Két újabb európai vb-hely elkel • SportTV

Két újabb európai vb-hely elkel

2022. 03. 29. 10:00    
Olvasási idő: 7 perc

A „FIFA-hét” meccsekben leggazdagabb napja lesz a keddi. Az elhalasztott mérkőzés(ek) miatt később befejeződő harmadik ág kivételével az utolsó két európai világbajnoki hely is gazdára talál, emellett rangos és érdekes felkészülési találkozókra is sor kerül. Mi a két pótselejtező-döntőn kívül a nap legrangosabb nem tétmeccsét is közvetítjük élőben az AMC Mikrón, emellett láthatják az aktuális vb-ezüstérmest és az egyik Eb-elődöntőst is többek között, valamint további találkozókat szerdán felvételről is megmutatunk – összesen tíz összecsapás kerül a két napon a Sport TV két csatornájának műsorára.

AZERBAJDZSÁN–LETTORSZÁG

A lettek kezdik otthonosan érezni magukat Máltán, hiszen Ta ’Qaliban mérkőztek meg négy napja a kuvaitiakkal. A döntetlent Savalnieks második félidős góljával sikerült csak elérniük. Az azeriek is játszottak pénteken, 1–0-s vereséget szenvedtek Máltán a hazaiaktól. A két együttes 1997 első találkozásuk óta négyszer csapott össze, mindannyiszor a Baltikumban. Az első három összecsapás  remivel zárult (kétszer 0–0, egyszer 2–2), legutóbb viszont közel négy esztendeje Liepajában a vendégek 3–1-re nyertek. A győztes együttesből hárman maradtak mára kerettagok, a csapatkapitány Maksim Medvedev (32 éves, 76 válogatottságával az örökrangsor 4. helyezettje), Mahir Emreli középpályás és Ramil Sheydayev csatár – az előbbi és az utóbbi gólt szerzett a liepajai legutóbbi mérkőzésen. A lettek „hírmondója” Roberts Savalnieks, a négy nappal ezelőtt eredményes csatár. Azeri siker esetén a csapat 2021 eleje óta második győzelmét jegyezhetné (az eddig egyetlent júniusban a fehérorosz fővárosban érte, júniusban 2–1-re), a lettek viszont ha nem kapnak ki, négymeccsesre duzzasztják veretlen sorozatukat, amelyre legutóbb 2020 őszén volt pálds – négy döntetlennel 3 NL- és egy felkészülési meccsen.

HORVÁTORSZÁG–BULGÁRIA

A horvátok „Katar-nézőbe” utaztak ezen a FIFA-héten. Mindkét mérkőzésüket a Dohához tartozó al-Rajjan Stadionban játszották, illetve játsszák le. Pénteken csak döntetlent játszottak a szomszédos Szlovéniával egy „agyon nyert” mérkőzésen, amelyen addig-addig pocsékolták el helyzeteiket, amíg a hosszabbítás  első percében az ellenfél egy talált góllal meg nem szerezte az egyenlítést. A bolgárok helyben maradtak, ugyanabban a stadionban kaptak ki a házigazda Katartól 2–1-re, góljukat Deszpodov szerezte 2–0 után a 60. percben.
A két együttes a „modern korban” 7-szer találkozott egymással, az első volt csak barátságos találkozó 2002-ben (0–0), a többi mind selejtező (2 vb, 4 Eb). A mérleg nyelve erősen a horvátok javára billen el, négyszer nyertek, egy bolgár siker ellenében, egy remi mellett. Legutóbb a 2016-os Eb-re kvalifikáló sorozatban meccseltek, a már akkor mindkét meccsen Modriccsal, Perisiccsel és Kramarioccsal – utóbbi szerezte a horvát gólt pénteken – felálló déli szomszédaink 1–0-ra győztek Szófiában, 3–0-ra Zágrábban. A bolgárok a legutóbbi két évben csak saját nemzeti stadionjukban tudtak nyerni, Modricék viszont legutóbbi 11 mérkőzésükön csupán egyszer katak ki a spanyoloktól a hosszabbításos Eb-nyolcaddöntőn. Nem kérdés, melyik csapat az esélyesebb a győzelemre, csak az összpontosítással, a helyzetek befejezésével adódhatnak gondok Zlatko Dalic együttesében, miként a kapitány kinevezése óta szinte mindig… (Csapata irányításával 2017 októbere óta 55 mérkőzésen mindössze 94 gólt ért el, a meccsenként 1.7-es gólátlag egy a  világ élvonalához tartozó gárdától nem túl meggyőző.)

