Válogatott szerda, vébéssel, Európa-bajnokkal • SportTV

Válogatott szerda, vébéssel, Európa-bajnokkal

2022. 11. 16. 09:40    
Olvasási idő: 5 perc

A vb előtti hét „FIFA-időszaknak” számít, a kluboknak a válogatottak rendelkezésére kell bocsátaniuk a játékosokat, függetlenül attól, hogy a nemzeti csapatok Katarra készülnek, vagy valami másra. Mi három élő és egy felvett meccsel jelentkezünk, a nyolc részvevő közt szerepel a vb-részes Lengyelország, valamint a regnáló Európa-bajnok és NL-négyes döntős Olaszország is.

LENGYELORSZÁG–CHILE

A lengyelek csak jövő kedden kezdenek Katarban, az utolsó felkészülési mérkőzésüket Varsóban játsszák, érthetően latin-amerikai ellenféllel, amelynek a játékereje nagyjából hasonlít a csoportellenfél Mexikóéhoz. (A közép-amerikaiak 13.-ak, Chile a 29. a világszervezet ranglistáján.) A vendégek ugyan megnyertek a három legutóbbi kontinensbajnokságból kettőt is, de a mostani selejtezősorozatban még a pótselejtezős 5. helyről is lemaradtak, így nem lesznek ott a világbajnokságon. Anglia megelőzése még nagy falat volt a lengyeleknek, de a pótselejtezőn ki tudták harcolni a világtornán részvételt. Az oroszok kizárása miatt csak egy mérkőzést kellett nyerniük ehhez, ez pedig sikerült Svédország ellen (2–0).
Czeslaw Michniewicz embereinek kemény ellenfelekkel kellett megküzdeniük a Nemzetek Ligája A-ligájában, amelyben még a kiesés szele is meglegyintette őket, de a walesiek legyőzésével végül megmaradtak az elit kategóriában, noha a belgák és a hollandok elleni négy találkozón összesen csak egy pontot sikerült megcsípniük.
1986 óta a piros-fehéreknek nem sikerült továbbjutniuk vb-n a csoportkörön, a tavalyi (hivatalosan 2020-as) Eb-n sem kerültek a rájátszásba, így nagy a nyomás Lewandowskin, Zielinskin és a többi lengyel klasszison, hogy véget vessenek ennek a negatív sorozatnak.

A chileiek most egymás után másodszor csak tévén nézhetik a vb-t, Oroszország után Katarba sem sikerült kvalifikálni magukat. A La Roja mindössze 19 pontot szerzett a 18 vb-selejtezőn, s ez csak a csalódást keltő 7. helyre volt elég. Különösen a hajrájuk bizonyult katasztrofálisnak, az utolsó öt mérkőzésükból négyet is elvesztettek, Ecuadortól, Brazíliától, Argentínától és Uruguaytól, azaz a négy bejutótól szenvedtek vereséget. (Az ötödik dél-amerikai, Peru végül elbukott a pótselejtezőn Ausztráliával szemben, 11-esekkel.)
Májusban a bukás után a szövetség leváltotta az uruguayi Manuel Lasartét és Eduardo Berizzót nevezték ki szövetségi kapitánnyá. Ám neki sem sikerült a kátyúból kirángatni a szekeret, az első négy találkozóján szerzett gól nélkül kapott ki mindanyiszor a csapata, igaz, mind a négy ellenfél – Ghána, Dél-Korea, Tunézia és Marokkó – egyaránt ott lesz a katari 32-ben. Végül egy Katar elleni 2–2-vel véget vetettek a góltalan vesztősorozatnak a chileiek, akik a lengyelek után négy nappal még Szlovákiával is megmérkőznek.
A négy évvel ezelőtti vb előtt is Chilét kérték fel a lengyelek edzőpartnernek, az a találkozó 2–2-re  végződött és a mai csapat két klasszisa. Lewandowski és Zielinski szerezte a gólokat. A mostani keret már a vb előtt megrövidült, Bartlomiej Dragowski kapus a Speziában szerepelve bokatörést szenvedett a Verona elleni mérkőzésen. Helyére az FC Köbenhavn BL-szereplő kapuvédőjét, Kamil Grabarát hívták be, de alighanem a vb-n a Juve utolsó embere, Wojciech Szczesny lesz a kezdő.
Michniewcz vacillál, bevesse-e a 76 góllal válogatott rekorder Lewandowskit szerdán az első perctől fogva, de lehet, hogy Milik vagy Piatek a pályán próbálja meg eldönteni, melyikük legyen a tornán a Barca sztárjának első számú partnere.
Eközben az év utolsó (két) chilei válogatott meccsén az egyaránt 150 válogatottságot számláló, ezzel rekorder Alexis Sánchez és Gary Medel vezeti a csapatot, Sáncheznek csak egy találat hiányzik az 50. gólhoz. Ő lehet Angelo Henriquez csatárpárja, miután a Blackburn visszavonta engedélyét, hogy Ben Brereton Díaz csatlakozzon a nemzeti csapathoz. A másik két veterán, Claudio Bravo (Betis, 39 éves) és Arturo Vidal (Flamengo, 33), a két korábbi kétszeres Copa América-hős is a csapat tagja, a Leverkusen középpályása, Charles Aranguiz viszont sérülés miatt nem léphet pályára Varsóban.

