A németek már hétfőn kijuthatnak a vb-re • SportTV

A németek már hétfőn kijuthatnak a vb-re

2021. 10. 11. 13:30    
Olvasási idő: 4 perc

A 8. fordulóval már hajrájukba lépnek az európai vb-selejtezők. A játéknap 11 találkozójából hármat élőben, egyet felvételről közvetítünk. A kontinensről elsőként Németország véglegesítheti helyét a jövő téli vb 32-es mezőnyében. A Nationalelf meccsét adjuk élőben az esti programban. A teljes 90 perce összecsapásokon kívül természetesen a másik hétről is beszámolunk szokott összefoglalónkban. 


Thomas Müller győztes góllal bizonyította, hogy még mindig helye van a legjobb Nationalelfben (Fotó: Getty Images)

CIPRUS–MÁLTA  (H-csoport)


A két földközi-tengeri szigetország csapata  nem dúskált a találkozásokban, 1988-as első összecsapásuk óta további hat alkalommal meccseltek eddig. A hét eddigi meccs összmérlege a ciprusiaknak kedvező (3–2–2), ebből a tétre menőké is (2 győzelem az eggyel szemben). Ugyanakkor viszont a legutóbbi alkalommal a máltaiak győztek, méghozzá 3–0-ra szeptember első napján, Cain Attard duplájával és Joseph Mbong találatával. Ez a máltaiak első és egyetlen győzelme a selejtezősorozatban. A vendégeknek is egy van, nagy meglepetésre Szlovéniát verték meg 1–0-ra, némiképp kivéve délnyugat szomszédunkat az első két helyért folyó négyes versenyfutásból. Mindkét csapatnak van még egy remije is – egyaránt a szlovákokkal ikszeltek – , így 4-4 ponttal állnak  a H-jelű hatos utolsó előtti és utolsó helyén, gyakorlatilag presztízscsatát vívnak  a sereghajtó státus elkerüléséért, persze a ciprusiak azért egy kicsit revansot is vennének a múlt havi „zakóért”. Persze, a 3–0 kialakulásában jelentős szerepet játszott Szoteriu első félidő végi kiállítása is, Larnacában a hazaiak most azt is bizonyítanák, hogy egyenlé ólétszámnál azért ők a jobbak.
Ciprus két védőjét is nélkülözni kénytelen, Kosztakisz Artimatasz és Andreasz Avraam második sárgája miatt kénytelen kihagyni a találkozót. Ugyancsak a figyelmezető lapok duplázása miatt a vendégcsapatban sem szerepelhet két játékos, a balhátvéd Joseph Mbong és a fiatal csatár Alexander Satariano „sárgázta ki” magát pénteken a szlovénok elleni hazai 0–4-es mérkőzésen.

ÉSZAK-MACEDÓNIA–NÉMETORSZÁG (J-csoport)

Az európai vb-selejtezősorozat összesen 280 meccséből lejátszott 197 legnagyobb meglepetését alighanem Észak-Macedónia szerezte a március 31-én Duisburgban elért 2–1-es győzelmével. A két éve névváltozáson átesett exjugoszláv tagköztársaság válogatottja ezzel a volt NDK és Egyiptom mellett a harmadik olyan csapat a világon, amely ellen 0 százalékos a Nationalelf mérlege. A DDR feliratú társaság ellen nem is változik ez, a másik kettő ellen meg alighanem a következő találkozásig tarthat. Az Egyiptom ellen következő találkozó terveiről még nem tudunk, a macedónok nemzeti együttesével viszont hétfőn este a német együttes. Ezúttal már Hansi Flick vezetésével, akinek a regnálása alatt eddig mind a 4 találkozóját megnyerte, összesen 14–1-es gólkülönbséggel. A , Liechtenstein elleni és a pénteki Romániával vívott meccs játéka azért kapott néha súlyos kritikákat is – eszerint Németországban a győzelmet is néha magyarázni kell – , sőt három napja első gólját is megkapta a gárda, ám igazából senkinek sincsenek kétségei afelől, hogy Szkopjéből elviszi mindhárom pontot, megőrizve vezető helyét a J-csoportban. Ebben az esetben már csak akkor történhet változás a csoport élén, ha a németek vesztenek otthon Liechtenstein ellen az utolsó előtti körben és kikapnak Jerevánban 7 (!) góllal, méghozzá úgy, hogy hétfőn este Bukarestből is elviszik mindhárom pontot – ez gyakorlatilag csak a matematika világában létező variációhalmaz… (Persze, a macedónok is elvehetik az elsőséget, ha a ma estit is beleértve hátralévő három meccsből hat ponttal többet szereznek a németeknél, ám ez is inkább a fantáziadús forgatókönyvírók képzeletében létezik.)
Az Eb-n visszavonulását bejelentő Goran Pandev hiányában jobban megoszlanak a balkániak estleges góljai, Alekszandar Trajkovszki és Milan Risztovszki léphet hosszú távon a leköszönőklasszis helyére.  A fehérvári Viszar Muszliu és Tihomir Kosztadinov is letöltötte sárga lapos eltiltását, de utóbbi egy korábbi rúgás következtében nem biztos, hogy bekerül a csapatba. A másik két OTP Bank Ligás játékos, az újonc középpályás Nikola Szerafimov (ZTE) és az egyszeres válogatott csatár Bojan Miovszki (MTK) nincs a kezdőbe jelölve, de csereként pályára küldheti valamelyiküket vagy mindkettőt Blagoja Milevszki kapitány.
A Nationalelfben Manuel Neuer kisebb sérülése nem jött még teljesen rendbe, így ismét Marc André ter Stegen állhat a kapufák közé. Gosens is sérült, a két kritikus szélsőhátvéd helyén Jonas Hofmann és Thilo Kehrer kezd, itt nincs sok mozgási lehetősége Flick kapitánynak. Wirtz pénteken még a kispadon sem volt, most biztosan kap játéklehetőséget, talán a kezdőben is. Bár az is lehet, hogy a mester biztosra megy, és inkább a legfrissebben reaktivált, Hamburgban csereként beálló és visszahívását győztes góllal igazoló Thomas Müllerrel kezd a középső támadó középpályás posztján.

