Egyetlen gól vb-döntőt érhet • SportTV

Egyetlen gól vb-döntőt érhet

2017. 11. 14. 09:06    
Olvasási idő: 2 perc

Meccsnullról, 0–0-ról indul az utolsó európai pótselejtező Dublinban. Amelyik csapat gól szerez, hétmérföldes lépést tesz az oroszországi vébé felé. Futballínyenceknek szól a Sport2-n az esténk egész kora éjszakáig: négy olyan csapat lép fel, amelyek összesített világbajnoki címeinek száma egy tucatra rúg, s amelyek mindegyike képes lehet akár a vb-elődöntőbe eljutni vagy a címet megszerezni jövőre.

ÍRORSZÁG–DÁNIA

Nagyon sok küzdelmet, nagyon kevés játékot hozott a két válogatott első mérkőzése Koppenhágában. Gólt meg egyetlen egyet sem. Ezen azért sok csodálkozni való nincs, hiszen Dánia ugyan 20, Írország 12 gólt szerzett tíz vb-selejtezőjén, de közvetlen vetélytársai (a csoportelsők és -harmadikok) ellen csupán 7-et és 3-at négy találkozón.
Egymás elleni találkozóikat tekintve összesítésben az írek állnak jobban (14–5-6-3), mind csak a tétmeccseket tekintve éppen középen áll a mérleg nyelve (11–3-5-3). E tétmérkőzések közül az első tíz „normál” selejtező volt, ez a párharc a két együttes legnagyobb tétű két találkozója. Tipikusan egygólos mérkőzésnek tűnik a dublini ütközet is, kérdés, ez a gól megszületik-e a normál 90 percben, netán a hosszabbításban, vagy 11-es párbaj dönt. Ez utóbbira az európai pótselejtezők, vagy hasonlónak tekintett harmadik mérkőzések 1962-es vb óta íródó hosszú históriájában még sosem akadt példa. Jellemző apróság, hogy az első mérkőzésen a két csapat jelenlegi keretének legtöbb válogatott gólt felmutató játékosa, Nicklas Bendtner és Shane Long csak a kispadról felállva a 72., ill. a 74. percben léphetett pályára. Akkor a „gólt nem kapni” volt a jelszó mindkét oldalon. Nagy kérdés, Martin O’Neill vagy Age Hareide kiadja-e, s ha igen, mikor a „rúgjunk már egy gólt” jelszót végre.

ANGLIA–BRAZÍLIA

Anglia egy, Brazília öt világbajnoki címmel büszkélkedhet. Nagyjából ennek megfelelő – ha nem is ekkora arányú – fölényben van a selecao az egymás elleni mérleget tekintve, a 26 eddigi találkozóból 11-szer nyert a britek egy sikerével szemben, 10 döntetlen mellett. A legemlékezetesebb persze négy vb-összecsapásuk, amelyek érdekessége, hogy valamennyi olyan vb-n történt, amelyet a brazilok végül megnyertek. 1958-ban még a csoportkörben az angolok egyetlenként tudtak remizni (0:0) Peléékkel, akik a másik öt mérkőzésüket megnyerve szerezték meg először a Rimet-kupát. Négy évre rá – a sérült Pelé nélkül – nyertek 3:1-re a negyeddöntőben. 1970-ben ismét a csoportkörben – Pelével – győzött Brazília Jairzinho egyetlen góljával az akkor címvédő angolok ellen. Végül 2002-ben Sizuokában Ronaldinhóék – ki ne emlékezne a foghíjas zseni oldalvonalról lőtt szabadrúgás góljára Seamannek? – 2–1-re verték meg Beckhaméket, újra a negyeddöntőben. Az angolok négy eddigi győzelme közül három a Wembley-ben – a régiben vagy az újjáépítettben – született meg, ahol egyébként 1956 óta 11 mérkőzést vívott a két csapat, s ennek több mint a fele döntetlenre végződött, mind a féltucat 1–1-re! Semmiképpen sem lenne meglepő, ha hetedszer is összehoznák a fiúk a Wembley „slágereredményét”.

NÉMETORSZÁG–FRANCIAORSZÁG

Könnyen elképzelhető, hogy a Kölnben a pályára kifutó két válogatott játssza nyolc hónap és egy nap múlva a világbajnoki finálét is a Luzsnyikiban. Egymás elleni mérlegük talán kissé meglepő módon a vendég kétszeres világbajnok számára kedvező (28–9–6–13) a vendéglátóm négyszeres vb-győztes, címvédő hazaiakkal szemben. Mi több, Németországban is csak éppen egy kicsivel áll jobban a Nationalelf (14–6–3–5). A legutóbbi két fontos tétmeccsükön megosztoztak a győzelmeken, a 2014-es vb-negyeddöntőben a németek (1–0), a tavalyi Eb-elődöntőben a franciák (2–0) nyertek. A kettő közt tavalyelőtt St.-Denisben is játszottak egyet, azon is a kékek bizonyultak jobbnak Giroud és Gignac találatával (2–0).
A mérkőzést a nap másik két meccsével fedésben, illetve egy időben játsszák, ezért mutatjuk felvételről.

Sport 1 20:30 Írország–Dánia vb-pótselejtező visszavágó (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Bognár György és Kemenes Szabolcs); Sport2 21:00 Anglia–Brazília (kommentátor: Farkas Norbert); Sport2 23:00 Németország–Franciaország (felv., kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)