Csoportrangadó a Wembleyben • SportTV

Csoportrangadó a Wembleyben

Sport TV avatar Sport TV 2021. 03. 31. 09:33    
Olvasási idő: 3 perc

Az első háromfordulós etap véget ér az európai vb-selejtezősorozatban. Két élő mérkőzéssel jelentkezünk, közte a „magyaros” I-csoport rangadójával, s megmutatjuk felvételről a világbajnokot is. Csütörtökre meg „tartalékolunk” még négy meccset, a németekét, az olaszokét, a spanyolokét és a mieink Andorra elleni idegenbeli fellépését is, amelyeket egyenként meg is mutatunk majd, szépen sorban.

A ronánok vasárnap Duisburgban egyszer örülhettek. Vajon Jerevánban hány gólörömöt mutathatnak be? (Fotó: Getty Images)

ÖRMÉNYORSZÁG–ROMÁNIA

Két játéknap után a csoportelső németeket az örmények és a románok követik a J-csoport táblázatán. Mindketten veretlenek, mi több, előbbiek éppúgy százszázalékosak, mint a Nationalelf. Győzelem esetén akár jelentős előnybe is kerülhetnek a második helyért folytatott versenyfutásban.
Korábban a két csapat mindössze ötször találkozott, ebből négy vb-selejtező volt, egy felkészülési mérkőzés. A mérleg erősen a románok javára billen, 4-szer nyertek egy remi mellett, az összesített gólkülönbség 12–1. A két jereváni meccs közül az elsőn született a hazaiak egyetlen döntetlenje még 2004-ben, a másodikon a legnagyobb különbégű román győzelem (5–0) 2017-ben. Az akkori csapatban Stanciu is szerepelt, aki most is kerettag, mi több, mindkét eddigi meccsen végig a pályán töltötte a 90 percet.

Mirel Radoi a német meccsre beállította Ianis Hagit és Valentin Mihailát a kezdőbe, ők a duisburgi csata után valószínűleg bent is maradnak a csapatban. George Puscas kései cserét követően jól játszott, de aligha szorította ki vele Claudiu Keserüt.
A hazaiak egyik csillaga, Bajramjan  Izland ellen a cseresorba szorult, de a második félidőre beállt és teljesítménye nyomán alighanem visszakerül a kezdőbe. Norberto Briasco és Szarkisz Adamjan is bennmaradnak a tizenegyben, ők képezik a támadókettőst. A csapat legfényesebb csillaga, Henrih Mhitarjan még a hó elején megsérült a Romában, így a keretbe sem kerülhetett, amiatt még dicséretesebb, amit  válogatottja elért a spanyol mester, Joaquín Caparrós vezetésével.

ANGLIA–LENGYELORSZÁG

THarry Kane igazi vezérként egy-egy góllal és gólpasszal járult hozzá az albánok legyőzéséhetz. Az ő kvalitásaira a Wembleyben is nagy szükség lesz a százszázalékos mérleg megőrzéséhez (Fotó: Getty Images)

Az angol és a lengyel válogatott huszadszor feszül egymásnak, a tétmérkőzések hatalmas többségben vannak.17 alkalommal valamely nagy torna selejtezőjében – egyszer egy torna csoportkörében – csaptak össze, s mindössze háromszor játszottak tét nélküli felkészülési (barátságos) mérkőzést.
Csak az idősebbek emlékeznek az első két tétmeccsükre. 1973 júniusában Gadocha és Lubanski góljával nyertek a lengyelek – ez az első tétmeccs az egyetlen győzelmük  maradt   azóta is, az októberi visszavágóm meg elsősorban Jan Tomaszewski kapus csodálatos védéseinek köszönhetően remi lett a végeredmény, s ezzel az angolok első ízben buktak selejtezőt, amely azóta közel fél évszádon át mindössze kétszer ismétlődött meg.
Az összmérleg (11–7–1) nyomasztó angol fölényt mutat, a Wembleyben meg az elsőt kivéve valamennyi alkalommal hazai győzelem született.
De vissza a jelenhez! Az angolok szokásos lehengerlő stílusban kezdték a selejtezőjüket. Előbb elhintettek egy laza ötöst San Marinónak –; első számú sztárjuk, Harry Kane nélkül – , majd a Tottenham csillaga beszállt, egy-egy góllal és gólpasszal döntő szerepelt vállat az albánok legyőzésében. A gárda három legutóbbi tétmeccsét 11 szerzett góllal, kapott találat nélkül teljesítette.
Természetesen azt a pazar védőmunkát szeretnék  megismételni, amelyhez segítségül szolgál a világ jelenlegi legjobb csatárának, Lewandowskinak a sérülése, amely távol tartja a találkozótól a lengyelek legnagyobb csillagát.
A háromoroszlános gárda legutóbbi 13 hazai tétmeccséből 12-t megnyert, 44 gólt szerzett, s mindössze hatot kapott.
Esetleges harmadik sikerével Anglia nagy lépést tenne a csoportelsőség felé. Érdekes szakmai-taktikai kérdés, Southgate visszatér-e a háromhátvédes felállásra.
Amúgy Lewandowski három góljával – kilences holtversenyben – az európai selejtezők legjobb gólszerzője,  jelentős szerepet vállalt a mieink elleni egy és az Andorrától szerzett három pont megszerzésében. Utóbbinak mindkét félidőben lőtt egy gólt, a munkát a csereként beálló Swiderski fejezte be a 88. percben, aki a térdsérülést szenvedő csatárzseni helyére állt be bő óra elteltével.
Paulo Sousának most nélkülöznie kell kapitányát, pedig vasárnap a csapatnak sikerült befejeznie egy hárommeccses nyeretlen sorozatot. Egy bravúrgyőzelem a Wembleyben a csoport tetejére repítené őket.
Az angol jobbhátvéd, Kyle Walker idejében gyógyult fel az albán meccs előtt, de Bakayo Saka és Marcus Rashford nem játszhatott. Nick Pope viszont a kapuban maradhat tiranai játéka után. Luke Shaw is kiválóan játszott, alighanem megakadályozta Ben Chilwell visszahelyezését az egyóttesbe, James Ward-Prowse és Jesse Lingard a visszatérésért harcol, amely elérhető Mason Miőount kisebb sérülése miatt.
Lewandowski sérülése elsőre könnyebbnek tetszett, de ínszalagjai oly mértékben károsodtak, hogy három-négy hétre kiesik a játékból. Arkadiusz Milik és Krzysztof Piatek így új társat keresnek a támadások végig vitelekez, s át kell venniük a befejezés terhét is, Szczesny meg visszatérni készül angol földre, hogy megakadályozza Kane-t a gólszerzésben. Kamil Piatkowski lenyűgöző bemutatkozása után megkapta a koronavírust, most viszont helyt kell állnia Jan Bednarek mellett és egy másik angliai légiós, a brightoni Jakub Moder is visszatér a kezdőcsapatba. A lengyelek balszerencséjére Krychowiak is elkapta a Covid-19-et, valószínűleg Rafal Augstyniak váltja a középpálya baloldalán.

Kapcsolódó

AZ EURÓPAI SELEJTEZŐCSOPORTOK 6. JÁTÉKNAPJA

18:00   Örményország–Románia, A-csoport (Sport2 17:45)
20:45   Görögország–Grúzia, B-csoport  (Sport1 17:45)
20:45   Spanyolország–Koszovó, B-csoport (csütörtök, Sport2 17:00, felv.)
20:45   Észak-Írország–Bulgária, C-csoport
20:45   Litvánia–Olaszország, C-csoport  (csütörtök, Sport2 15:00, felv.)
20:45   Bosznia-Hercegovina–Dánia, D-csoport (Sport1 22:30, felv.)
20:45   Ukrajna–Kazahsztán, D-csoport
20:45   Ausztria–Dánia, F-csoport (Sport1  22:30, felv.)
20:45   Moldova–Izrael, F-csoport
20:45   Skócia–Feröer, F-csoport
20:45   Andorra–Magyarország, I-csoport (csütörtök, Sport2 19:00, felv.)
20:45   Anglia–Lengyelország, I-csoport (Sport2  20:30)
20:45   San Marino–Albánia, I-csoport
20:45   Liechtenstein–Izland, J-csoport
20:45   Németország–Észak-Írország, J-csoport (csütörtök, Sport2 13:00, felv.)

 VB-SELEJTEZŐK. Sport2 15:45 Csehország–Wales (kommentátor: Wales–Csehország, keddi felv.); Sport2 17:45 Örményország–Románia (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter); Sport2  20:30  Anglia–Lengyelország (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter); Sport1  22:30 Bosznia-Hercegovina–Franciaország (felv., kommentátor: Engyel István); 23:00 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Fülöp László és Gyulai Miklós, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter)