Katar-kapuban kedden: Dánia • SportTV

Katar-kapuban kedden: Dánia

2021. 10. 12. 12:30    
Olvasási idő: 3 perc

Egyetlen csapatnak van esélye, hogy már kedden, a 8. forduló után csatlakozzon a már részvevő Németországhoz a katari vb-mezőnyben: a selejtezőkirály, százszázalékos és gólt sem kapó Dániának. Mi a játéknap 14 mérkőzéséből hármat közvetítünk élőben – közte a dánokét –, egyet felvételről, s egy marad még szerdára is, ugyancsak felvételről.

A finnek továbbra is Teemo Pukkitól várják a gólt-gólokat. A Norwich 31 éves csatára eddig 97 válogatott meccsén 31-szer talált a kapuba (Fotó: Getty Images)

KAZAHSZTÁN–FINNORSZÁG  (D-csoport)

A két együttes közös történetét négy mérkőzés alkotja, ebből a három tétre menő találkozót a finnek nyerték meg, s volt még egy gól nélküli barátságos meccsük is még 2006-ban a szokásos ciprusi év eleji felkészülési tornán. A szeptemberi helsinki meccsüket Pohjanpalo egyetlen árva góljával tudták le a finnek. Elvileg az északiaknak még van esélyük a csoport második helyére, amely pótselejtezős lehetőséget jelent. Számukra ezt a mérkőzés tátja, a hazaiaké presztízs jellegű: ha nyernek, éppen a finneket utasítják maguk mögé az utolsó helyre, igaz, egy mérkőzéssel többet játszva.
Mivel a továbbjutás minden reménye is elszállt, Bajszufinov kapitány szokásához híven alighanem több helyen is változtat a bosnyákok elleni szombati hazai 0–2 után csapatán. A jobb oldali védő-középpályás helyén Bejszebekov kezdhet, a támadók közt meg a mester az Omirtajev, Zsakszilikov nek szavaz bizalmat.
Markku Kanerva is a jobbhátvéd helyén kényszerül változtatni: a szombati Ukrajna elleni 1–2-n megsérült Nikolai Alho, az MTK játékosa, a helyét az MLS-ben, az LA Galaxyban futballozó Niko Hämäläinen veszi át. Más kényszerváltoztatásra nincs szükség, de az edző gondolkodik a középpályán Valakari bevetésén, aki az ukránok elleni meccset a kispadon ülte végig.

ALBÁNIA–LENGYELORSZÁG (I-csoport)

A Szoboszlai Dominikot éppen faképnél hagyó Armando Broja 31 esztendő óta az első albán játékos, aki három egymást követő győztes meccsen is gólt szerzett. Kettőt ebből speciel ellenünk – hat pontot szerzett ezzel csapatának (Fotó: Getty Images)

Fájdalmas leírni, de tény: a mi csoportunk második helyéért meccsel az albán és a lengyel együttes.
Tizenegy eddigi találkozójukon – ebből 7 volt tétre menő mérkőzés – még nem született albán győzelem, 8 lengyelsiker mellett 3-szor ikszeltek. (Csendesen jegyezzük meg: a mieink ellen is első gólját és győzelmet, majd sajnos a másodikat is ebben a selejtezősorozatban szerezte meg az albán nemzeti együttes.) A hazaiak egy pont előnyben vannak, legutóbbi három mérkőzésüket kapott gól nélkül nyerték meg (kétszer 1–0 ellenünk és 5–0 San Marino ellen), hasonló sorozatra egyetlenegyszer volt példa a történtükben, amikor 2016-ben az Eb záró meccsén Romániát győzték le 1–0-ra, majd a vb-selejtezők rajtján Macedóniát 2–1-re és Liechtensteint 2–0-ra.
A két csapat első meccsét szeptemberben Varsóban ugyan 4–1-re nyerték meg a lengyelek, de játékban nem volt ekkora különbség közöttük, ráadásul az akkori házigazdák mindkét félidő utolsó előtti percében tudtak gólt szerezni.
Az Atalanta-hátvéd Djimsiti alkartörést szenvedett a Puskás Arénában szombaton, előreláthatólag legalább egy hónapot ki kell hagynia, Veseli helyettesíti. Cekici második sárgája miatt marad ki, Bajrami kezd a helyén. Lehet, hogy a „magyarverő” hős, Armando Broja a kezdőben lép pályára, az elmúlt 25 évben csak Adrian Aliaj tudott három egymást követő győztes meccsen a kapuba találni 1999–2000-ben, de azok mind felkészülési mérkőzések voltak.
A lengyelek szombaton érzelmes búcsút vettek korábbi kapusuktól,Lukasz Fabinskitól, helyét Majecki foglalta el, de Tiranában azért az állandó kezdőkapus Szczesny véd majd. A San Marinó-aiak ellen pihentetett Bednarik és Glik is visszatér a védőtrióba. Linettyt eltiltása miatt Moder pótolhatja.  A fiatal, mindössze 17 éves korában bemutatkozó Kozlowski (aki szonbaton gólpaaszt adott Piateknek) most kimarad, a Napoli klasszisa, Zielinski visszafoglalja a helyét a középpálya bal oldalán.

DÁNIA–AUSZTRIA (F-csoport)

Kasper Hjulmand. A 2020 nyarán hivatalaba épő kapitány mérlege. 23 mérkőzés, 16 győzelem, 5 döntetlen, 2 vereség, közel 70%-os győzelmi ráta. Ez utóbbi kedd este 70 fölé kúszhat, nem mellesleg egy vb-szerepléssel tetézve (Fotó:  Getty Images)

Dánia dicsőségét zengi az egész futball-világsajtó, Kasper Hjulmand válogatottjának selejtezőbeli eredménysora – 7 mérkőzés, 7 győzelem, 26–0-s gólkülkönbség – nem igényel semmiféle plusz kommentárt. A csapat kedd este fantasztikus szurkolótábora előtt, a Parkenben véglegesítheti vb-helyét, még győzelmi sorozatot sem kell folytatnia, elég neki egy szimpla döntetlen is, ha Skócia nem nyer a Feröer-szigeteken.
Persze a dánokat és kapitányukat elnézve, aligha érdekli őket, hogy az egyébként az országuk részét képező Feröer focistái mire jutnak a skótokkal, ők alighanem a lelküket is kiteszik a pályára a nyolcadik selejtezős sikerért is.
Egyébként a dánok az összes – mind a három – tétmeccsüket megnyerték az osztrákok ellen, az 1992-es (győztes) Eb előtti sorozatban Odensében 2–1-re, Bécsben 3–0-ra nyertek, most 30 évvel később a császárvárosban még egyet rátettek. (Amúgy összesítésben is behozták már „történelmi hátrányukat a sógorokkal szemben, 5–1–4 az örökmérleg, immár az ő javukra.)
Hjulnd most változtat annyit, mint annak idején a feröerik ellen, amikor mind a tíz mezőnyjátékosát kicserélte, most nem kockáztat, meg akarja őrizni a hibátlan mérleget. Ha egyáltalán változtat a szombaton Moldovában 4–0-ra nyerő együttesen, akkor Höjbjerg és Andreas Christensen helyére állít új játékost, mert kettejüknek már van egy-egy sárgája. Youssuf Poulsen szombaton sem talált be, „csak” egy gólja van a selejtezőkben, lehet, hogy most nem lesz helye a kezdőben, könnyen elképzelhető, hogy az Ajax 19 éves tehetsége, Mohamed Daramy kezd a csatártrióban, az exajaxos, most Nice-játékos Dolberg és a Chisnauban is eredményes Skov Olsen társaságában.
Franco Foda – kis lélegzetet kapott a csapat élén a feröeri 2–0-val –  sérültlistája terjedelmes, nem számíthat Arnautovic, Baumgartner, Lienhert, Lazaro és Dragovic játékára sem. A feröeri gólokat is középpályások szerezték, elül most sincs meghatározó csatára. Ilsanker és Grillitzsch is már sárgás, de főként az utóbbit mindenképpen szerepelteti a kapitány a csoport legerősebb együttese ellen.

A három élő meccsen kívül szokás szerint felvételről megmutatjuk a mieink meccsét is, ezúttal a Wembley-ből és szerdán délután sort kerítünk az érdekesnek ígérkező svéd–görög mérkőzés felvételének lejátszására is.

Kapcsolódó

VB-SELEJTEZŐK, A 8. FORDULÓ 2. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

16:00   Kazahsztán–Finnország (D-csoport, Sport1 15:45 ÉLŐ)
20:45   Portugália–Luxemburg, Szerbia–Azerbajdzsán (A-csoport)
20:45   Koszovó–Grúzia (B-csoport)
20:45   Svédország–Görögország (B-csoport, szerda Sport1 16:30, felv.)
20:45   Bulgária–Észak-Írország, Litvánia–Svájc (C-csoport)
20:45   Ukrajna–Bosznia-Hercegovina (D-csoport)
20:45   Dánia–Ausztria (F-csoport, Sport2 20:30 ÉLŐ)
20:45   Albánia–Lengyelország (I-csoport, Sport1 20:30 ÉLŐ)
20:45   Anglia–Magyarország (I-csoport, Sport1  0:30 felv.)
20:45   Albánia–San Marino–Andorra (I-csoport)

VB-SELEJTEZŐK. Sport1 15:45 Kazahsztán–Finnország (kommentátor: Engyel István, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 20:30 Albánia–Lengyelország (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 20:30 Dánia–Ausztria (kommentátor: Fülöp László); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Engyel István és Haraszti Ádám, Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 0:30 Anglia–Magyarország (felv., kommentátor: Fülöp László)