Három csoportdöntő a zárókör első napján • SportTV

Három csoportdöntő a zárókör első napján

2021. 11. 14. 09:35    
Olvasási idő: 4 perc

Négy csoportban vasárnap már befejeződnek az európai vb-selejtezők. Ezrek közül egynek a csoportesője (Németország) már az előző körben biztossá vált, a másik háromban pedig úgy hozta a sorsolás, hogy az utolsó játéknapon ki-ki mérkőzéssel döntenek róla, hogy melyikük már katari résztvevő, és melyiküknek lesz még feladata jövő márciusban a playoffban. A két ibériai válogatott otthon lép fel és már egy döntetlennel is révbe ér, a vb-ezüstérmes azonban csak győzelemmel maradhat versenyben. A továbbjutót és két csoportdöntőt élőben mutatjuk, a harmadikat éjféltől felvételről, akárcsak a játéknap további két találkozóját, amelyek hétfőn délelőtt és kora délután kerülnek műsorba. S természetesen nem maradhat el 23 órától a nap összes mérkőzésének összefoglalója sem.

Luka Modric 134 válogatott mérkőzéssel a háta mögött, 36 évesen is a horvát válogatott egyértelmű vezére (Fotó: Getty Images)

HORVÁTORSZÁG–OROSZORSZÁG (H-csoport)

Mindkét ország futballközéletében élénken él a három évvel ezelőtti vb-negyeddöntő emléke. Akkor a horvátok a házigazda Oroszországgal szemben 120 perces küzdelemben döntetlenül végeztek és 11-esekkel harcolták ki az elődöntőbe jutást. Azóta idén szeptember 1-jén találkoztak, akkor Moszkvában ismét döntetlen született, ezúttal gól nélküli. Most pedig a katari vb-re közvetlen bejutás a tét. A „sztenderd” döntetlen most ismét a vendég válogatottnak kedvezne, ezúttal azonban ez most a szbornaja. Amelynek új a kapitánya és a csapata is sokkal többet változott a három évvel ezelőtti júliusi szocsi vb-ütközet óta.
A hazaiak vesztesen kezdték az egész kvalifikációs sorozatot Szlovéniában, aztán pontokat hullajtott el otthon a szlovákokkal szemben. Az oroszok – még márciusban – éppen a szlovákoktól kaptak ki, ők viszont a horvátokon k0vül másnak nem engedtek át pontokat, így alakult ki kétpontos előnyük a záróforduló előtt.
A nyári Eb-kudarc után az orosz szövetség elküldte  Sztanyiszlav Csercseszovot, és korábbi válogatott csapattársát, Valerij Karpint nevezte ki a helyére. A választás – az eddigiek alapján – telitalálatnak látszik. Az első találkozója éppen a horvátok elleni 0–0 volt, azóta viszont mind az öt selejtezőjét megnyerte a szbornaja, 13–1-es gólkülönbséggel, az egyetlen gólt Mariborban kapta. Azt mondják, egy csapat erejét nagy mértékben határozza meg a stabilitása. Nos, Karpin a 6 meccsen összesn 53 (!) játrékost szerepltetett keretében, még legutóbb Ciprus ellen is avatott újoncot Glebov személyében, s most is van a keretben két „nullás” válogatott, Danyiil Krugovoj védő Zenitből és Ivan Szergejev csatár a Krilja Szovjetovból.
Zlatko Dalic sokkal jobban épít kipróbált harcosaira – mint minden edző, aki egyszer átütő sikert ért el. A jelenlegi keretben 8 vb-ezüstémes van, s lenne 9. is, ha Mateo Kovacic nem jelentett volna sérültet.
Az oroszok jelenlegi nevükön ugyan még sosem győzték le a horvátokat, ám öt eddigi találkozójukból négy végződött döntetlennek, azzal az eredménnyel, amely most győzelemmel érne fel nekik. Mindkét csapat hatgólos győzelmmel melegített három napja a derbire: az oroszok Ciprus ellen még gólt sem kaptak, déli szomszédaink meg 7–1-re nyertek Máltán.
Zlatko Dalic aligha változtat máltai kezdőjén, a mester öt játékosát is pihentette korai cserékkel, a 70. perc után csak egyet változtatott, így Lovennek, Vidának és Vlasicnak valószínűleg most is a cserepadon kell kezdenie.
Karpin hasonlóan aligha változtat csütörtöki kezdőjén, noha mint mondtuk, életeleme a kísérletezés, de ez nem az a meccs, ahol kísérletezgetni lehet. Ám gondolkodik Zabolotnij beállításán, aki csereként beállva megszerezte második válogatott gólját a ciprusiak ellen. De lehet, hogy megmarad Szmolovnál, a CSZKA csatára két perccel lecserélése lőtt alakította 2–0-ra az eredményt csütörtökön.

ÖRMÉNYORSZÁG–NÉMETORSZÁG (J-csoport)

Bote Ridle Baku (balról) és Lukas Nmecha márciusban Székesfehárvárott  az U21-Eb-n szerzett gólt a mieink ellen, majd együtt lettek kontinensbajnokok Szlovéniában. Novemberre már bemutatkoztak a felnőtt Nationalelfben is, sőt már mindketten gólt is szereztek a nagycsapatban… (Fotó: Getty Images)

Tét nélküli mérkőzést vív a Hansi Flick kinevezése óta száguldó Nationalelf (6 meccs, 6 győzelem, 27–1-es összgólkülönbség) Jerevánban a házigazda örményekkel, akiknek matematikai esélye ugyan van a playoffot jelentő második helyre, amely azonban a valóságban képtelenség. (Az Izlandot fogadó északmacedónoknak annyire kell kikapniuk és az örményeknek annyira megverniük a németeket, hogy a két gólkülönbség együttesen 18-at adjon ki…)
A két csapat fordított párosítású találkozóját 6–0-ra nyerték meg Stuttgartban Hansi Flick emberei. A két csapat eddig négyszer találkozott egymással – ebből három – volt, egy felkészülési mérkőzés, a hibátlan német mérleg 21–2-es gólkülönbséggel tökéletesen árulkodik a vasárnapi esélyekről is. Ennek megfeleően Flick gyakorlatilag a B-csapatnak ad bizalmat, minden bizonnyal a kezdőben lesz Raum, Ginter, Baku, Nmecha és Volland is. Persze, ebben azért van némi kényszer is, Süle pozitív koronavírustesztje Kimmichet, Musialát, Adeyemit és Gnabryt is karanténba kényszerítette. Rüdiger el van tiltva, Wirtz és Schlotterbeck sérült, Havertz eltiltása letelt ugyan, de kisebb vádliproblémával küzd.
Végül akármilyen összetételben is küldi a pályára Flick egyöttesét, egy elképesztő sorozatot alighanem tovább hizlal. Németország 17 legutóbbi idegenbeli vb-selejtezőjét mind megnyerte, s aligha lehet kétséges, hogy a Hanrapetakan, más néven a Vazgen Szargszjan Köztársasági Stadionban ez a szám vasárnap kora este 18-re növekszik.

SPANYOLORSZÁG–SVÉDORSZÁG (B-csoport)

Spanyol gólöröm a La Cartujában pár nap híján egy éve, a németek legázoláskaor. Akkor hat ilyen volt, vasárnap este egy sem kell, ha a svédek nem találnak be a hazai kapuba. S akkor még ennél is nagyobb ünneplés kezdődhet (Fotó: Getty Images) 

A svédek csütörtökön Grúziában elpackázták azt a lehetőséget, hogy a sevillai La Cartujában a három lehetséges közül kettő nekik legyen a jó. A két csapat között a sorrend csütörtökön változott vissza, amikor Janne Andersson csapata 2–0-ra „megégett” Batumiban, míg a furia roja „vér profi” 1–0-s győzelemmel térhetett haza Athénból.
Spanyolország a 2012-es Eb-győzelem óta a nagy világtornákon rendre csalódást okozott híveinek ám a nyári Eb-elődöntőbe jutással és az NL-döntővel jelezte, ismét ott a helye a közvetlen világelitben.
Svédország ha nem nyer vasárnap este, ismét a playoff oldalvizén kell eveznie, ez azonban a legutóbbi vb előtt  nagy sikerrel járt a négyszeres világbajnok squadra azzurra kiverésével.
A spanyolok „extra” motivációja, hogy visszavágjanak a svédeknek 28 éves vb-selejtezős veretlenségi sorozatuk megtöréséért, a fordított párosításban ugyanis a skandinávok 2–1-re győztek Solnában szeptember 2-án.

Lius Enrique a csütörtöki, görögök elleni csata előtt Ansu Fatit, Yeremi Pinót és Eric Garcíát veszített el sérülés miatt. Athénban Gavi kapott egy nagy ütést az arcára, de kapitánya szerint jól van, akár kezdhet is a csoportdöntőn. Nagy valószínűséggel Rodrit és De Tomást Busquets és Dani Olmo váltja a kezdőben. Valószínűleg a meglepő összetételű, de a Szpirosz Luis Stadionban remekül muzsikáló védelem változatlan marad.
A svédeknél Ekdal eltiltása lejárt, visszatérhet a középpályássorba. Dejan Kulusevski is szeretne kezdeni, de Ibrahimovic alighanem benn marad a csapatban, noha a novemberi dupla előtt arról volt szó, két meccset aligha tud vállalni. Forsberg és Kristoffer Olsson marad a középpályássorban, Svanbergnek csak a kispadon jut hely a kezdő sípszókor, akárcsak Victor Claessonnak. Lindelöf – noha nem volt meggyőző Batumiban – marad, Joakim Nilsson lesz a belsővédő-társa,  Augustinsson pedig ismét feltűnik a védősor bal oldalán, felváltva Martin Olssont, aki ugyancsak hibáztatható legalább az egyik grúz gólban.

 

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK. Sport2 14:45 Horvátország–Oroszország (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 18:00 Örményország–Németország (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 20:30 Svédország–Spanyolország (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Engyel István és Gyulai Miklós, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 éjféltől Portugália–Szerbia (kommentátor: Méhes Gábor)