HORVÁTORSZÁG–SZLOVÁKIA  (H-csoport)

Luka Modric szereplése még mindig döntő a horvátok eredményesslgét illetően (Fotó: Getty Images)

Az előzetesen kalkulált esélyeknek megfelelően a vb-negyeddöntőben egymással mérkőző horvát ás orosz együttes va0v párharcot az automatikus katari részvételt jelentő csoportelsőségért. Mi több, a 7. körig még a botlásaik is azonosak voltak, legalábbis pontszámban. Mindketten szenvedtek egy-egy meglepőnek mondható vereséget – a horvátok a nyitó körben Szlovéniában, az oroszok március végén Szlovákiában hagyták mindhárom pontot – , egymással pedig ikszeltelk Moszkvában. Ha hétfőn és a novemberi első játéknapon nem veszítenek több pontot, az utolsó fordulóban Horvátországban dől el köztük a csoportgyőzelem sorsa. Jelenleg csak jobb gólkülönbségüknek köszönhetik a vbb-ezüstérmesek a vezetést, némiképp meglepően egyelőre a mindig is „elsőkerék-meghajtású”, azaz támadójátékukban erős déli szomszédaink hatékonyabb védekezése dönt: egyetlen gólt kaptak, szemben a szbornaja által „benyelt” 4-gyel. Azzal az eggyel veszítettek Szlovéniában, a másik hat meccsen senki sem talált a horvát kapuba – ennél csak az eddig 7-szer ”shutoutos”, azaz kapott gól nélkül tündöklő belgák védekezése az eredményesebb.
A hazaiaknak számos sérüléssel kell megküzdeniük, a két vb-selejtezőre kijelölt keretből akapus Ivusic, a védő Lovren és Juranovic,  valamint a csatár Orsic is kidőlt a sorból. A csapatba így némileg kényszerből bekerülő marseille-i Caleta-Car és az első válogatott gólját megszerző lipcsei Gvardiol védőfeladatát ugyanolyan jól megoltotta, mint az előző selejtezőkön szereplő hátvédsor tagjai. Dalic tehát választhat, visszateszi-e a csapatba a legtapasztaltabb játékosai egyiokét, az újra teljesen fitt Domagoj Vidát, vagy marad a Cipruson jól muzsikáló védelemnél.
A vendégektől (is) számos fontos játékos hiányzik: az eddig is bevethetetlen Mak, Weiss, Hromada, Valjent négyeshez csatlakozott legújabbként Lobotka is. A többiek azonban egészségesek, Tarkovic kapitány velül számolhat, hogy kidolgozzon egy esetleg sikeres taktikát három nappal azutánra, hogy Moszkvában a másik csoportfavorittól minimális 1–0-s vereséget szenvedett együttesével.

A három élő mérkőzésen kívül még mutatjuk Hollandia hazai meccsét az outsider Gibraltár ellen. Louis van Gaal legényei amúgy sem szenvednek önbizalomhiányban, esetleg azt tűzhetik ki célul, hogy felülmúlják gibraltári góltermésüket. Márciusban egy hetest hintettek házigazdáiknak a reptértől drótkerítéssel elválasztott futballpályán , a Victoria „Stadionban”…

 

VB-SELEJTEZŐK. Sport1 17:45 Ciprus–Málta (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 20:30 Észak-Macedónia–Németország (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila);  Sport2 20:30 Horvátország–Szlovákia (kommentátor: Engyel István); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Engyel István és Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 22:45 Hollandia–Gibraltár (felv., kommentátor: Gyulai Miklós)