14 vb-selejtező – a fele a Sport tv-n is • SportTV

14 vb-selejtező – a fele a Sport tv-n is

2021. 10. 09. 12:09    
Olvasási idő: 5 perc

Nem kevesebb mint 14 vb-selejtezőre kerül sor a 7. forduló szombati játéknapján. Ez csúcsbeállítás, ahogy az lesz az összesen 7 mérkőzés is, amelyet teljes terjedelmében megmutatunk nézőinknek, akik persze nem maradnak le a másik hét találkozó legfontosabb momentumairól sem: azokat majd a szokásos összefoglalóban láthatják.

Eldar Cicic (középen), az FTC balhátvádje állandó kezdőcsapattag a bosnyák válogatottban (Fotó: Getty Images)

KAZAHSZTÁN–BOSZNIA-HERCEGOVINA (D-csoport)

A két együttes fennállása során egyszer találkozott, egy hónapja és két napja Zenicában meglepő, 2–2-es döntetlent értek el a kazahok, méghozzá úgy, hogy a 86. percben kapott vezető gólra a 95.-ben (!) tudtak válaszolni Zalnutgyinov révén. Ezzel nyílt lett és nyílt is maradt a csoport utolsó helyének elkerüléséért folytatott küzdelem, amelynek afféle presztízsértéke van csupán.  A kazahok még nyeretlenek otthon, a franciáktól kikaptak, az ukránokkal remiztek, a bosnyákok viszont idegenben nem kaptak még ki, igaz, nem is nyertek, hiszen minkét meccsük ikszre végződött Finnországban, valamint Franciaországban. Egy esetleges újabb döntetlennel mindkét sorozat életben maradna. Egy másik sorozatot viszont szívesen megtörnének a házigazdák: 12 mérkőzés óta nem tudtak nyerni, amely legutóbb Litvánia ellen 13 hónapja sikeredett nekik. (A bosnyákok amúgy egy még hosszabb nyeretlen szériától szabadultak meg szeptemberben: 14 sikertelen találkozó utám tudták megverni Kuvaitot 1–0-ra Zenicában.)
A  vendégek korábban két nagy veteránjukban reménykedhettek, de Miralem Pjanic sérülés miatt kidőlt és nem állhat Ivajlo Petev kapitány rendelkezésére. Ott lesz azonban a 116 meccsén szerzett 60 góljával mindkét kategóriában csúcstartó Edin Dzeko és az FTC két védője, Eldar Civic és Adnan Kovacevic is. A harmadik fradista, Stjepan Loncar  sérült, a mezőkövesdi Becirovic és a fehérvári Armin Hodzic ezúttal nem kapott meghívót a március óta regnáló bolgár kapitánytól.

LITVÁNIA–BULGÁRIA (C-csoport)

Korábban mindössze kétszer találkoztak, egy 3–0-s barátságos meccsen Szófiában még 2003-ban és egy hónapja, ugyancsak a bolgár fővárosban megvívott selejtezőn, amelyet a házigazdák nagy nehezen nyertek meg, Csocsev 82. percben szerzett góljával. Litvánia sereghajtó a csoportban, pont nélkül, egyetlen szerzett és 13 kapott góllal. A kapitányváltás sem segített az együttese, az egykori győri légiós Valdas Urbonast váltó másik exválogatott csatár, Valdas Ivanauskas irányításával éppúgy elvesztett három meccset, mint elődje az idén hatot, amelyek közt két-két vb-selejtező és Balti-kupa-mérkőzés volt.
A bolgárok is nyertlenek maradtak májusban kinevezett kapitányuk, Jaszen Petrov első hét mérkőzésén, de ősszel számottevően javultak az eredmények. Előbb ikszeltek a friss Európa-bajnok olaszokkal Firenzében (1–1), majd a két selejtezőn két győzelmet arattak Szófiában, mert a litvánok elleni selejtező után a grúzokat is megverték 4–1-re, felkészülési találkozón. Hogy ez micsoda különlegesség volt, azt jól jelzi, hogy legutóbb 4 vagy ennél több gólt 2013-ban ért el a gárda, amikor 6–0-ra legyőzte Máltát, ugyancsak a Vaszil Levszki Stadionban, vb-selejtezőn.
Az esélyek most is a bolgárok mellett szólénak, a fogadóirodák csupán 1.50–1.70 közötti szorzókat fizetnek a vendéggyőzelemre.

