Vb-selejtezőrajt a világ- és az Európa-bajnokkal • SportTV

Vb-selejtezőrajt a világ- és az Európa-bajnokkal

Sport TV avatar Sport TV 2021. 03. 24. 09:22    
Olvasási idő: 4 perc

Megkezdődik a vb-selejtezősorozat Európában is. Az első napon öt csoportban 12 mérkőzést játszanak, mi hármat élőben, egyet felvételről közvetítünk. A „felhozatal” kiváló: megmutatjuk a hivatalban lévő világbajnokot és Európa bajnokot (egyben NL-győztest), a legutóbbi Nemzetek Ligája ezüstémesét és vb bronzérmesét teljes meccsen. Este következik az összes mérkőzés gólösszefoglalója, és a „technikai okokból” sorra kerülő felkészülési meccsekből is közvetítünk élőben, s bekerül egy az összefoglalóba is.

Hat évvel ezelőtt Daley Blind (a földön) közd meg Mehnmet Topallal a labdáért. Az Ajax 72-szeres válogatottja most is az Isztambulban pályára lépő együttes kretének

TÖRÖKORSZÁG–HOLLANDIA   

Frank de Boernak most jött el a bizonyítás ideje. A mester egy 0–1-es tesztmeccsel kezdett az oranje kispadján, majld három döntetlennel és két győzelemmel folytatta. Az ötből csak egy volt felkészülési meccs (a spanyolok elleni 1–1 „vállalható” bármikor), a két-két siker és iksz a második helyre volt elég az NL-csoportban, a kirobbanóan játszó olaszok mögött. A vb-selejtezőkön nyilvánvalóan a csoportelsőség a cél, a csapat a potenciális riválisok egyik legerősebbike, Törökország ellen kezd idegenben. Senol Günes csapatát jól ismerjük, azonos NL-csoportban voltunk,  amelyben az elsőséget megszerző Marco Rossi együttes oda-vissza legyőzte a félholdasokat. A korábbi sikerkapitány nimbuszát kissé megtépázta a pocsék NL-szereplés, ám csapatával azért ő is Eb-részvételre készül, ha nem is otthon, de a szomszédos Azerbajdzsánban játssza két csoportmeccsét, a walesiek és a svájciak ellenit is. Az NL-szereplés ellenére sem sokat változtatott keretén, csupán négy újoncot hívott be, két cserekapust és a mezőnybe Halil Akbunart a Göztepáből és Taylan Antalyalit a Galatából.
A holland keretben is van törökországi légiós, a veterán Babel, aki valószínűleg a cserék közt kezd.
A két válogatott közös múltját egészében és a tétmeccseket tekintve is a hollandok uralják, 8–4–2–2, illetve 12–5–4–3 az eredménymutató a narancsosok javára. A legutóbbi tétmérkőzésüket viszont Konyában a törökök 3–0-ra nyerték meg 2015 szeptemberében, s végül a harmadikok rájátszásából ki is jutottak a franciaországi kontinenstornára, a hollandok viszont 4.-ként kiestek.

FEHÉROROSZORSZÁG–HONDURAS

Nem árulunk el titkot azzal,, hogy eredetileg a csehek észtországi mérkőzését terveztük erre az időpontra, de azt áttették az esti programba, így került műsorba a „hivatalos” felkészülési meccs. Minden páratlan csapatszámú csoport szabadnapos együttese „kötelezően” játszik aznap, az esélyegyenlőség jegyében. A G-csoportba sorolt fehéroroszoknak közép-amerikai ellenfelet sikerült lekötniük, az előző három vb-ből kétszer is résztvevő  hondurasiak csapatában. A két csapat eddig egyetlenegyszer mérkőzött meg, a 2010-es vb előtt, amelyre kijutottak a  derék kékmezesek. Az a találkozó 2–2-es döntetlennel zárult.
A közép-amerikaiak a vírus miatt csupán két meccset játszottak tavaly, két szomszédjukkal (Nicaragua 1–1, Guatemala 1–2), ám nekik is van mire készülniük. Júniusban elődöntőt játszanak az Egyesült Államokkal a frissen gründolt és tavalyról idénre halasztott Concacaf Nemzetek Ligája négyes döntőjében. (A másik ágon Mexikó Costa Ricával meccsel, a torna színhelyét később jelölik ki.)

FRANCIAORSZÁG–UKRAJNA

Kylian Mbappé a tavaly októberi „barátságos KO” alkalmával elbírt három ukrán védővel is. Vélhetően szerdán este sem retten meg tőlük…  (Fotó: Getty Images)

