Pályán a címvédő és az előző Európa-bajnok • SportTV

Pályán a címvédő és az előző Európa-bajnok

2021. 09. 01. 08:29    
Olvasási idő: 6 perc

A magyar iskolakezdés napján az európai futballválogatottak is folytatják a ”vb-iskolát”: a 2022-es Worl Cup kontinentális selejtezősorozatának háromfordulós, hatnapos etapja 13 mérkőzéssel kezdődik meg. Ezekből hármat élőben, egyet felvételről közvetítünk, közvetítünk egy „kötelező” felkészülési meccset is. A tíz résztvevő között ott a vb-címvédő Franciaország, az előző Eb-győztes és NL-védő Portugália, valamint négy további olyan együttes, amely szerepelt a nyári Európa-bajnokság 24-es döntőjében.

KAZAHSZTÁN–UKRAJNA   (D-csoport)

A két együttes eddig csupán vb-selejtezőkön mérte össze erejét. A 2006-os és a 2010-es vb-kvalifikációban oda-vissza ukrán siker született, legutóbb, már ebben a szériában március végén viszont nagy meglepetésre a kazahok pontot raboltak Kijevben: Jaremcsuk vezető góljára (20. p.) Muzsikov válaszolt (59.). Hiába volt az ukránoknak 29 (!) kapura lövésük, a végén maradt a döntetlen. Az egyébként már a harmadik 1–1-e volt az akkor még Andrij Sevcsenko vezette sárga-kékeknek: a franciák elleni nyitó igazi bravúrnak számított, ám a finnek elleni már keserű pirulával ért fel: Teemu Pukki, a vendégek „örök gólfelelőse” az utolsó előtti percben 11-esből egyenlített.
Sevcsenko aztán váratlanul leköszönt a sikeresnek mondható (negyeddöntős) Eb után, s bár Szergej Rebrov hazacsábítása is szóba került az Emírségekból, egyelőre Olekszandr Petrakov viszi a csapatot ideiglenes jelleggel. (A 64 éves szakvezető jelentéktelen játékos- és klubedzői múlt után tíz éve a korosztályos csapatokkal foglakozott, az U16-tól az U20-ig, azaz „kéznél lévő” helyettesnek számít, ám nyilvánvalóan nagyobb névre „vadásznak” a szövetség vezetői.)
A hazaiaknál a nagy tehetségnek tartott Susenacsev bemutatkozása elmarad, de sérülés miatt most a keretbe sem került. Bajszufinov kapitány viszont ismét számolhat Bahtijar Zajfutgyinovval, a CSZKA Moszkva középpályásával, aki 16 meccsen eddig 7 gólt szerzett a válogatottban, s most ismét bevethető térdsérüléséből felgyógyulva.
Petrakov a deréksérülést szenvedő Artem Dovajkkal éppúgy nem számolhat, mint a pozitív Covid-tesztű Real-tartalékkapus Andrej Luninnal, akit a kijevi Denisz Bojko helyettesít. A NB I egyébként a magyar és az északmacedón válogatott után holtversenyben az ukránba adja legtöbb játékost. Két fradista (Haratin, Zubkov) és egy fehérvári (Makarenko) középpályás is tagja az ukrán keretnek, de az előzetesek szerint mindhárman a cserepadon foglalnak helyet az Asztana Arenában szerdán a meccs kezdetekor.

FINNORSZÁG–WALES

Két, a selejtezősorozatban szabadnapos együttes „kötelező” tesztmeccse. Az UEFA ugyanis az 5 nem játszót (Az A-E csoportok ötcsapatosak, egy-egy fordulóban mindig van tehát egy nem játszó) kvázi kötelezte azokon a napokon is mérkőzésre, a „versenysemlegesség jegyében”.
Mindkét csapat részt vett a nyár Eb-n, a walesiek csoportmásodikként továbbjutottak (aztán belefutottak a nyolcaddöntőben egy 0–4-be a szárnyaló dánok ellen), a finnek első nagy torna-szepelésükkel elégedettek lehetnek a szerzett 3 ponttal és a „majdnem-továbbjutással”. (Más kérdés, ha nem történik meg az Eriksen-dráma, vajon megnyerték volna-e a dánok elleni nyitó meccset…)
Egymás ellen eddig lejátszott 14 találkozójuk mérlege a briteknek kedvez (6 győzelem a 4-gyel szemben, 4 remi mellett), ezek közül csak kettő volt eddig barátságos, a másik 12 vb- vagy Eb-selejtező, no meg Nemzetek Ligája-csoportmeccs. Ez utóbbiban zajlott ezt megelőző két összecsapásuk, mindkettőt a  walesiek nyerték tavaly ősszel  Helsinkiben 1–0-ra, Cardiffban 3–1-re, tulajdonképpen az billentette ez az örökmérleget a britek javára.
Robert Page keretében nem szerepelhet a sérült Neco Williams, Joe Rodon és Aaron Ramsey sem, valamint a koronavírus-karanténban lévő Adam Davies és Kieffer Moore ugyancsak távol marad. A legnagyobb név Gareth Bale (Real Madrid) és az egy napja a ManUnitedből a Leedsbe igazoló David James egyelőre a cserepadra van  jelölve – vélhetőleg a két „éles” selejtezőn, Fehéroroszország és Észtország ellen szombaton és kedden nem így lesz. Ethan Ampadu és Tyler Roberts, akik márciusban vízumproblémák miatt nem lehettek ott ugyanezen két ellenfél ellen idegenben, most játszhatnak.
Markus Kanerva hasonlóan a közeljövő feladatai (szombaton Kazahsztán otthon, kedden Franciaország  idegenben) miatt egyelőre a kispadon kezdeti két csatárászát, Teemu Pukkit és Joel Pohjanpalót.  Egy-egy öreg harcost fiatalok helyettesítenek szerdán: Joona Toivio és Tim Sparv helyén Leo Vaisainen és Rasmus Schüller kezd a helsinki Olimpiai Stadionban.

PORTUGÁLIA–ÍRORSZÁG (A-csoport)

1946 óta mindössze 13 mérkőzést játszottak, a fölény a portugál oldalon van (7–2–4), de ebből csak 4 volt tétre menő találkozó. Az 1996-os Euróra selejtezőben oda-vissza a portugálok nyertek, a 2002-es vb-kvalifikációban két 1–1-es döntetlen született. A legutóbbi két találkozón , 2005-ben Dublinban 1–0 és 2014-ben East Rutherfordban (5–1-es portugál siker) már Cristiano Ronaldo is szerepelt, utóbbin az öt gólból egyet sem szerzett, azaz az ír háló még érintetlen tőle. Nem biztos, hogy sokáig, hiszen bár csak néhány napja költözött át Torinóból újra Manchesterbe (gyaníthatón van egy-két ingatlanja ott is), elfogadta a válogatott meghívót, s így előbb játszik újra nemzeti mezben, mint újra MU-mezben. A franciák ellen a Puskás Arénában szerzett két 11-es góljával immár ő minden idők legtöbbszörös válogatott gólszerzője is, az elsővel behozta, a másodikkal, a 109-ikkel meg is előzte az előző rekorder iráni Ali Daeit. (Meccsenkénti gólokat tekintve még Daei a jobb – 108/148, ill. 109/179), de jó néhány más játékos – többek közt Gerd Müller vagy Kocsis Sándor is 1 feletti átlaggal büszkélkedhet a nagyobb múltú országok mondjuk 50 feletti meccsszámú játékosai közül.) A mérkőzésszámokat tekintve CR7 a maga 179-ével „csak” a 6. a világrangsorban, de már az írek ellen behozza az „Európa-csúcstartó” Sergio Ramost – aki ugyebár nem kerettag a spanyoloknál – , és az ománi Ahmed el-Mahajdzsrit, sőt a második Bader Ahmed al-Mutaval is csak 6-tal áll előtte – ők akár játszhatnak is egymás ellen szombaton, amikor Debrecenben a portugálok Katarral találkoznak. (Az első hatból egyébként csak az abszolút rekorder malajziai Szoh Csin Ann nem aktív, aki 1969 és 1984 között 219-szer szerepelt nemzeti együttesében, csúcsként fellépett csapata mindhárom mérkőzésén is a müncheni olimpián.)
Persze nem egyedül játssza a meccset az ötszörös aranylabdás, volt társai közül az Eb-keretből William Carvalho, Joao Félix, Renato Sanches és Fonte nem is kerettag, a még Ronaldónál is két évvel idősebb Pepe viszont igen. A legutóbbi BL-szezon legjobb védőjének választott Rubén Dias lesz a társa a védelem centrumában. A csatársort a szupersztár két oldalán két másik angliai légiós, Bernardo Silva és Diogo Jota alkotja. A keret három újonca –  Diogo Costa, Otávio és Goncalo Inácio alighanem várhat még egy kicsit a debütálással a Katar elleni meccsig – Fernando Santos nem tartozik a feleslegesen kockáztató edzők közé.
A mindig masszív és harcos írek – csak 11-esekkel bukták el az Eb-playoff elődöntőt – Stephen Kenny vezetésével csak júniusban zárták le 14 meccses nyeretlen sorozatukat. A keret  két újonca, Nathan Collins és Andrew Omobabidele aligha kezd, noha James MC Carthyt és Robbie Bradyt most be sem hívta a mester. Randolph is hiányzik a kapuból, így Bazuni, Travers és Kelleher is a csapatba kerülhet, pedig hármuknak eddig összesen 8 válogatott meccsük van. Kennynek az azeriek és a szerbek elleni meccsre is gondolnia kell, ezért kipróbája, mire képes a március óta először behívott Duffy, akinek a védelmi trió tagjaként a „mesterpróbája” Ronaldo semlegesítése lesz.

FRANCIAORSZÁG–BOSZNIA-HERCEGOVINA (D-csoport)

Bármennyire is veretlenül zárták a kékek a nyári Eb-t (1 győzelem, 3 döntetlen), tétmeccseken 19-re nyújtva ezt a sorozatot (2019 júniusában a törököktől kaptak ki legutóbb, Eb-selejtezőn), az a szereplés francia léptékkel kudarcnak számít: világbajnoki címvédőként még a negyeddöntőbe sem sikerült eljutniuk. A felsülés ellenére Didier Deschamps maradt a helyén. A vb-selejtezőkön is érte tavasszal csalódás őket, az ukránok elleni nyitó meccs 1–1-e bizony nem volt kalkulálva. Ám utána a kazahokat és a bosnyákokat is sikerült idegenben megverni, ezzel Franciaország az egyetlen csapat, amelynek van győztes mérkőzése a D-betűjelű csoportban.
Deschamps dolgát számos sérülés nehezíti, Dembelé, Pavard és Lucas Hernández még nem játszott az idényben, Rabiot is egy meccset a Juvéban, ráadásul N’Golo Kanté is  bokasérülést szenvedett a Liverpool elleni rangadón. Upamecano sincs teljesen fit állapotban, az eredetileg kimaradó Lenglet került vissza a helyére, így biztosan a Varane, Kimpembé duó kezd a védelem közepén. Az Eb-n járó játékosok közül Ben Yedderre, Giroudra és Sissokóra sem számít a világbajnok mester, noha a keretkijelölés óta a Chelsea-ból a Milanba igazoló center góllal és remek játékkal mutatkozott be Milánban. A négy újonc, Moussa Diaby, Jordan Veretout, Aurélien Tchouameni és Theo Hernández egyelőre a cserepadon kezd, de egy vagy több közülük már  Strasbourg-ban is áteshet a tűzkeresztségen.
A vendég bosnyákok a  Dusko Bajevicet idén januárban váltó Ivajlo Petevvel sem tudták megtörni nyeretlenségi sorozatukat, három döntetlen (Helsinkiben vb-selejtező, Costa Rica és Montenegró ellen gól nélküli tesztmeccs) mellett kikaptak otthon  a világbajnok franciáktól és felkészülési meccsen a későbbi Eb-elődöntős dánoktól. A két nagy veterán, a 100. válogatott meccse előtt álló Miralem Pjanic és a támadósor klasszisa, Edin Dzeko ismét szerepet kap a kezdőben. Jusuf Gadzibegovic, a Sturm Graz középső védője az utolsó pillanatokban sérülés miatt kikerült a keretből, helyére a Kolozsvárott játszó  Mateo Susicot hívta be a kapitány. Sead Kolasinac is kezd, noha bizonytalan a helye az Arsenalban, érvényes szerződése ellenére nem játszik Mikel Artetánál. A Dzeko mögötti középpályás hármast Rade Krunic (Milan), Amer Gojak (Dinamo Zagreb) és  Miroslav Stevanovic (Servette) alkotja. A keret tagja a három ferencvárosi – a védő Adnan Kovacevic és Eldar Civic, valamint a középpályás Stjepan Loncar – , az előzetes hírek szerint egyelőre a balhátvéd kezd a találkozón.
Felvételről – a Sport1-en menő összefoglalóval nagyjából egy időben a 2-es csatornán megmutatjuk a Norvégia–Hollandia találkozót is a C-csoportból. Mindkét együttes 6 pontot szerzett eddig, a győztes tarthatja a lépést az éllovas – és Montenegró ellen hazai pályán fellépő – törökökkel. A szokásos, ezúttal is másfél órás összefoglalóban természetesen mind a 13 selejtező összes gólja és fontosabb mozzanata látható lesz.

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK. Sport1 15:45  Kazahsztán–Ukrajna (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 20:30 Portugália–Írország (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 20:30 Franciaország–Bosznia-Hercegovina (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 22:45 Norvégia–Hollandia (felv., kommentátor: Fülöp László); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Bartha Zoltán és Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor).
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS. Sport1 18:00 Finnország–Wales (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila)

Kapcsolódó

A VB-SELEJTEZŐK (4. FORDULÓ, ELSŐ JÁTÉKNAP) PROGRAMJA

16:00   Kazahsztán–Ukrajna (D-csoport, Sport1 17:45 ÉLŐ)
20:45   Portugália–Írország (A-csoport, Sport1 20:30 ÉLŐ)
20:45   Luxemburg–Azerbajdzsán (A-csoport)
20:45   Franciaország–Bosznia-Hercegovina (D-csoport, Sport2 20:30 ÉLŐ)
20:45   Dánia–Skócia, Feröer–Izrael és Moldova–Ausztria (F-csoport)
20:45   Norvégia–Hollandia (G-csoport, Sport2 22:45, felv.)
20:45   Lettország–Gibraltár és Törökország–Montenegró (G-csoport)
20:45   Málta–Ciprus, Oroszország–Horvátország és Szlovénia–Szlovákia (H-csoport)