SVÉDORSZÁG–KOSZOVÓ  (B-csoport)

Alexander Isak a svédek egyik jelenlegi gólfelelőse. A nyár Eb-n például a szlovákok ellen be is talált a kapuba Szentpétervárott , miként a vb-selejtezőkön a spanyolok ellen is ő szerezte az egyenlítő gólt Solnában  (Fotó: Getty Images)


A svédek a szenzációs, spanyolok elleni győzelem (2–1) után Görögországban elherdálták helyzeti előnyüket (1–2), s most reálisan csak a második hely megtartásáért harcolnak. (Igaz, a vesztett pontok tekintetében még 2-vel jobban állnak a spanyoloknál, de még játszaniuk kell Ibériában.) Ehhez a következő lépést Koszovó legyőzése jelentheti, amelyet idén márciusban, a két válogatott első találkozóján elért pristinai 3–0-val egyszer már sikerült felülmúlniuk.  Koszovó viszont csupán a csoport 4. helyén áll, 4 szerzett ponttal, amelyek Grúziában (1–0) és otthon a görögök ellen (1–1) értek el.
A svédek nagy bánatára a reaktiválódó, s természetesen beválogatott Ibrahimovic mégsenm tudott kikászálódni véglegesen Achilles-ín-bántalmaiból, így nem játszhat, akátcsak az igyancsak sérült Mattias Johansson és Kiese Thelin. Viszont Isak rövid kiesés után újra játszhat, veszélyes támadóduót alkotva a juvés Kulusevskivel.  Janne Andersson kapitánynak sok variációs lehetősége van a középpályássor összeállítására, Olsson és Svanberg lesz középen, Clesson és Forsberg a két szélen, míg Krafth visszahúzódik a jobbhátvéd helyére. Lindelöf személyes okokból később csatlakozott a csapathoz, de játékát semmi sem veszélyezteti.
A vendégek mindkét veszélyes támadója, a laziós Muriqi és a Norwich csatára, Rashica egyaránt bevethető, Lirim M. Kastrati, a Dinamo Zagrebből a Legiába igazolt játékos lesz a csatártrió harmadik tagja. (Névrokona, Lirim R. Kastrati, az Újpest játékosa is keretteg, de az előzetesek szerint nem kezd Solnában.) A két olaszországi légiós hátvéd, Rrahmani Napoli) és Vejvoda (Torino) is minden bizonnyal ott lesz a pályán a kezdő sípszókor. Szükség is lehet a jó teljesítményükre, mert vélhetőleg a svédek fognak sokkal többet támadni a Friends Arenában.

SKÓCIA–IZRAEL (F-csoport)

Scott McTominay (középen fejel) a tavalyi Eb-pótselejtező után ismét tétmeccset játszhat Izrael ellen a Hampden Parkban (Fotó: Getty Images)

Már tizedszer csap össze a két nemzeti válogatott, 9. alkalommal tétmeccsen, ezekből ez lesz a 4. Vb-selejtezőjük, de mindkétszer egy csoportban voltak az eddigi két NL-kiírásban és játszottak Eb-(pót)selejtezőt is. Ez utóbbi volt eddig a legnagyobb tétű összecsapásuk, éppen egy évvel és egy nappal ezelőtt ugyancsak Glasgow-ban csaptak össze és a gól nélküli 120 perc után a 11-es csatát a hazaiak nyerték meg 5-3-ra, s jutotta tovább őket a szerbek elleni playoffdöntőig, amelyet ugyancsak 11-esekkel nyertek meg, 24 év után kijutva egy nagy tornára, a 2020-as, de az idén megrendezett Eb-re. A 9 eddigi találkozó összmérlege a skótok enyhe fölényét mutatja (4–3–2/11–8), a tavaly októberi remit ebben a kvalifikációs sorozatban egy újabb iksz (1–1) követte márciusban Tel-Avivban.
A csoportjukat utcahosszal vezető dánok mögött gyakorlatilag ez a két együttes csatázik egy újabb playoffhelyért, melyre csak az egyikük érhet oda. Hazai győzelem esetén a különbség négy pontra nő közöttük és ez csaknem el is döntheti a versenyfutást három fordulóval a vége előtt.
Az őszi selejtezőket szeptemberben remekül kezdte az izraeli csapat új kapitányával, az Andy Herzog másodedzőjéből előrelépő Willibald Ruttensteinerrel, a  feröeri 4–0 után Haifában 5–2-re lerohanták az osztrákokat, de mielőtt az egekbe szökkentek volna, jött a kijózanító 0–5 Koppenhágában az egyik legjobb formában lévő európai válogatottól.
Steve Clarke nem számíthat a sárgái miatt eltiltott Hanleyre, de McTominay az MU középpályása újra játékra jelentkezett. Esetleg Cooper is pótolhatja Hanleyt, de ő inkább védő felfogású, kevésbé tudja támogatni a támadójátékot a manchesteri futballistánál. Armstrong (Southampton) is visszatért a keretbe, de ő aligha lesz kezdő, a fixnek tűnő McGinn és Gilmour mellett Christie és McGregor harcol egy helyért a középső négyesben.
Izraelnek is van egy eltiltottja a középső védő Elhamed személyében. Valószínűleg Nir Bitton pótolja, akinek sok ismerőse, sőt csapattársa is lesz az ellenfél csapatában, lévén hogy a Celtic alkalmazottja. Mivel Tibi és Dgani is hiányzik a vendégcsapatból, sosem látott védelem próbálja megakadályozni a skót rohamok eredményességét.

