Az Európa-bajnok „világcsúcs-beállításra” készül • SportTV

Az Európa-bajnok „világcsúcs-beállításra” készül

2021. 09. 02. 14:33    
Olvasási idő: 4 perc

Újabb 12 mérkőzéssel folytatódik az európai vb-selejtezők sora. A játéknapról három élő és két felvett mérkőzést (közte a magyar–angolt is) közvet0tünk, további két találkozó „anyagtorlódás” miatt pénteken kerül a Sport1 programjára. Az élő találkozókon fellép a kétszeres kontinensbajnok – egyben címvédő – olasz válogatott és a háromszoros Eb-aranyérmes spanyol tizenegy is.

Locatelli itt még "csak" egy gólnak örül – csütörtököbnb este sokadmagával akár "társvilágcsúcstartói" címnek is… (Fotó: Getty Images)

GRÚZIA–KOSZOVÓ   (B-csoport)

A futballhistória első grúz–koszovói mérkőzését játsszák Batumiban, ami azért nem olyan nagy ritkaság, hiszen a vendég válogatott csak 2014 óra játszik hivatalos, FIFA és UEFA által elismert mérkőzéseket, az első selejtezősorozat, amelyben elindulhatott, a 2018-as vb-t megelőző volt. Így elég sok válogatott ellen játszik még mindig debütáló meccseket, eddig 36 nemzeti csapattal csapott össze hivatalos mérkőzéseken Grúzia lesz tehát a 37. ellenfele.  (A grúzoknak meg Koszovó a 64.)
A hazaiak kapitánya, Willy Sagnol elég sűrűn változtatja csapata összetételét, a márciusi három vb-selejtező mindegyikén csupán 5 játékos szerepelt. Igaz, volt is miért változtatgatni, hiszen az együttes mindössze 1 pontot szerzett, igaz azt idegenben Görögország ellen (1–1). Ezzel csupán éppen Koszovót előzi meg, amely eddigi mindkét összecsapásán alulmaradt, a két csoportfavorit ellen (Svédország 0–3 otthon, Spanyolország 1–3 idegenben).
A vendégeknél Bernard Berisha és a korábbi svájci U21-csapattag Hekuran Kryeziu eltiltás miatt nem szerepelhet Bernard Challandes együttesében. (Kuriózum, hogy az első grúz–koszovói találkozón mindkét csapatot francia kapitány vezérli a kispadról.)  A csapat „két végén” olaszországi légiós szerepel, Samu Ujkani, a Torino kapusa véd és az egyetlen előre tolt támadó, a csúcsék Vadat Muriqi  Lazio centere. Ahogy a spanyolok ellen is, a támadójátékban Milot Rashica (Norwich) lehet Muriqi leghatékonyabb társa, esetleg Bersant Celina is bekerülhet a középpályássorba.
A grúzok csatára Levan Sengelia a Pedri elleni súlyos szabálytalanságáért piros lapot kapott, ezért ezen a meccsen nem állhat Sagnol rendelkezésére. Ugyancsak nem játszhat az eddigi két selejtezős gól szerzője, Kvicsa Kvarachelia sem sérülés miatt, pedig 33 találkozón szerzett 7 góljánál csak két kerettag ért el eddig több találatot – sokkal több meccsből (Kazaisvili 53/11, Kankava 96/10).

SPANYOLORSZÁG–SVÉDORSZÁG (B-csoport)

Alexander Isak (középen) és Aymeric Laporte (jobbról) közel három hónappal Sevilla után Solnában is összecsaphat egymással (Fotó: Getty Images)

Solnában ugyancsak a B-csoportban olyan együttesek csapnak össze, amelyek nemrég találkoztak. A nyári Eb-n ugyanis szintén azonos csoportba kerültek, egymás ellen játszották a nyitó meccsüken június 14-én Sevillában, amely gól nélkül végződött. (Azután együtt továbbjutottak, a La Rioja az elődöntőig jutott, amelyben 11-esekkel maradt alul az olaszokkal szemben, a Tre Kronor pedig a nyolcaddöntőben bukott el hosszabbításban Ukrajna ellen.) Az volt közös históriájuk 6. döntetlenje, összesítésben a spanyolok vezetnek, akik 7-szer győztek, a svédek csak 3-szor. Vb-meccsük eddig csak kettő volt, mindkettő döntő tornán, változó sikerrel: az 1950-es vb négyes döntőjében a svédek nyertek 3:1-re, az 1978-as 16-os döntő csoportkörében a spanyolok  1–0-ra.
Most a csoportban Luis Enrique együttese vezet 7 ponttal, de már veszített pontokat a görögök elleni döntetlennel. A svédek viszont még hibátlanok, a grúzokat otthon 1–0-ra, Koszovót idegenben 3–0-ra múlták felül.
A hazaiaknál nem játszhat a középső védő Marcus Danielson, még az Eb-n az ukránok elleni meccsen kapott piros lapja miatt. Távollétében Filip Helander (Ranfhers ) lesz Victor Lindelöf (MU) társa a védelem közepén. A csatárkettőst az Eb-n is többször remeklő Aléexander Isak (Real Sociedad) és a Juve-csatár Kulusevski alkotja. S kezd majd Emil Forsberg is, a lipcseiek támadó középpályása, ali a legutóbbi négy meccsen, amelyen csapata gólt szerzett, betalált a kapuba. (Csak a spanyolokéba nem, mert az 0–0-re  végződött a La Cartujában.)
Luis Enrique együttesében nem szerepelhet az ifjú tehetség, Pedri, aki jól játszott az Eb-n, aztán „menetből” végigjátszotta a spanyol ezüsttel végződő olimpiát, ám még nem bírja az ilyen intenzív sorozatterhelést. Pau Torres, Oyarzabal és Dani Olmo is ugyanezen kettős terhelés miatt pihen, mellettük Thiago, Diego Llorente és Fabián Ruíz most kimaradt a keretből.  Ugyan a mesternél Unai Simón számít első számú kapusnak, ám most újoncként lehetőséget ad Robert Sáncheznek, a Brighton kapusának. (A másik újonc, Carlos Soler, a Valencia középpályása Solnában még a kispadon kezd.) A védelem közepén összeszokott kettős szerepel, igaz, Aymeric Laporte társa, Eric Garcia a nyáron elhagyta a ManCityt a Barcelona hívására. A másik barcelonai, Sergio Busquets 128. válogatott meccsére készül, s már csak kettővel, illetve néggyel lesz elmaradva kéz zseniális exklubtársától, Iniestától és Xavitól. Őket már akár ebben a kvalifikációs sorozatban is megelőzheti, a két éllovas, Sergio Ramos (180) és Iker Casillas (167) elérhetetlen messzeségben van.

OLASZORSZÁG–BULGÁRIA (A-csoport)

Roberto Mancini együttese világcsúcs-beállításra készül a firenzei Artemio Franchi Stadionban. Legutóbbi 34 mérkőzésén ugyanis nem szenvedett vereséget, ennél hosszabb sorozata csupán az akkor Brazíliának volt 1993 és 1996 között (közben egy vb-címmel), valamint Spanyolországnak 2007-től 2009-ig (közte az első modern kori Eb-arannyal). Az örökranglistán ezután Argentína következik (1991–93, közben Copa América-győzelemmel), majd egy korábbi, 1935 és 1939 közötti másik olasz széria (benne a Pozzo-csapat második, ellenünk megnyert vb-döntőjével.) Még egy hosszú, 20 fölötti aktív sorozat él, egy másik kontinensbajnok, az Afrika-kupa-címvédő Algéria 27 mérkőzéssel 7. az öröklistán. A squadra azzurra legutóbb  Portugáliától kapott ki, 2018. szeptember 10-án, Lisszabonban Nemzetek Ligája mérkőzésen.

Kapcsolódó

Puskáséknak még több is volt …

Az ötvenes évek magyar aranycsapatának még a nem hivatalos „világcsúcsnál” több veretlen mérkőzése is volt. 1949. április 10., a prágai 2:5 és az örökké fájó 1954. július 4-i berni 2:3-as vb-döntő között 42 találkozón nem talált legyőzőre Sebes Gusztáv csapata az A-válogatottakkal szemben. Igen ám, de volt közte 1951. május 24-én és 27-én két Moszkva-válogatott–Budapest-válogatott mérkőzés is, amelyekre mindkét csapatot országa legjobbaival állt fel. Az elsőn 1:1 lett az eredmény, a másodikon viszont Nyikolajev és Iljin góljára Puskás csak eggyel tudott válaszolni. Ezt a két találkozót 48 éven át sorszám nélküli, de válogatott mérkőzésként tüntették fel a magyar statisztikák , a játékosok egyéni meccs- és gólszámába beleszámították őket. Egy 2002-es MLSZ-felülvizsgálat során azonban hat mérkőzést bevett a szövetség hivatalos döntése a válogatott találkozók közé, közte a két Moszkva ellenit is. Így a 42 meccses sorozat – utólag – 19-nél „kettészakadt”. A történeti hűség kedvéért azért tegyük hozzá, hogy ebben az időszakban két alkalommal is egy napon két hivatalos A-válogatott meccset is regisztrált a szövetség, ráadásul a helsinki olimpiai torna mind az öt mérkőzése is bennmaradt a statisztikában, holott a FIFA nyomatékosan felkérte a nemzeti szövetségeket, hogy az 1952–1980 közi ötkarikás játékokon lejátszott találkozókat ne számítsák be a hivatalosországok közöttiek közé. (Egyes föderációk így is jártak el, mások nem. Például mi, magyarok a római, tokiói és mexikóvárosi olimpia egyetlen mérkőzését sem számítottuk be – pedig mindhármon érmet szerzett csapatunk –, ugyanakkor a müncheni játékokon a féltucat meccsből négyet igen, a brazilok és a nyugatnémetek ellenit meg nem.)   Mivel a válogatott meccsek nyilvántartása a nemzeti szövetségek hatásköre, a 2002-es döntés alapján az aranycsapat csúcsa – apokrif marad. Más kérdés, hogy meglehet, Mancini legényei tovább folytatva a szériát, még a 42-t is beállítják, vagy meg is döntik…