DÁNIA–SZERBIA

Youssuf Poulsen továbbra is a legveszélyesebb dán támadók egyike (Fotó: Getty Images)

A dánok közönségszórakoztató meccset vesztettek szombaton Amszterdamban, a találkozó szenzációja Christian Eriksen visszaérése és remek játéka volt. Továbbra is az övék a legkevésbé megalkuvó csapat a világ élvonalában: Kasper Hjulmand 2020 nyári kinevezése óta mindössze két döntetlent játszott, az egyiket az angolok ellen otthon NL-csoportmeccsen, a másikat az Eb előtti felkészülés hajrájában a németekkel (1–1) Innsbruckban.
A szerbek a Puskás Arénában „fékezett” üzemmódban is megmutatták, hogy a kontinens élcsapatai közé tartoznak. Noha a mieinknek voltak bíztató momentumai, a lényegében tartalékos vendégcsapat kényelmes játékkal is biztosan győzött.  A dánok ellen azért a csütörtöki teljesítmény édes kevés lesz, ezt alighanem „Pikszi” Sztojkovics is mindenkinél jobban tudja. Amúgy a volt klasszis középpályásból lett sikerkapitány alatt az együttes csupán egyetlenegy vereséget szenvedett Japánban a tavaly júniusi hagyományos Kirin-kupán 1–0-ra, akkor az öt nappal ezelőtti budapesti kezdőből csak Gudelj és Pavlovics kezdett, a cserék közül meg Nikola Jovics, Sztefan Mitrovics és Makszimovics szerepelt.
A két együttes jelen nevén, azaz a délszlávok mostani megnevezésével csupán két Eb-selejtezőt játszott, mindkettőt a dánok nyerték meg Belgrádban 3–1-re, Koppenhágában 2–0-ra a 2016-os Eb-selejtező sorozatban. Még Jugoszláviaként három emlékezetes Eb-mérkőzést vívtak déli szomszédaink a skandinávokkal: az 1984-es franciaországi tornán a csoportban a dánok 5–0-ra lemosták az akkor csereként beálló Pikszi Sztojkovicsékat a csoportban, majd az 1992-es selejtező sorozatban 1990 novemberében Koppenhágában 2–0-ra nyertek a jugók, s bár Belgrádban kikaptak 2–1-re ’91 májusában, megnyerték a  csoportot. Ám a délszláv háború kirobbanása után nem játszhattak a svédországi kontinenstornán, amelyen a csoportmásodik dánokat hívták meg helyettük – akik aztán a trófeával távozhattak Göteborgból… (Nem mellesleg: a belgrádi Marakanában győztes csapat mind a 13 pályára lépő játékosa közül Bjarne Goldbaek kivétélével mindegyiknek Európa-bajnoki aranyérmet akasztottak a nyakába 13 hónappal később.)

PORTUGÁLIA–ÉSZAK-MACEDÓNIA

Pepe a sorsdöntő vb-póótselejtezőn újra csatasorba áll a portugál válogatottban (Fotó:  Getty Images)

Aki öt nappal ezelőtt arra fogadott, hogy nem portugál–olasz duellum dönt a 12. európai vb-helyről, az ma már elégedetten kapcsolhat a tévéjén a portói mérkőzés közvetítésére. Ha valaki, a portugálok aligha haragudnak azért, hogy nem a címvédő Európa-bajnokkal kell megküzdeniük. Mert bármilyen meseszerű „Hamupipőke-sztori” a macedónoké, talán egyszerűbb dolguk lesz a hazaiaknak, hogy megszerezzék a katari repülőjegyet novemberre. Nem mellesleg a felajánlott bónusz nem csekély a délszlávok részére, Dimitar Kovacsevszki miniszterelnök sajtóhírek szerint ennyit igért a csapatnak, ha megismétli a „palermói csodát”, amikor még a portugáliai utazás előtt a repülőgép fedélzetén kívánt szerencsét a küldöttség tagjainak.
Azt nem tudni, a portugálok mennyit ígértek Ronaldóéknak a vb-szereplés kiharcolásáért, de óriási presztízsveszteség lenne, ha a világ „hivatalosan” (FIFA-rangsor)  9. csapataként otthon alulmaradnának a 67. ellen…
A két válogatott csapat két felkészülési mérkőzést vívott eddig, igaz, akkor Macedónia még nem viselte nevében az észak égtájnevet, hanem „korábbi jugoszláv köztársaság” (FYR) volt az „előneve”.
2003-ban Lausanne-ban 1–0-ra nyertek az ibériaiak, egy aranylabdás – igaz, még nem CR7, hanem Luis Figo – góljával. Második összeakaszkodásuk 9 évre rá Leiriában zajlott, akkor már játszott Ronaldo, sőt a macedónok tavalyi Eb után a nemzeti csapattól búcsúzó klasszisa, Goran Pandev is, de az a találkozó nem hozott gólt. Vagyis a macedónok eddig még egyszer sem találtak a portugál kapuba, igaz 180 perc alatt csak egyszer került a labda az övékébe.
Fernando Santos alighanem szakít a „győztes csapaton ne változtass” dogmával, hiszen Joao Cancelo visszatérhet egymeccses eltiltásából, amelyet a törökök ellen letöltött. A ManCity jobbhátvédje Dalot helyére kerül a csapatba. A kapitány előző húzása bevált, amikor Diogo Costát állította a kapufák közé a korábbi állandó kezdőkapus Rui Patrício helyére. Pepe felgyógyult, akár el is foglalhatja helyét a védelem közepén José Fonte mellett.  Otávio góllal és gólpasszal remekelt a törökök ellen, alighanem benn marad a csapatban, Jota és CR7 mellett alkotva a csatártriót. Abban az esetben Joao Félix csak a cserepadon kezd, akárcsak a pénteki találkozón.
A macedónoknál is lesz változás, Elmasz és Kosztadinov is visszatér eltiltás után, kell is az erősítés, mert Boban Nikolov, a Videoton korábbi középpályása megsérült Palermóban. A csatársorban is elképzelhető egy csere, Mile Risztovszki, a nagyszombatiak légiósa az utóbbi 8 találkozón csak egyszer talált be, így lehet, hogy Blagoja Milevszki mester az MTK játékosát, Bojan Miovszkit veti be Portóban. Igaz, ő még egyszer sem talált be eddigi 5 meccsén a nemzeti mezben, de gólpasszt adott a 91. percben Alekszandar Trajkovszkinak négy napja, s két másodperc múlva a csatár 20. válogatott góljával gyászba borította a szenvedélyes olasz futballtársadalmat…

LENGYELORSZÁG–SVÉDORSZÁG

Robert Lewandowski félig sérülten is nélkülözhetetlen tagja a lengyel válogatottnak (Fotó: Getty Images)