ANDORRA–ANGLIA (I-csoport)

Bukayo Saka és Tyrone Mings ünnepli a Wembleyben az angolok negyedik gólját, a,melyet az Arsenal középpályás szerzett. Ilyen jelenet nem elképzelhetetlen Andorra la Vellában sem, hiszen mindketten tagjai Gareth Sothgate meccskeretének (Fotó: Getty Images)

Aligha lep meg bárkit is a statisztikai tény, hogy a két válogatott valamennyi eddigi mérkőzését az angolok nyerték meg (valamennyi tétre menő találkozó volt, két Eb- és három vb-selejtező), akik összesen 20 gól szereztek és egyet sem kaptak a miniállam csapatától. Az átlag tehát 4–0, ennyit most is lőhetnek a három oroszlánosok Andorra la Vellában. A Nemzeti Stadionban ugyan röviddel a hazaiak pénteki edzése után tűz ütött ki, de eloltották és a hazai szövetség közlése sezrint nem lesz akadálya a mérkőzés megrendezésének. Ha Anglia a papírformának megfelelően győz és a mieinket is felülmúlja kedden, már továbbjutó lehet a 8. kör után, persze csak ha a lengyelek San Marino ellen otthon vagy Albánia ellen Tiranában pontokat vesztenek – előbbi nehezen elképzelhető, utóbbi annál inkább.
A hazaiak a múlt hónapban önbizalom-növelő győzelmet arattak San Marino fölött (2–0), – azt megelőzően csupán két vb-selejtezőt nyertek 56-ból, az elsőt 2003-ban a macedónok, a másodikat három éve a mieink ellen –, de az angolok persze más nagyságrendet képviselnek.
A „fegyelmi helyzet” nagyban meghatározza az andorraiak aktuális összeállítását. Alavedra, Vieira és San Nicolás sárgák miatti eltiltás következtében nem játszhat, ugyanakkor C. García, Rebes, Rubio és Marc Vales meg visszatérhet büntetése letöltés után. A két gólt is szerző Vales azonnal elfoglalhatja helyét a védelem közepén, de elképzelhető a 41 éves(!) Ildefons Lima szerepeltetése is.
Southgate sérülés miatt nem számíthat Reece James és Kalvin Phillips játékára, a helyükre Chilwellt és Ward-Prowse-t hívta meg a keretbe, de már eredetileg  sem válogathatta Maguire-t, Alexander-Arnoldot és Bellinghamet. Visszatérhet viszont a büntetését letöltő Mings, alighanem ő helyettesíti Maguire-t. Szintén egy sárgára van az eltiltáshatártól Rice és JúKyle Walker, könnyem lehet, hogy őket inkább a mieink elleni keddi összecsapásra tartalékolja az angol menedzser. (Angliában a szövetségi kapitányt is így nevezik, nem csak a klubedzőt.) Harry Kane sem százszázalékos, 0gy Ollie Watkins vagy a Tomában jól játszó Tammy Abraham lesz a center.

Kapcsolódó

VB-SELEJTEZŐK, A 7. FORDULÓ, 2. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

15:00   Kazahsztán–Bosznia-Hercegovina (D-csoport, Sport1 14:45 ÉLŐ)
15:00   Litvánia–Bulgária (C-csoport, Sport1 14:45 ÉLŐ)
18:00   Azerbajdzsán–Írország (A-csoport)
18:00   Grúzia–Görögország (B-csoport)
18:00   Svédország–Koszovó (B-csoport, Sport1 17:45 ÉLŐ)
18:00   Finnország–Ukrajna (D-csoport)
18:00   Skócia–Izrael (F-csoport, Sport2 17:45 ÉLŐ)
20:45   Luxemburg–Szerbia (A-csoport)
20:45   Svájc–Észak-Írország (C-csoport)
20:45   Feröer–Ausztria, Moldova–Dánia (F-csoport)
20:45   Andorra– Anglia (I-csoport, Sport1 20:30 ÉLŐ)
20:45   Lengyelország–San Marino (I-csoport, Sport2 23:30 felv.)
20:45   Magyarország–Albánia (I-csoport, Sport1 0:30 felv.)

VB-SELEJTEZŐK. Sport1 14:45  Kazahsztán–Bosznia-Hercegovina (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Mészáros Ábel); Sport2 14:45 Litvánia–Bulgária (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport1 17:45 Svédország–Koszovó (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Mészáros Ábel); Sport2 17:45 Skócia–Izrael (kommentátor: Haraszti Ádám);  Sport1 20:30 Andorra–Anglia (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Mészáros Ábel);  Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Faragó Richard és Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 23:30 Lengyelország–San Marino (felv., kommentátor: Fülöp Marcell); Sport1 0:30 Magyarország–Albánia (felv., kommentátor: Fülöp László)