utódja, korábbi másodedzője, Georgi Kondratyev (ha ismerős a név, nem véletlen, 1983-ban ő is ott volt a Rába ETO ellen 9-4-es összesítéssal a BEK-ben továbbjutó Dinamo Minszkben), levonta a személyi konzekvenciát levonta: új és hazai játékosokkal töltötte fel a keretet. Összesen hat abszolút újoncot hívott be, a 23 tagú keretbe, csupán négy légiós, két kazah, egy-egy ukrán és lett együttesben játszó futballistával. A friss csapatnak az azeriek ellen kell bizonyítania először.

A vendég azeriek a múlt héten Törökországtól kaptak ki 2–1-re Alanyában, amúgy is négy legutóbbi meccsüket vereséggel fejezték be. Kérdés, meddig tart a bizalom az olasz, de albán állampolgársággal is rendelkező Gianni De Biasi iránt, aki tavaly nyár óta van hivatalában, s irányítása alatt 11 mérkőzésből csak egyet nyert meg együttese. Itt sincs sok légiós a keretben, csupán két csatár, a varsói Legiában játszó Emreli és egy abszolút újonc, Rusztam Ahmedzade, aki az ukrán másodosztályú Minaj labdarúgója. A csapatkapitány Maksim Medvedev a legtöbbszörös válogatott, a maga 56 szereplésével a nemzeti csapatban.

 NÉMETORSZÁG–DÁNIA  

Mindét csapat Eb-döntős, a Nationalelf többek közt a mieink ellenfele.
A németek most szakítottak a korábbi hagyománnyal, hogy „outsiderekkel” játsszanak a nagy tornák előtt, egy erős (Dánia) és egy közepesen erős (Lettország) tesztelik magukat a kontinensbajnokságra. A nagy szenzáció még mindig Hummels és Thomas Müller visszahívása a nemzet együttesbe. A kölcsönösen udvarias nyilatkozatok után a kicker.de úgy tudja, mindkét nagy visszatérő a kezdőcsapatban kap helyet a dánok elleni innsbrucki összecsapáson. Löw együttese ugyanis „menet közben”, aza az ausztriai edzőtáborozás közepette mérkőzik meg Kasperr Hjulmand együttesével.  A „dán dinamitok” kiválóan teljesítenek az utóbbi időszakban. A tavaly őszi NL-rajt óta 12 meccsükből csak egy csapattól, Belgiumtól kaptak ki, igaz, a világranglista-vezetőtől kétszer is. A tavaszi vb-selejtezőkön pazarul rajtoltak, az izraeli, moldovai, osztrák triót 14–0-s összgólkülönbséggel intézték el, ráadásul ebből kétszer idegenben, Tel-Avivban és Bécsben léptek fel. Az Eb-n sem esélytelenek a csoportból továbbjutásra, Finnország, Oroszország és ismét Belgium lesz az ellenfél – egyaránt Koppenhágában. Elemzők szerint az orosz lesz a „kulcsmeccs”, a hátul stabil, középen roppant sokat futó, elöl pedig több gólerős játékost felvonultató együttes tíz hónapon belül harmadszor már csak fel tudja venni a harcot a favorit németalföldiekkel.

A dánok ellen a Nationalelf örökmérlege erősen pozitív, de a legutóbbi négy meccsen egyszer sem tudta legyőzni a skandinávokat (3 döntetlen, 1 vereség), a legutóbbi sikerhez a 2012-es Eb-ig kell visszalapozni az évkönyvekben, akkor a lvivi Eb-csoportmeccsen a 80. percben szerzett Lars Bender-góllal győzött a már akkor Joachim Löw vezette együttes.

FRANCIAORSZÁG–WALES

Karim Benzema hat és fél éve, az örmények elleni 4–0-s meccsem lőtt legutóbb gólt éppen Nizzában, a szerdai találkozó színhelyén. Az azóta Eb-ezüstémessé és világbajnokká lett Antoine Griezmann – a Real sztárja mindkét érmes világversenyről lemaradt – ünnepli a csatártársat (Fotó: Getty Images)

A franciák is Eb-s ellenfelet kötöttek le, a legutóbbi kontinensbajnokságon elődöntős walesieket szerdára. A két válogatott 1933 óta mindössze ötször mérkőzött meg, 5 összecsapásukból háromszor a kékek nyertek, egyszer a britek, egy remi mellett.
Itt is egy nagy visszatérés áll a középpontban, amely szótól szóra azonos a két német világbajnokéval. Karin Benzema éés Didier Deschamps kapitány jól „körbeudvariaskodta” egymást az utóbbi időben, és itt is úgy tűnik, már az első tesztmeccsen kezdhet a nagy visszatérő, aki egy ifjú „mesterrel”, a világbajnok és BL-döntős Kylian Mbappéval párban rohamozhatja a walesi kaput. A másik oldal „nagy öregje”, Gareth Bale – hosszú évekig Benzema játékostársa volt Madridban – viszont maximum egy félidőt kap Nizzában, hogy az elsőt vagy a másodikat, az estig Robert Page megbízott kapitány titka marad.

Még egy további teljes meccs fér bele esti programunkba, ezem a torna egyik fő favoritja, a döntő rendezője, Anglia mérkőzik meg eg y másik Eb-résztvevővel, Ausztriával. Franco Foda együttese egységesebbnek látszik, mint öt éve, mostani három vetélytársa, Észak-Macedónia, Ukrajna és Hollandia talán nem erősebb, mint fél évtizede a magyar, izlandi, portugál trió. Mindenesetre jó volna elkerülni egy kínosabb vereséget Middlesbroughban.  Néhgy nap múlva azért lz a csapatnak egy hazai búcsútesztmeccse is , a szlovákok ellen.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK. Sport1 17:45 Fehéroroszország–Azerbajdzsán (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 20:45  Németország–Dánia (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 21:00 Franciaország–Wales (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 23:00 Anglia–Ausztria (felv., kommentátor: Fülöp László); Sport1 23:15 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Bartha Zoltán, Engyel István, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván)