Kontinensbajnoki folytatás. dobogóesélyessel • SportTV

Kontinensbajnoki folytatás. dobogóesélyessel

2023. 08. 31. 09:09    
Olvasási idő: < 1 perc

A hét elején megkezdődött a négy helyszínen zajló, háromhetes férfi röplabda Európa-bajnokság, amelyből újabb mérkőzést közvetítünk csütörtökön este.

Az előző Eb-n bronzérmet ünnepelhettek a lengyelek (Fotó: Getty Images)

A négy rendező ország Olaszország (helyszínek: Bologna. Perugia, Ancona, Bari, Róma – utóbbi: elődöntő és döntő), Bulgária (Várna), Észak­-Macedónia (Szkopje) és Izrael (Tel-Aviv) , utóbbi az eredetileg kijelölt Ukrajna helyett ugrott be,  Juniszt és Zaporizzsja helyére.
A négy országban hat-hartcsapatos csoportban, körmérkőzéssel folyik a z alapszakaszm, a csoportokbül a legjobb négy jut a nyolcaddönzőbe, onnan kieséses rendszerben, ki-ki meccsekkel folytatódik a torna.
Hétfőn már közvetítettük az olasz–belga nyitó mérkőzést Bolognából, az Unipol Arenából, amelyen a világ- és kontinensbajnoki címet védő hazai csapat koncentrált, időnként igen magas színvonalú játékkal, magabiztosan 3:0-ra győzte le németalföldi ellenfelét.
Csütörtök este a szkopjei Borisz Trajkovszki Sportközpontból közvetítjük a lengyel–cseh találkozót. Ebben a C-jelű hatosban eddig csak egy mérkőzést rendeztek, a hazai macedónok 3:1-es sikerrel fejezték be nyitó találkozójukat a dánok ellen. A mi mérkőzésünkön a lengyel csapat a fabvorit, múltja és jelene alapján egyaránt. Töerténete során nyert olimpiát (az idősebbek emlékeznek az 1976-os montreali fantasztikus lengyel–szovjet álomdöntőre, amelyben a négy és félórás csatát végog tombolta a 18 ezres közönség, gyakorlatilag azzal futott be a sportág Észak-Amerikában), vb-t, világligát, Nemzetek Ligáját és Eb-t is, míg ellenfele – még a jogelőd Csehszlovákiként – ugyan kétszeres világ- és háromszoros kontinensbajnok, de legutóbbi címét 57 esztendővel ezelőtt szerezte. Az előző Eb-n két éve a lengyelek bronzérmet nyertek, a csehek a 8. helyen végeztek, a tavalyi, részben hazai rendezésű vb-n a lengyelek döntőztek és ezüstöt nyertek, a csehek ki sem jutottak a tornára.
(Péntek este 21 órától a Sport2-n az olasz–szerb, jövő kedden ugyancsak a Sport2-n a bolgár–szlovén csoportrangadókkal folytatjuk közvetítéssorozatunkat az Eb-ről)

FÉRFI RÖPLABDA-EB, CSOPORTKÖR. Sport1 20:00 Lengyelország–Csehország (kommentátor: Bartha Zoltán)