A másik, utolsó előtti európai vb-helyért két korábbi világbajnoki érmes, Lengyelország (két bronz) és Svédország (egy-egy ezüst és bronz) száll harcba Chorzówban. A lengyelek „erőnyerőként” jutottak tovább az oroszok kizárásával, de gyorsan összehoztak egy tesztmeccset a másik ideiglenesen ellenfél nélkül maradó csapattal Skóciával. Glasgowban 1–1-es döntetlen született, a lengyelek a hosszabb ideje sérüléssel bajlódó szupercsatáruk, Lewandowski nélkül álltak ki. Bár a konkurens svédek is döntetlent, 0–0-t játszottak a csehekkel Solnában 90 perc alatt, de ők nem hagyhatták abba a meccset, lévén az a pótselejtező elődöntője, azaz tétmérkőzés volt. Mindkét csapatnak maradtak ki helyzetei a hosszabbításban, végül egy ihletett Isak-Quaison akció végén a Szaúd-Arábiában légióskodó csatár véget vetett a csehek idei vb-álmainak.
A svédeknek nemcsak a hosszabbításos meccs fáradalmait kell leküzdeniük, hanem zavarhatja őket az elmúlt idők nyomasztó idegenbeli mérlege is. A legutóbbi három tétmeccsüket egyaránt elvesztették idegenben. Igaz viszont, egy másik eredménysor erősítheti őket, az pedig a lengyelek elleni párharcuké.
A két válogatott 27 vagy 26 mérkőzést játszott egymással, 15 vagy 14 svéd sikerrel (a források egy mérkőzés megítélésébe eltérnek), 4 remivel és 8 lengyel győzelemmel. A legutóbbi hat találkozó mindegyikét a háromkoronások nyerték meg, tétmeccsen az 1974-es vb-középdöntő csoport 1–0-ján győzött a végül a bronzig szárnyaló sasos gárda. E két svéd széria tehát „szembe megy” egymással, kiderül, melyik folytatódik majd Chorzów-ban.
Czieslaw Michniewicz, a lengyelek Paulo Sousa távozása után kinevezett ideiglenes szövetségi kapitánya optimistán nyilatkozott az UEFA honlapjának: „Mélyrehatóan tanulmányoztuk Svédországot. A Csehország elleni meccsükön is ott voltak az embereink. Tudjuk, mit várhatunk tőlük. Nagyon erős, jól szervezett csapat, ehhez nem férhet kétség. De megvan a meccsre a tervünk. Ha jó formában lesz, Szczesny visszakerül a kapuba.”
Janne Andersson, a svéd kapitány sem pesszimista. „A lengyelek játéka taktikailag hasonlít a csehekéhez. Ez kedvez nekünk, hiszen csütörtökön hasonló csapattal játszottunk. Robert Lewandowski világklasszis, az ő játéka előnyt jelenthet nekik. Tavaly nyáron játszottunk velük, az hatalmas csata volt. Ilyenre számítok most is.”
Tényleg, valóságos thriller volt a tavaly nyári szentpétervári Eb-csoportmeccsük, amelyet végül Claesson góljával nyertek meg 3–2-re a skandinávok.
A lengyelek Miliket és Salamont is elvesztették a skótok elleni meccs első félidejében, a középpályás Klichet pedig sárga lapjai miatt nélkülözik a házigazdák, Piatek erőnléti gondokkal küzd, de ha teljesen egészséges lenne, akkor is  a „félsérült” Lewandowskival kezdenének.  Salamon helyett Kaminski vagy Bereszynski tér vissza a védelmi trióba, a skótok ellen debütáló fiatal Zurkowski pótolhatja Klichet.
A túloldalon a másik ikon, Ibrahimovic szereplése több mint kétséges, könnyen lehet bár letöltötte egymeccses eltiltását, csak csereként kerül a pályára, a Kulusevski, Isak csatárpár kezd a Slasky Stadionban. Martin Olsson megsérült a csehek ellen, Bengtsson vagy Augustinsson kerül a helyére. Ekdal a hét elején edzést hagyott ki, ezért kezdhet Svanberg, a Bologna játékosa a középpálya jobb oldalán.

HOLLANDIA–NÉMETORSZÁG

Memphis Depay egy gólnyira van a holland örök góllőlistán 40 találattal harmadik  másik exbarcástól, Patrick Kluiverttól Getty Images)

Bár a szomszédok 1910 óta viaskodnak egymással és 44 mérkőzést váltottak egymással (ez a németek esetében a 3. leggyakoribb párosítás), igazából a világ csak 1974, a vb-döntő óta tartja számon a csúcspárosítások között ezt a mérkőzést. Az utóbbi időkben tétmeccseken sűrűn találkoznak egymással, a Nemzetek Ligájában és az 2020-as (2021-es) Eb-selejtezőkön is  megmérkőztek, ebből a négyből 2 holland siker mellett egy-egy döntetlen és német győzelem született.
Kicsit sarkítva úgy is meg lehetne fogalmazni a mérkőzéskérdést: ez első magas minőséget képviselő ellenfél képes lesz-e megfékezni a Flick-szerelvény száguldását. Amióta Hans-Dieter „Hansi” Flick átült a Bayern kispadjáról a Nationalelfére, a 9 mérkőzés mindegyikét megnyerte csapata, nem kevesebb mint 33–2-es összgólkülönbséggel. Szédületes számsor, ám azt is látni kell, hogy a legmagasabban jegyzett ellenfele a világranglistán 47. Románia volt, amelyet éppen hogy 2–1-re sikerült  legyőznie. Hollandia viszont top 10-es – éppen a tizedik a világszervezet rangsorában. A harmadik kapitányi ciklusát töltő Louis van Gaal mostani regnálásának mérlege ugyancsak impresszív: 6 győzelmet és két döntetlent tartalmaz. Ugyanúgy csoportelsőként juttatta ki csapatát a vb-re, mint kapitánytársa  nem mellesleg ugyanúgy a sorozat közben vette át az irányítást. Az ő két döntetlenje minőségibb ellenfelekkel történt (Norvégiával és Montenegróval), de a top 10-esek közül ő is most találkozik először riválissal. Azaz a „kispadon” döntetlen az állás: egy-egy BL-győztes, Eb után kezdő, veretlen szakember vezérli az ellentétes „hadakat”.
Ami a „személyi állományokat” illeti, a hollandok Gakpo, Timber, Teze alkotta triója már a dánok elleni 4–2-es meccs előtt sérültet jelentett, Van Gaal mégsem estt kétségbe, remek erőkkel pótolta őket. Noha a De Ligt, Van Dijk, Aké trió jól muzsikált az ArenA  gyepén, a mester mégis dilemmázik, ne próbálja-e ki eddigi legerősebb ellenfele ellen a négyfős védelmet. Hateboer és Wijndaal készenlétben áll a játékra. Wijnaldom és Danjuma is bekerülhet a kezdőbe, ők a dánok ellen  kispadon ültek a mérkőzés kezdetekor. Öt napja Berghuis volt a támadások lelke, de egy másik csatár is az érdeklődés központjáéban áll: Memphis Depaynak egyetlen gól kell, hogy utolérje a holland örök góllövőlistán 40 góllal harmadik Patrick Kluivertet. (Előttük csak Huntelaar áll 42-vel és Van Persie 50-nel.)
A németeknek, azaz Flicknek néhány lemondást is meg kellett oldania, Gnabry (izomsérülés) és Adeyemi sem lehetett kerettag a két meccsre, Koch koronavírusos lett, Kimmich gyermeke születése miatt nem játszott Izrael ellen és a kapitány elengedte őt a holland meccsről is.  A Nationalelf is rotál, Neuer, Thomas Müller és Leroy Sané ezúttal ismét a kezdőben kap helyet.

Kapcsolódó

A keddi nap fontosabb mérkőzései

13:00   Azerbajdzsán–Lettország (Sport2 12:45 ÉLŐ)
16:00   Horvátország–Bulgária (Sport1 16:00 ÉLŐ)
18:00   Dánia–Szerbia (Sport1 18:00)
20:45   Portugália–Észak-Macedónia vb-pótselejtező (Sport1 20:30 ÉLŐ)
20:45   Lengyelország–Svédország vb-pótselejtező (Sport2 20:30 ÉLŐ)
20:45   Hollandia–Németország (AMC Mikro 20:30 ÉLŐ, szerda Sport2 20:00 felv.)
20:45   Franciaország–Dél-Afrika (szerda Sport2 14:15 felv.)
20:45   Spanyolország–Izland (szerda Sport2 16:00 felv.)
20:45   Észak-Írország–Magyarország  (szerda Sport2 18:00, felv.)
20:45   Anglia–Elefántcsontpart (szerda Sport2 22:00 felv.)

EURÓPAI VB-PÓTSELEJTEZŐ. DÖNTŐK. Sport1 20:30  Portugália–Észak-Macedónia (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Kemenes Szabolcs); Sport2 20:30  Lengyelország–Svédország (kommentátor: Haraszti Ádám).
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK. Sport2 12:45 Azerbajdzsán–Lettország (kommentátor: Gyulai Miklós)  Sport1 16:00 Horvátország–Bulgária (kommentátor: Engyel István); Sport1 18:00 Dánia–Szerbia (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs); AMC Mikro 20:45 Hollandia–Németország (+ felv., szerda Sport1 20:00, kommentátor: Fülöp László); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János)