Horvát "gólrekord" • SportTV

Horvát „gólrekord”

2017. 11. 12. 15:06    
Olvasási idő: 2 perc

Az európai pótselejtezők első mérkőzései a gólszegénység jegyében teltek el. A négy találkozón összesen 7 gól született (meccsenként 1.75 gólos átlag), a nyolcból négy együttes gólképtelen maradt, a svájciak, a svédek és a görögök egyszer találtak be – az első kettőnek ez győzelmet jelentett, a helléneknek csak csupán szépségtapasz –, egyedül a horvátok tettek ki magukért a négy szerzett góljukkal.

+ A svájciak legutóbbi 11 vb-selejtezőjükből a tizediket nyerték meg.
o A horvátok a másodikak a “playofftörténelemben”, akik az első félidőben három gólt szereztek. Az első – számunkra fájdalmasan emlékezetes módon – a jugoszláv együttes volt, amely az 1997-es, mieink elleni párharc mindkét meccsén (7–1, 5–0) is három vagy annál több gólt ért el.
= A csütörtöki horvát-görög előtt egyetlen csapat győzött 4–1-re a vb-pótselejtezők történtében: Németország verte meg ennyire Ukrajnát a kijevi 1–1 után a 2002-es (a Nationalelf számára ezüstéremmel végződő) torna előtti rájátszásban.
+ A világbajnoki playoffhistóriában egyetlen csapat sem fordított hazai pályán elszenvedett vereség után és egyetlen csapat sem fordított idegenbeli 1–4 után. Az egyetlen csapat, amely idegenbeli hátrányból fordítani tudott, Franciaország, amely Ukrajna ellen 0–2-es vereséget követően otthon 3–0-ra győzött a 2014-es torna előtti párharcban.
o Koppenhágában két per leforgása alatt cserélték be Nicklas Bendtnert és Shane Longot. Előbbi a jelenlegi dán keret házi gólkirálya (29 gól), utóbbi az íreké (17 gól). Az eredmény ennek ellenére 0–0 maradt…
= Dánia a gól nélküli döntetlennel 10 márkőzésesre hízlalta veretlen sorozatát (5 győzelem, 5 döntetlen). Ilyen hosszú hasonló szériája 2000–­01-ben volta “dán dinamitoknak”, ám a továbbjutáshoz minimum még egyre szükségük van. (S még az sem biztos, 0–0 után kieshetnek még 11-esekkel is…)
+ A görögök 2001. szeptember 5., a finnek elleni 1–5-ös vb-selejtező óta nem kaptak az első félidőben három gólt.
o Luka Modric a vb-selejtezőkben közel nyolc és fél év után talált be, ezt megelőzően az ukránok ellen 2009. június 6-án szerzett gólt.
= Ricardo Rodriguez ebben a kvalfikációs sorozatban harmadik gólját szerezte, a másodikat 11-esből. Ez egyszersmind a svájciak első vb-pótselejtezős gólja volt 2005. november 16., a törökök elleni isztambuli 2–4 óta, amelyen egyébként továbbjutottak egy botrányos, sok eltiltást eredményező találkozón.
+ A horvát csapatból Kramaric is három góos a selejtezőkben, ezt megelőzően az ukránok ellen Kijevben duplázott.
o A Daniele De Rossin megpattanó lövés utáni gólt végül Jakob Johanssonnak ítélte az UEFA – az AEK Athén 27 éves középpályása ezzel 14. válogatott mérkőzésén első gólját szerezte.
= 1–0-s első meccses vereség után eddig mind a négy együttes búcsúzott a vb-playoffok történetében: Hollandia (Belgium ellen) 1985-ben, Csehország (Belgium ellen) 2001-ben, Bosznia-Hercegovina (Portugália ellen) 2009-ben és Svédország (Portugália ellen) 2013-ban.
+ Az első kör négy mérkőzése után a továbbjutási esélyek (statisztikai alapon): Svájc (80%)–Észak-Írország (20%), Görögország (5%)–Horvátország (95%), Olaszország (40%)–Svédország (60%), Írország (51%)–Dánia (49%)