Német-holland presztízscsata a negyeddöntőért • SportTV

Német-holland presztízscsata a negyeddöntőért

2023. 09. 09. 12:36    
Olvasási idő: 2 perc

Már a kieséses fázisban tartunk a négy oszágban elkezdett, a nyolcaddöntőben már csak Várnában és Bariban folytatódó, a final fourt már Rómában elérő férfi röplabda Európa-bajnokságon. Mi a szombati játéknapról az egyik „legélesebbnek” tűnő mérkőzést választottuk.

A hollandoknak, ha tovább akarják folytatni felfelé ívelő Eb-formájukat a szombati nyolcaddöntőt és majd a negyeddöntőt is meg kell nyerniük Bariban (Fotó: eurovolley.cev.eu)

A négy hatcsapatos csoportból az 1-4. helyezettek jutottak tovább, a már kieséses nyolcaddöntőbe. Nagyobb meglepetések nem történtek, mindenhonnan a négy esélyes jutott tovább, legfeljebb a sorrendjük tért el az előre vélelmezettől. Például a bolgárok a várnai csoportban előbbre várták csapatukat, amely csak éppen tovább csusszant a 4. helyen és belefutott a tel-avivi győztes franciákba. Nem véletlenül tartottak a meccstől, hazai pálya ide vagy oda, a kékek két szorosabb és egy sima szettben (21, 21, 15) egyértelmű sikert arattak és a negyeddöntőben az ugyancsak pénteken Várnában a horvátokat szoros csatában 3:2-re legyőző románokkal csatáznak, ugyanott a Kulturális és Sportpalotában.
A szombati négy negyeddöntőből – Lengyelország–Belgium és Szlovénia–Törökország Várnában, Olaszország–Észak-Macedónia és Hollandia–Németország Bariban – az utóbbit közvetítjük.
A hollandok fénykorukat még a 90-es években élték, 1994-ben vb-ezüstöt, 1996-ban olimpiát nyertek, 1989 és 1997 között öt (!) egymást követő Eb-n érmet szereztek, két-két bronzot és ezüstöt, 1997-ben csúcsként aranyat. Aztán visszaesett egy kissé a férfiválogatott, amely 2017 óta újra felfelé ívelő pályára helyezkedett, a lengyelországi kontinensbajnokságon csak 14., a 2019-es négy helyszínes tornán a 10., tavalyelőtt már az 5. helyen végzett az Eb-n.
A németek eredménysora már kevésbé imponáló. Ők is voltak világbajnokok, csak éppen 1970-ban, azaz potom 53 esztendővel ezelőtt. Az Eb-kre ugyan ezzel együtt a legutóbbi 9 alkalommal kvalifikálták magukat, de ebből „csak” egy ezüstre (2017) futotta, előtte és utána kétszer-kétszer csak a negyeddöntőig tartott a menetelésük.
Ezen a tornán a hollandok a szkopjei C-csoportban szerepeltek, a csoportelső lengyelektől ugyan kikaptak 3:1-re, de ezenkívül csak a dánok tudtak elvenni tőlük egy szettet, a montenegróiakat, a cseheket és a házigazda macedónokat egyaránt 3:0-ra verték meg, ezzel a 2. helyre értek be.
A németek az olaszországi A-jelű szextettben tudták le csoportmeccseiket. Sorrendben az észteket és a svájciakat egyformán 3:0-ra, a svájciakat 3:2-re verték meg, majd kikaptak a szerbektől 3:1-re és a lassan csúcsfavoritnak tekinthető olaszoktól 3:2-re, a döntő szettben csupán 15:12-re alulmaradva. Így végeztek a 3. helyén és kerültek szembe a nyolcaddöntőben a hollandokkal.
Mivel a két szomszéd ország közt számos ellenét feszül, egymás elleni fellépéseik minden sportágban, sőt minden korosztályban éles csatákat generálnak. Valami ilyesmire lehet számítani szombaton este a bari PalaFlorióban is.

 FÉRFI RÖPLABDA-EB, NYOLCADDÖNTŐ. Sport2 21:00 Hollandia–Németország (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Nyári Sándor)