Vb-rajt rangadóval • SportTV

Vb-rajt rangadóval

Sport TV avatar Sport TV 2021. 05. 21. 12:36    
Olvasási idő: 3 perc

Pénteken délután elrajtol a 84. jégkorong-vb Lettországban, Riga két jégcsarnokában. Már az első nap két nagyhatalom feszül egymásnak, a játék „alapító országa” meg a rendezővel játszik. Mi ezt a két mérkőzést közvetítjük a nyitó napi négyből.

Két éve Pozsonyban az utolsó meccsét játszotta egymással a cseh és az orosz csapat. Akkor a bronzcsatát a szbornaja nyerte meg, döntetlen után rávezetésekkel, most az első mérkőzésüket vívják egymással Rigában (Fotó: Getty Images)

OROSZ CSAPAT–CSEHORSZÁG

A fura névmegjelölés a NOB Oroszország-ellenes dopping miatti döntéséből fakad. A jégkorongra , mint olimpiai sportágra vonatkozik a döntés, hogy a csapat nem országa zászlaja alatt játszik és a nemzeti himnuszt sem játszhatják el a tiszteletére. Persze ez azért az orosz nemzeti válogatott., amely ez elit-vb (ez a mai szóhasználat, korábban A-csoportosnak nevezték), amely a jogelőd szovjetekkel együtt még mindig vezeti a torna örök éremtáblázatát, 27 arany-, 15 ezüst- és 8 bronzéremmel. Az ellenfél csehek ugyanebben a rangsorban – a szintén jogelőd Csehszlovákiát is ideszámítva – 12–13–21-es éremmérleggel örök-harmadikak. A cseh(szlovákok) első érmüket a legelső vb-nek számító  1920-a antwerpeni (nyári!) olimpián szerezték, egy bronzzal, a szovjetek első bemutatkozásukkor, 1954-ben már rögtön győztek, később volt egy kilences nyerősorozatuk is (1963–1971). A modern időkben, a vb-playoff bevezetése óta a védő, aranyért folyó döntő találkozón a csehek 7-szer (győzelem, 1 vereség), az oroszok 8-szor (5–3) léptek fel.
Már ebből a tekintélyes felsorolásból is gondolható, a história számos nagy cseh–orosz rangadót jegyez, jó néhány közülük címmérkőzés is volt, a leghíresebb talán éppen nem vb-döntő volt, hanem az olimpiai aranyért folyó 1998-as finálé, azon a játékokon szerepeltek először NHL-játékosok is az „amatőr” mezőnnyel együtt. Érdekes, hogy az előbb említett, 1992-es playoffhatár óta a két együttes 15 döntős szereplése során egyetlenegyszer mérkőztek egymással az aranyért a 2010-es németországi tornán, amelynek a fináléjában Kölnben Csehország 2–1-re legyőzte Oroszországot.
Amúgy a két együttes öt nappal ezelőtt az EHT-tornarendszerbe tartozó Carlson Hockey Games nevű négyes torna záró napján megmérkőzött egymással, azon a találkozón a csehek 4–0-ra nyertek, megnyerték azt a tornát, de az egész sorozatot az oroszok zárták az élen, éppen a cseheket megelőzve. Az oroszok szövetségi kapitánya, Valerij Bragin szerint azonban a felkészülési tornán történtekből semmi sem következik a vb-re, nem gondolja, hogy csapatát megrázta volna a kiadós vereség. A keretből a szabályok adta lehetőség szerint csak két helyet hagyott nyitva az esetlegesen az NHL-ből érkező játékosoknak, ez a többi csapat esetében is így van, a szokásos időrend eltolódott a két sorozat között, „természetesen” a pandémia miatt. Az orosz  KHL-klasszisok jó része sem vesz részt a vb-n, ezért a korábban többször beválogatott, de vb-n újonc Anton Szlepisev, a CSZKA 27 éves csatára lesz a gárda csapatkapitánya. Amúgy a szakvezető leginkább az SZKA-ból válogatott, a bő keretben tíz (!) szentpétervári játékos található,  öt hokis a bajnoki döntős moszkvai CSZKA-ból, míg a Gagarin-kupa-győztes Avangardból egy sem.
Van viszont az ellenfél csapatában omszki, kettő is, a kapus Simon Hrubec, aki „kivédte az oroszok szemét” a vasárnapi prágai  4–0-s meccsen és a csatár Jíri Sekác. Amúgy a cseh keret kijelölésekor az újonc szövetségi kapitány Filip Pesán hazai topliga híján nyilvánvalóan a légiósokra támaszkodik. A két bajnokkal együtt 7-en játszanak a KHL-ben, hat az NHL-es hokis, ötöt a finn és a svéd bajnokságból rekrutált, míg a hazai élvonalat, at Extraligát mindösszesen 8 játékos képviseli. Itt is a bajnoki második Liberec több játékost „delegál”, négyet, mint a bajnok, az Ocelári Trinecet ugyanis egyes-egyedül a kettős, kanadai-cseh állampolgárságú védő, David Musil képviseli, akinek négy évvel fiatalabb, ugyancsak kerettag öccse, a center-balszélső Adam meg éppen a Liberec hokistája. (Azaz egymás ellen is játszottak a bajnoki döntő párviadalon, amelyet a Trinec 3–2-re nyert meg április végén.)
Szóval, nagy derbivel kezdődik meg a vb az A-csoportban. Vele egy időben a B-csoportban német–olasz mérkőzést is rendeznek.