A csúcsbeállítást a múlt eredményei is „támogatják”, a 23 eddigi olasz-bolgár több mint a felét, 12-t nyerték meg az azúrkékek, 9 remi és mindössze két bolgár győzelem mellett. A legutóbbi találkozójuk nem volt túl régen, márciusban Szófiában 2–0-ra győzött a még az Eb előtt álló vendég, Belotti 11-es és Locatelli akciógóljával.
Mancini gyakorlatilag teljes Eb-csapatát ismét meghívta, csak Belotti jelentett sérültet már a keretkijelölés után. A kaptány nem hívott be új játékost a helyére, Ciro Immobile, az újra juvés Moise Kean, valamint a sassuolós duó, Raspadori és Scamacca bőségesen elegendő a csatárfeladatok megoldására. A sérült Manuel Lazzari helyére viszont a Milan újdonsült kapitányát, Davide Calabriát rekrutálta. Nicolo Zaniolo, a Roma csillaga, aki sérüléssorozata miatt kihagyta az Eb-t, újra kerettag, de az interes Nicolo Barellával kell megküzdenie a helyért a kezdőcsapatban.
A bolgárok kapitánya, Jaszen Petrov nem kevesebb mint tíz abszolút újonccal kezdte munkáját ez év elején, most már csak egy „nullkilométerese” van a keretben, Kalojan Krasztev, a CSZKA Szófia 22 éves csatára. Három „olasz specialista” is van a gárdában, Valentin Antov a Monza, Petko Hrisztov a Spezia, Atanasz Iliev pedig az Ascoli labdarúgója – az előző kettő a kezdőcsapat tagja lehet Firenzében. A kapitány elsősorban Doszpodovban bízik, ha felsejlik benne a gólszerzés lehetősége, ám neki is 20 meccs után mindössze 2 gólja van válogatott színekben. A jelenlegi keret házi gólkirálya két középpályás, a csapatkapitány Georgi Kosztadinov (Arszenal Tula) 28 meccs és Ivajlo Csocsev (CSZKA)  22 találkozó után írd és mondd, 3-3 találattal.

Késő este, illetve kora éjszaka felvételről megmutatjuk a mi csoportunk két meccsét, a lengyel–albánt és a magyar–angolt is, pénteken pedig kora délutántól estig megmutatjuk a belgák észtországi és a németek liechtensteini vendégjátékát.

Kapcsolódó

A VB-SELEJTEZŐK (4. FORDULÓ, MÁSODIK JÁTÉKNAP) PROGRAMJA

18:00   Grúzia–Koszovó (B-csoport, Sport1 17:45 ÉLŐ)
20:45   Svédország–Spanyolország (B-csoport, Sport1 20:30 ÉLŐ)
20:45   Olaszország–Bulgária (C-csoport, Sport2 20:30 ÉLŐ)
20:45   Litvánia–Észak-Írország (C-csoport)
20:45   Csehország–Fehéroroszország (E-csoport)
20:45   Észtország–Belgium (E-csoport, péntek, Sport2 15:00 felv.)
20:45   Lengyelország–Albánia (I-csoport, Sport2 22:45 felv.)
20:45   Magyarország–Anglia (I-csoport, Sport1 0:30 felv.)
20:45   Andorra–San Marino (I-csoport)
20:45   Liechtenstein–Németország (J-csoport, péntek, Sport1 17:00 felv.)
20:45   Észak-Macedónia–Örményország és Izland–Románia (J-csoport)

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK. Sport1 17:45  Grúzia–Koszovó (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 20:30 Svédország–Spanyolország (kommentátor: Bartha Zoltán, Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 20:30 Olaszország–Bulgária (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 22:45 Lengyelország–Albánia (felv., kommentátor: Fülöp Marcell); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Fülöp László és Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 0:30 Magyarország–Anglia (felv.: kommentátor: Fülöp László)