Összejön-e az orosz–kanadai álomdöntő? • SportTV

Összejön-e az orosz–kanadai álomdöntő?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 05. 25. 08:16    
Olvasási idő: 2 perc

Nagy hatost szokás emlegetni az amatőr hokiban, de az inkább nagy ötös, az amerikaiak csak szökőévenként, sőt még annál is ritkábban jutnak el az elődöntőig a vb-n. Azaz az esetek többségében az ötből kerül ki a négy. Idén az volt a meglepetás – hogy nem volt meglepetés! A nagy ötösből most az északi derbin a finnek lökték ki a svédeket – a legutóbbi két év világbajnokát…

A jó öreg Ilja Kovalcsuk hatalmas tapassztalatára szükség lesz az éremcsatákon is (Fotó: Getty Images)

OROSZORSZÁG–FINNORSZÁG

A mezőnyön eddig végigszáguldó szbornaja most megkapta a legravaszabb  ellenfelet. Mert mi másnak, mint ravaszságnak nevezhetjük azt, hogy a finnek – elkerülni kívánván az őket tavaly kiütő svájciakat, a csoportkör utolsó fordulójában „odaadták a meccset” a németeknek, inkább az ősi északi vetélytárs svédeket vállalták. A történtek őket igazolték, igaz, a szerencsefaktornak is volt némi szerepe! A helvétek 0.4 másodperc híján újabb világszenzációt okozva csaknem kiejtették Kanadát, a finnek viszont az utolsó előtti percben még hátrányban voltak az elmúlt két vb győztesével szemben, ám 58:31-nél Marko Anttila kiegyenlített, a 3-3 elleni hosszabbítás  1:37 percében Salari Manninen pedig valószínűtlen nagy gólt akasztott Lundqvist kapujának bal felső sarkába! Így elmaradt az újabb orosz–svéd ütközet, helyette a nagy taktikus Jukka Jalonen tanítványait kellene 8 győzelem után kilencedikként legyőznie a vörös fergetegnek. A papírforma orosz sikert ígér, ám a finnek a svédeken kívül már a kanadaiakat is megverték a tornán! Ha képesek lennének ugyanazt a szívós, emellett ötletes játékot is bemutatni, mint végig a tornán, szerezhetnének egy újabb meglepetést. A kékek eddig fennállásuk során csupán két világbajnoki címet szereztek. A másodikat nyolc éve, 2011-ben. A színhely történetesen Szlovákia, közelebbről Kassa és Pozsony volt. Azon a tornán történetesen a finnek kétszer játszottak az oroszokkal és a középdöntő csoportban hosszabbításban 3–2-re, a elődöntőben meg 3–0-ra egyaránt legyőzték őket…

KANADA–CSEHORSZÁG

Orosz–finn meccset először rendeznek ezen a vb-n, a kanadaiak és a csehek is külön csoportban voltak. (A negyeddöntőben a két csoportelső és -második egyébként legyőzte a -negyedikeket és a –harmadikokat, így az elődöntőben a csoportgyőztesek tulajdonképpen keresztbe játszanak a másodikokkal.)  Kanada a rajton elszenvedett vereság után sorozatban hétszer győzött, egyre javuló játékkal – a csoportkörben. A negyeddöntőben aztán nagyon megszenvedett a kétszer is vezetést szerző svájciakkal, négy tizedmásodpercen múlt a kiesése. Ám Severson korongja csak átvánszorgott a gólvonalon, majd a hosszabbítás 6. (!) percében egy parádés Dubois-Stone akció végén a kanadaiak 61-ese beütötte csapatát az elődöntőbe.
Ahová a csehek csendesen „besettenkedtak”… Az oroszoktól ugyan – harmadonként 1-1 gólt beszedve – kikaptak 3–0-ra, ám emellett csupán a svájciakat győzték le csak egy góllal, a másik hat ellenféllel szemben – beleértve a svédeket is – vagy három- vagy többgólos sikert arattak. Igazából ez a meccs, az elődöntő lesz, amely megmutatja, képesek-e éles helyzetben is felvenni a versenyt a legjobbakkal.
Hét meccs után az összehasonlításuk, az IIHF statisztikája alapján, érdekesen alakul. A kanadaiak lövéshatékonysága gyengébb (12.50%–14.44%), sokkal erősebb az emberelőny-kihasználásuk (50%–20.69%), az emberhátrányban gyengébben védekeznek (75%–84.38%), minimális az eltérés a kapusok védési hatékonysága közt (92.97%–92,54%). A tengerentúliaknak kevesebb (!) a kiállításperce (78–96), a meccseiket csaknem 3 ezerrel kevesebben látták átlagban (6004–9031). Ez azért aligha meglepő, mert a csehek szurkolói a szomszédból jöttek és persze, a korábbi „országtárs”  drukkerei is szívesebben mentek ki minden mérkőzésükre, akár hogy nekik szurkoljanak, akár hogy ellenük.
Mindkét mérkőzést a pozsonyi Ondrej Nepela Jégcsarnokban rendezik meg, amely az orosz és a cseh együttes számára „otthonosabb”, hiszen abban játszották mindketten mind a nyolc meccsüket eddig a tornán, míg a kanadaiak és a finnek végig Kassán szerepeltek.

JÉGKORONG ELIT-VB, elődöntő. Sport2 15:15  Oroszország–Finnország (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Balogh Tibor); Sport2 19:15  Kanada–Csehország (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Balogh Tibor)