A világbajnok kedvelt ellenfeleinek egyike Ukrajna, a két válogatott 10 eddigi csatájából a franciák 6-ot, az ukránok csupán egyet nyertek meg, három döntetlen mellett. A 21–6-os összgólkülönbség kialakulásában a legutóbbi meccs jelentős szerepet játszott: tavaly októberben a Stade de France-ban a hazaiak 7–1-es csapást mértek Andrij Sevcsenko együttesére (ez egyszersmind keleti szomszédaink rekordveresége is). Máskor azért nem volt ekkora a különbség. Igaz viszont, hogy összesen 7 eddigi tétmeccsükből egyetlenegy olyan akadt csupán, amelyen mindkét együttes betalált, másik 6-ból 4-szer a vesztes, kétszer pedig egyikük sem tudott gólt elérni. Szóval, most sem lenne meglepetés, ha az egyikük eredménytelen maradna.
Sevcsenko legényei az NL-ben meglepetésgyőzelemmel nyitottak a spanyolok ellen, aztán viszont további pont nélkül csoportutolsóként estek ki a B-ligába. A világbajnok viszont megnyerte saját kvartettjét, a címvédő portugálok ellen 4 pontot szerezve (1–1, 1–0). Tavalyi mérlege 6 győzelem (benne az ukránok elleni 7–1-gyel), 1-1 döntetlen és egy meglepő vereség (a finnek elleni hazai 0–2 felkészülési meccsen).
Didier Deschamps irigylésre méltó helyzetben van, számíthat valamennyi világsztárjára, akik ráadásul jó formában is játszanak. Raphael Varane, Paul Pogba, Kylian Mbappé, Antoine Griezmann  közül ha csak ketten-hárman jól játsznak, az ukánok aligha reménykedhetnek a pontszerzésben. Dayot Upamecano, Marcus Thuram és a Rennes tinédzser klasszisjelöltje, Eduardo Camavinga (éppen az emlegetett 7–1-en szerezte első válogatott gólját) most nem került a meccskeretbe. Annyira nincs szüksége újakra a kapitánynak, hogy a 26-es bő keretben egyetlen újonc sincs, és 5 alatti válogatottségi száma csak a harmad- és a negyedkapusnak van…
Sevcsenkónak jóval kevesebb a klasszisa, de mindannyian – Jarmolenko, Konopljanka és a ManCity balhátvédje, a válogatottban középpályásként szereplő Zincsenko is – bevethetők.
A fogadóirodák legerősebb tippje (a legkisebb szorzójú eredmény) a 2–0-s és a 3–0-s hazai győzelem.

PORTUGÁLIA–AZERBAJDZSÁN

Az ifjú Cristiano Ronaldo gólöröme Azerbajdzsán ellen. A kép közel másfél évtizede, 2006 októberében készült a két csapat portói vb-selejtezőjén, amelyen az akkor 21 éves zseni két gólt szerzett (Fotó: Getty Images)

Egyetlen gólt szerzett eddig a futballtörténelemben Azerbajdzsán Portugália ellen – az azonban pontot is hozott! Csekély 22. Esztendeje Bakiban 1–1-re végeztek Eb-selejtezőn a küzdőfelek, az ibériaiak egyenlítő gólját bizonyos Luis Figo a 90. percben szerezte… Ez egy fél évvel korábbi 7–0-t követett, azóta két újabb Eb- és két vb-selejtezőt úgy nyertek meg a portugálok, hogy 10 szerzett góljukkal szemben egyetlenegyet sem kaptak. CR7 a négyből az első hármat végigjátszotta, gólt kettőt is szerzett 2006 szeptemberében, az utolsót (2013 március) viszont kihagyta. Az ötszörös aranylabdás most is kerettag, 171. meccsén 103. góljára készül a selecaóban. Ismerős helyszínen, hiszen a meccset „Covid-okokből” semleges pályán játsszák, amely történetesen éppen a torinói Juventus Stadion.
A „hazai” portugáloktól egyes-egyedül a kapus Rui Patrício hiányzik, aki sérülést szenvedett a Liverpool elleni bajnokin. Az azeriektől Tamkin Khalilzade és Rahil Mammadov koronavírus-fertőzés miatt nem játszhat. A csapat frontembere az 55-szörös válogatott Qarabag-középhátvéd Maksim Medvedev. Az együttes legutóbbi négy mérkőzése (3 NL, egy tesztmeccs) egyaránt gól nélkül ért véget. Az ötödik Torinóban alighanem a versenynap szenzációját jelentené.

Későn este, az összefoglalóval egy időben a 2-es csatornánkon megmutatjuk a Belgium–Wales összecsapást is. A két csapat örökmérlege teljes egyensúlyban van – 5-5 győzelem, 3 remi mellett –, a legutóbbi tétmeccsük fájó emlék a németalföldiek számára: már világranglista-vezetőként 3–1-re kikaptak a negyeddöntőben az akkor Eb-újonc britektől 2016-ban.

Kapcsolódó

AZ EURÓPAI SELEJTEZŐCSOPORTOK 1. NAPJA

18:00   Törökország–Hollandia, G-csoport (Sport2 17:45)
20:45   Portugália–Azerbajdzsán, A-csoport (Sport2  20:30)
20:45   Szerbia–Írország, A-csoport
20:45   Finnország–Bosznia-Hercegovina, D-csoport
20:45   Franciaország–Ukrajna, D-csoport (Sport1  20:30)
20:45   Belgium–Wales, E-csoport (felv., Sport2 22:45)
20:45   Észtország–Csehország, E-csoport
20:45   Gibraltár–Norvégia, G-csoport
20:45   Lettország–Montenegró, G-csoport
20:45   Ciprus–Szlovákia, H-csoport
20:45   Málta–Oroszország, H-csoport
20:45   Szlovénia–Horvátország, H-csoport
Felkészülési mérkőzések
18:00   Fehéroroszország–Honduras (Sport2  17:45)
18:00   Katar–Luxemburg

VB-SELEJTEZŐK. Sport1 17:45  Törökország–Hollandia (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 20:30 Franciaország–Ukrajna (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 20:45 Portugália–Azerbajdzsán (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 22:45 Belgium–Wales (felv., kommentátor: Gyulai Miklós); Sport1 23:00  összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Bartha Zoltán és Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS: Sport1 17:45  Fehéroroszország–Honduras (kommentátor: Haraszti Ádám)