Megszakad-e Itália nagy sorozata? • SportTV

Megszakad-e Itália nagy sorozata?

2017. 11. 13. 09:54    
Olvasási idő: < 1 perc

Már a pótselejtező kör megkezdése előtt a legizgalmasabb párosításnak az olasz-svéd párbaj ígérkezett. Az első, solnai ütközet után magasra csaptak az indulatok, a visszavágón a nyolcmeccses etap legizgalmasabb 90 (?) perce vár ránk.

Az olaszok elsősorban a svédek durvaságára, a skandinávok a kékek színészkedéseire panaszkodtak leginkább az első összecsapást követően. A mérkőzés képében aligha várható változás, csak éppen az olaszok arra lesznek kényszerítve, ami egyáltalán nem ízlik nekik: rettenetesen szervezett védekezés, felállt, akár többszörös fal áttörését kellene elérniük. Ráadásul egyetlen gól még kevés a továbbjutáshoz, csak a hosszabbításhoz lenne elég. Arra egyébként európai csapat részvételével vívott pótselejtezőn még sosem volt példa, pedig 27 kétmeccses playoff-párharcot, korábban négy egymeccses döntő mérkőzést játszottak (meg egy „félbemaradt” párviadalt, az emlékezetes chilei-szovjet interkontinentális csörtét 1974-ben). Ezekből a vb-pótselejtezőkből – a kétmeccsesekből 1962 óta – nyolc végződött valamelyik fél 1–0-s győzelmével, s minden egyes alkalommal a győztes megőrizte előnyét a visszavágón is. (Ha emellé odatesszük a kétmérkőzéses Eb-selejtezők három 1–0-ját, akkor legalább felvillan egy reménysugár az olaszok számára: a 2004-es kontinensbajnokság előtt a skótok 1–0-jára a hollandok 6–0-val replikáztak Amszterdamban Van Nistelrooy triplájával, és az akkor tejfeles szájú Sneijder iszonyatos erejű bombájával.) Szóval ha az 1–0-s hagyomány folytatódik, egy ennél sokkal hatalmasabb sorozat megtörik. Az olaszok ugyanis az 1958-as hiányzás óta sorozatban 15 világbajnokságon vettek részt. Alighanem ennek a szériának a súlya roppantul nyomja a squadra azzurra jelenlegi tagjait. Ha nem sikerülne a kijutás, akkor az olasz futballnak hétfőtől fogva Milánó lenne az a város, ami a magyar labdarúgásnak Marseille.

Sport 1 20:30 Olaszország–Svédország vb-pótselejtező visszavágó (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Puhl Sándor és Várhidi Péter).