Svéd és walesi Eb-főpróba • SportTV

Svéd és walesi Eb-főpróba

2021. 06. 05. 09:18    
Olvasási idő: 2 perc

Újabb három Eb-csapat utolsó felkészülési mérkőzésével jelentkezünk szombaton. Mindhárman hazai pályán játsszák utolsó tesztmeccsüket a kontinensbajnokság előtt, a walesiek és a svédek meccsét élőben közvetítjük, az oroszoké felvételről kerül a képernyőre.

WALES–ALBÁNIA

A walesiek egy kicsit hasonlítanak a mieinkre: hosszú évekig nem jutottak ki az Eb-re, a mieink 1972 óta, a britek addig sosem, aztán a 2016-os és a következő, idénre halasztott tornára viszont egymás után kétszer igen. Robert Page interim kapitány  csapata szerdán nagy vereséget szenvedett a világbajnok franciáktól Nizzában, azért szeretne  kevésbé keserű szájízzel nekifutni a kontinenstornának, amelyen Svájccal szemben kellene először helytállni jövő szombaton. Ehhez elsősorban a védelem stabilitását kellene növelni.
A két csapat mindösze háromszor találkozott a múltban, az 1996-os Eb selejtezősorozatában Cardiffban 2–0-s hazai győzelem, Tiranában 1–1-es döntetlen született. A harmadik összecsapás felkészülési jellegű volt, 2018-ban Elbasanban az albánok 1–0-as győzelmet arattak.
Az albánok a mieinkkel azonos vb-kvalifikációs csoportban szerepelnek, Angliától szerzett gól nélkül kikaptak (0–2) otthon, a csoport két törpéjét, Andorrát és San Marinót kapott gól nélkül idegenben legyőzték (1–0 és 2–0). Edzőpartnerként Wales mellett Csehország is igénybe veszi szolgálataikat, kedden Prágában játszanak a Generali Arenában.

SVÉDORSZÁG–ÖRMÉNYORSZÁG

Robin Quaisont köszöntik a csapattársak, Pierre Bengtsson és Viktor Claesson abból az alkalomból, hogy megzerezte a vezető gólt a finnek ellen.  Solnában a svédek az odén negyedszer is nyerhetnek, ha megverik az örményeket a két válogatott első találkozóján (Fotó: Getty Images)

A svédek ebben a naptári évben négy mérkőzésen léptek fel, 3 vb-selejtezőn és egy tesztmeccsen, mind a négyet megnyerték, összesen 7–0-s gólkülönbséggel, azaz érintetlen maradt a hálójuk. Igaz, ezekből hármat is a nemzeti stadionjukban, Solnában játszottak, ahol az örményeket is fogadják.
Egy tekintetben történeti lesz a találkozó. A háromkoronás mezű skandináv válogatott 1908-as megalakulása óta 94 csapattal játszott mérkőzést, Örményország lesz a 95. ellenfele. (Persze, a svéd szövetség statisztikája szerint, ezekből a FIFA jó néhányat, például bizonyos olimpiai meccseket és év eleji, közel-keleti tesztmérkőzéseket nem ismer el hivatalosnak.)
Az örmény válogatott egyébként 10 mérkőzés óta veretlen, megnyerte mindhárom vb-selejtezőjét (igaz, a csoportfavorit németekkel még nem játszott), legutóbb Velika Goricában ért el 1­–1-es döntetlent a vb-ezüstérmes horvátokkal (kedden azt a mérkőzést is közvetítettük). Azaz a exszovjet állam futballistái Janne Andersson együttesét is kellő erőpróba elé állíthatják. A stílusuk egy kissé hasonlít a lengyelekéhez, talán emiatt is választották őket a kék-sárgák ellenfélül.
A svédek első Eb-találkozójukat Sevillában, a spanyolokkal vívják június 14-én, hétfőn.

OROSZORSZÁG–BULGÁRIA

Sztanyiszlav Csercseszov együttese nem kápráztatta el híveit az elmúlt idényben. A tavaly ősz óta lejátszott  12 mérkőzéséből mindössze négyet tudott megnyerni, kiengedte kezéből az NL-csoportgyőzelmet (igaz, ennek örülhetünk, mert az így Marco Rossi csapatáé lett), s a vb-selejtezőn is kikapott Szlovákiától. Ez utóbbi olyan érzékeny vereség volt, hogy a nagyszombati vesztesek közül hatan (!) be sem kerültek a 26 tagú Eb-keretbe. Igaz viszont, hogy a hazai vb előtt is siralmasak voltak az eredményei, magán a tornán viszont rácáfolt a negatív jóslatokra, s csupán 11-esekkel búcsúzott a negyeddöntőben a végül az ezüstig jutó horvátok ellen.
A közvetlen Eb előtti tesztmeccsek számát a legtöbb csapattal együtt kettőben határozták meg az oroszok, az elsőn Wroclawban 1–1-re végeztek a Lewandowski nélkül felálló lengyelekkel. A közvetlen „élesítő” meccsre a bolgárokat fogadják a VTB Arenában. A vendégek már a szlovákoknak is szolgáltak edzőpartnerül, június 1-jén úgyszintén 1–1-et játszottak északi szomszédainkkal semleges pályán, Ausztriában.
A szbornaja szovjetként 15, oroszként 4 mérkőzést játszott eddig a bolgárokkal, a mérleg egyértelműen pozitív: 11 győzelen, 6 döntetlen és két vereség. A két bolgár siker egyaránt 1–0-s volt, 1973-ban és 1997-ben született, utóbbin olyan játékosok játszottak a csapatban, mint Trifon Ivanov, Penev  vagy Sztoicskov. Ma ilyeneket csak a dicsőségtablón láthatnak a bolgárok, a pályán szaladgálni nemigen…
Az orosz együttes első Eb-meccsén jövő szombaton a világranglista-vezető belgákat fogadja a szentpétervári Kresztovszkij Stadionban.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK. Sport2 17:45 Wales–Albánia  (kommentátor: Méhes Gábor); Sport1 20:30  Svédország–Örményország  (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván);  Sport1 22:45 Oroszország–Bulgária  (felv., kommentátor: Bartha Zoltán)