KANADA–LETTORSZÁG

Adam Henrique, az Anaheim Ducks csatára az egyik „túlélő” a kanadai csapatban a két évvel ezelőtti vb-ezüstérmesek közül (Fotó: Getty Images)

Este az A-jelű nyolcasban fehérorosz–szlovák találkozóra kerül sor, a nagy, Olimpiai Csarnokban meg a sportág szülőhazája, a legtöbbszörös világbajnok (ha a szovjet és az orosz eredményeket külön kezeljük), a 26-szoros aranyérmes Kanada játszik a házigazda csapatával. Lettország – amely eredetileg Fehéroroszországgal közösen rendezte volna a vb-t, de a beloruszok („Covid-okokból” történő) lemondása után magára vállalta a torna egészét –, már másodszor házigazda.  Először 2006-ban rendezett elit-vb-t, csapata akkor továbbjutott a középdöntőbe, annak hatos csoportjában 5. lett, összesítésben a 10. helyet szerezte meg, ami kiváló teljesítmény. Kérdés, másfél évtizeddel később az utódok képesek lesznek-e ugyanilyen szépen helytállni a „nagyok” ellen.
Kanada egyelőre 25 játékossal érkezett Rigába, csapata Roberto Luongo általános igazgató szerint ötvözi a veteránokat a tehetségekkel. Két olyan játékosa van, akik szerepeltek már a vb-n, a védő Troy Strecher és a csatár Adam Henrique tagja volt a két évvel ezelőtti pozsonyi vb-döntőben a finnektől 3–1-es vereséget szenvedő, ezüstérmes együttesnek. Egy játékos játszik csak Európában, a KHL-es Vityaz csatára, Justin Danforth. A többi 24 játékos közül négyen játszottak AHL-csapatban (köztük a legnegyobb tehetségek egyike, a 19 éves csatár Cole Perfetti), egy-egy pedig NCAA- és WHL együttesben. A „törzs” persze NHL-es hokisokból áll, a legtöbb játékost, 3-3-at az Arizona (közülük kettő kapus), az Ottawa és a Los Angeles Kings adja. A lett együttes, melynek szövetségi kapitánya, Bob Hartley egyébként a KHL-bajnok, azaz Gagarin-kupa-győztes Avangard szakvezetője is, 28 tagú keretébe a KHL (11 fő)  mellett öt európai élvonalbeli ligából és az ICHL-ből és az AHL-ből , valamint a svéd harmadosztályból (!)  bekerült játékos. Elvileg két NHL-es is lehetett volna kerettag, de Teodors Bluegers a Pittsburgh ragjaként még a playoffban van érdekelve, Rudolfs Balcers (San Jose) pedig nem élt a lehetőséggel.

Amúgy korábbi állandó szakértőink egyike, Szélig Viktor úgy vélekedik a torna egészéről, hogy a szerényebben dekorált játékosnévsorok ellenére – vagy talán éppen azért – egy jó kis vb is kisülhet a finnországi két és fél hétből. Úgy legyen!

(A közvetlen szakmai információk zöme másik állandó korábbi szakértőnk, Kovács István remek, a jégkorongblog.hu-n megjelent írásaiból származik.)

JÉGKORONG ELIT-VB. Sport1 15:00 Orosz csapat–Csehország, A-csoport (kommentátor: Engyel István); Sport1 19:00  Kanada–Finnország, B-csoport (kommentátor: Engyel István);