ANDORRA–AUSZTRIA

Az osztrákok csapatkapitányának, David Alabának szerdán kora este Olivier Giroud-nál kevésbé veszélyes játékosokkal kell megküzdenie… (Fotó: Getty Images)

Nehéz eldönteni, Ausztria milyen megfontolásból éppen Andorrával mérkőzik meg, ha csak nem önbizalomnövelés céljából. A sógorok 1988 óta nem jártak vébén, a mostani utolsó lépést Cardiffban tehették volna meg, de 2–1-re kikaptak Walestől a mindent eldöntő pótselejtezőn. Noha a Nationalmannschaft csak a 4. helyen végzett az F-csoportban, az előző NL-kiírásban nyújtott teljesítménya juttatta el a pótselejtezőre. A lehetőséggel azonban nem tudott élni, ezért az addigi kapitányt, Franco Fodát elküldte a szövetség, és a korábbi ManUnited-menedzsert, Ralf Rangnickot nevezték ki a helyére. A német kapitány bravúros győzelemmel, a horvátok elleni 3–0-val nyitott az új NL-kiírásban, ám a további öt meccsből egyet sem tudott megnyerni, s végül a franciák elleni 0–2-vel kiesett a B-osztályba. A 54 éves mester szeretne minél több időt tölteni játékosaival a jövő tavaszi Eb-selejtezők előtt, a szerdai Andorra elleni találkozó után fajsúlyosabb ellenfél következik Bécsben, az olaszok ellen kellen helytállni.
Andorra soha semmilyen nagy torna közelébe sem került, de a vb-selejtezőkön sikerült oda-vissza legyőznie San Marinót, majd az új NL-kiírásban ugyanúgy Liechtensteint is, ami arra utal, hogy kezd egy kicsivel a leggyengébbek fölé emelkedni.
Koldo Alvárez, aki 2010 óta kapitánykodik, miután előtte 78-szor lépett fel játékosként a nemzeti csapatban következő lépéseként egy erősebb európai együttes skalpjának megszerzésére törekszik, a tendencia ez, de kérdés, ez a lépés mikor következhet el. Ha szerdán meg tudják szorongatni tanítványai az osztrákokat, alighanem legyőzik Gibraltárt is a hétvégén, mielőtt márciusban Koszovóval és Romániával megmérkőznének a 2024-es Eb-selejtezők elején.

Rangnick kapitány erős keretet nevezett a meccsre, egyik éljátékosa, a WHU korábbi, a Bologna jelenlegi tapasztalt (33 éves) klasszisa, Marko Arnautovic 104 váogatottsága és 33 gólja számának gyarapítására törekszik. A Real Madrid játékosa, David Alaba lesz a csapatkapitány, a bayernes Marcel Sabitzer támadó középpályásként kap szerepet.
Andorra két, száz feletti válogatottsággal rendelkező futballistáját, Marc Pujolt és Marco Vieirát is bevetheti, emellett újoncot is avathat a 21 éves Marc Guillén (Atlético Madrid), a keret második legfiatalabb játékosa személyében.

ALBÁNIA–OLASZORSZÁG

A vb-selejtezős bukás után is helyén maradó Roberto Mancini fejében az Eb-selejtezők mellett talán már a júniusi NL-final four is jár (Fotó: Getty Images)

Olaszország másodszor egymás után marad távol a vb-től, csak távolról követheti, amint a 32-en a FIFA-világkupáért küzdenek meg a Közel-Keleten.
Roberto Mancini, a pótselejtezőn Észak-Macedónia által megalázott csapatát megújítandó döntött úgy, kihasználva a hathetes Serie A-szünetet összehívja csapatát, hogy megmérkőzzön Albániával és Ausztriával. Legutóbb az NL-ben játszott a squadra azzurra, amely a Puskás Arénában Dimarco és Raspadori góljával 2–0-ra győzve jutott be a sorozat jövő júniusi négyes döntőjébe. Az előző final fourban is érdekelve volt, de hazai pályán csupán a harmadik helyen végzett, mivel az elődöntőben kikapott a spanyoloktól.
Mancini fiai a Finalissima nevű interkontinentális küzdelemben 3–0-ra oktatták a Copa América-győztes Argentínát, viszont 5–2-re nagyon kikaptak Németországtól az NL-ben.  A győztes Eb-döntőt követő 15 mérkőzésen csupán 5 győzelmet aratott az azúrkék együttes, de ez elég volt egy sikeres NL-csoportgyőzelemhez.
Az albánok olasz kapitánya, Edy Reja több Serie A-csapattal is dolgozott, mielőtt felkérték a balkáni válogatott szakvezetőjének. A most 77 éves mester végigjátszatta csapatát az Eb- és a vébé-selejtezősorozaton is, de egyiken sem sikerült teljes sikert, azaz a döntőbe jutást elérnie. Utóbbin 10 meccséből 6-ot megnyert (kettőre ebből fájdalmasan emlékszünk mi is…), végül mégis csak a 3. helyen végzett Anglia és Lengyelország mögött.
Reja csapata sok pozitívumot is elraktározhat a sorozatból, de az idei négy NL-meccséből egyet sem sikerült megnyernie, csak az oroszok kizárásának köszönheti a B-ligában maradást. A héten még Örményországgal is összecsap, a folytatás márciusban az Eb-selejtezőkön következik, amelyen csoporttársa lesz ismét Lengyelország, valamint Csehország, Moldova és Feröer is. Előtte azonban arra törekszik, hogy jobban szerepeljen az olaszok ellen, mint a legutóbbi két felkészülési találkozón (Szaúd-Arábia ellen 1–1 októberben Abu-Dzabiban és 0–1 Katartól Mallorcán már novemberben). Mindent egybevetve ebben a naptári évben az együttes nyeretlen maradt – 4 döntetlen, 5 vereség – , szóval van mit javítani…
Mancini 30 tagú keretet hívott Covercianóba, de aztán le kellett mondania a Sassuolo csatáráról, Scamaccáról, aki az ugyancsak sérült Frattesihez és a római Cristantéhoz hasonlóan nem tud a kettős erőpróbán az együttes rendelkezésére állni.  Mindazonátal meghívott egy másik Sassuolo-sztárt, Pinamontit, aki mellé újabb ifjú sztárjelöltek csatlakoznak. A Juve hatmeccses győzelmi sorozatában játszott tevőleges szerepéért a középpályás kettős, Fagioli és Miretti is meghívót kapott, míg a csupán 16 esztendős Pafundi tapasztalatszerzés céljából került a keretbe. Az utóbbi időkben hosszasan sérült Zaniolo és Chiesa ismét ott van a társakkal, a csatárduó Grifóval versenyez – , aki a Freiburgban mesterhármast szerzett a hétvégén a Bundesligában – , hogy ki támogassa az ékként fellépő Raspadorit a frontvonalban.
Az albán csapatban számos Serie A-csapattag léphet fel, mint például a torinói kapus Etrit Berisha, a Lazio csapatkapitány-helyettese, Elseid Hysaj vagy az Empoli játékmestere, Nedim Bajrami – ők alighanem helyet kapnak a szerdai kezdőben. A Katar elleni kísérleti csapathoz képest változtat Reja, Tiranában tehát alighanem kezdő lesz Armando Broja (rá emlékszünk a legkevésbé szívesen) és az Inter középpályása, Kristjan Asllani is.

Későn este megmutatjuk felvételről Törökországot is, amely a pótselejtezőn Ukrajna ellen megbukó hazai pályán felbukó Skóciát fogadja.

LABDARÚGÓ VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK. Sport2 17:45 Lengyelország–Chile (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport1 18:00  Andorra–Ausztria (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 20:30 Albánia–Olaszország (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport2 23:00 Törökország–Skócia (felv., kommentátor: Haraszti Ádám)