Kijut-e a két Eb-döntős közvetlenül Katarba? • SportTV

Kijut-e a két Eb-döntős közvetlenül Katarba?

2021. 11. 15. 13:30    
Olvasási idő: 5 perc

Három újabb csoportban fejeződnek be a csoportküzdelmek hétfőn az európai vb-selejtezősorozatban. Az egyikben Dánia mér két fordulóval ezelőtt véglegesítette csoportelsőségét és a 2. hely is már elkelt, Skóciáé. A másik két csoport favoritja a júniusi kontinensbajnoki döntő két résztvevője. Csak míg az akkori vesztes angolok mostani elsőségének esélye 99%, a győztes olaszoké kb. 51. Az előbbi csoport (!) két meccsét felvételről mutatjuk a Sport1-en, a lengyel–magyart éjféltől, a San Marinó-i–angolt kedden délután. A C-csoport izgalmas befutójának egyik találkozója, az olaszok meccse élőben kerül a képernyőre. Előtte kis egzotikumként két európai–ázsiai felkészülési találkozót is közvetítünk, és persze nem marad el a szokásos összefoglaló műsor sem.

GRÚZIA–ÜZBEGISZTÁN

Egyik csapat sem kvalifikálta magét a vb-re, ha a „felkészülési” kifejezést erőltetjük a korábbi – és nemzetközileg is használt „barátságos” helyett – akkor a hazai csapat a következő Nemzetek Ligájára (csoportkör: 2022. június 2.–szeptember 27., sorsolás 2021. december 16-án), az üzbégek meg a 2023-as Ázsia-kupa selejtező fázisára.
Ami a katari vb-selejtezősorozatot illeti, a grúzok az európai B-csoportban az ötből a 4. helyen végeztek, 7 ponttal, hárommal elmaradva a görögöktől, kettővel megelőzve a seregható Koszóvót. A visszhangosabb győzelmüket múlt csütörtökön aratták, 2–0-ra legyőzték az addig vezető svédeket, lehetőséget adva a spanyoloknak a vezetés átvételére.
Az üzbégek eleve a selejtező második körében kezdték meg küzdelmeket, a D-csoportba kaptak besorolást, amelyben a 2. helyen végeztek a 20 ponttal csoportgyőztes Szaúd-Arábiától 5 ponttal lemaradva, ugyancsak 5-tel megelőzve a harmadik Palesztínát (a csoportban még Szingapúr és Jemen szerepelt). Ez a fázis egyben bejutási lehetőséget kínált a 2023-s Ázsia-kupára is, de az üzbégek ezt elmulasztották. A 24-es tornára a vb-selejtezőktől 13 csapat jutott már ki, a maradék 11 helyért újabb selejtezőket vívnak. 24 csapatot hat négycsapatos csoportba sorsolnak, a csoportgyőztesek és a leggyengébb második kivételével a másik 5 szerzi meg a 11 helyet. Ennek a sorsolását jövő februárjában ejtik meg, az üzbégek tehát ugyanúgy nem tudják, kik ellen készülnek, mint a grúzok az NL 3. ligájában.
A grúzok fejlődése elvitathatatlan Willy Sagnol kapitányságával. A svédek elleni bravúr előtt október 12-én Koszovóban is nyerni tudtak, s ha most az üzbégeket is legyőzik, a remekül sikerülő első NL-sorozat – veretlenül nyerték meg a D-liga első csoportját – óta először győznek három egymást követő három mérkőzésen. (A válogatott győzelmi rekordsorozata 5 meccses 1997 szeptemberétól, 1998 februárjáig).
Az üzbégek június közepén estek ki a vb-selejtezőből, azóta felkészülési meccseket játszottak. Figyelemre méltó, hogy a svédektől csak 2–1-re kaptak ki, majd októberben négy napon belül két mérkőzést játszottak Ammanban: 5–1-re verték meg Malajziát, ám utána 3–0-ra kikaptak a házigazda jordánoktól. A válogatott három leghíresebb embere közül egy a kispadon ül, a másik kettő játszik. A szakvezető ugyanis az ezredforduló egyik nagy szlovén klasszisa, Srecko Katanec – egész stábja honfitársaiból áll, az argentin erőnléti edző és a bosnyák kapustréner kivételével. A pályán a Roma csatára, Eldo Somudorov a jelenleg legismertebb, 48 válogatottsága alkalmával 22 gólt ért el, csatártársa, Igor Szergejev, a kazah Tobol Kosztanaj futballistája pedig 55 meccsen 16-ot.
A két csapat korábban egyetlenegyszer játszott, 2017 februárjában Dubaiban 2–2-re végeztek, a grúzok egyik gólját a jelenleg Törökországban szereplő Lobzsanidze szerezte, a üzbégeknél ki más, mint Somudorov duplázott. (Ő lőtte a svédek elleni gólt is.)
Willy Sagnol több helyen is változat svédverő együttesén, a középpálya jobb oldalán Csabradze szerepel, a svédek ellen duplázó Kvarachelia és Citaisviki közt is új ember, Volkovi lesz a középcsatár. A háromhátvédes rendszerben Locsosvili kerül a védőtrióba, a kapuban pedig Kupatadze vagy Gugesasvili kezd.
Katanec a jordánok elleni 0–3 után a védelmet szervezi át, helyet kap benne Abdullajev és Abikulov is bekerülhet a kezdőbe. Természetesen Somudorov lesz a csúcsék, mögötte afféle hamis 9-esként Umarov vagy Szergejev lesz a kezdőcsapat tagja

LITVÁNIA­–KUVAIT  


Litvániának csak pillanatai voltak a vb-selejtezősorozatban., időnkét megszorongatta Svájcot, Olaszországot és Bulgáriát is, mielőtt októberben a visszavágón meg nem verte a bolgárokat. A péntek esti belfasti 0–1 után a selejtezős mérlegük három pont és sereghajtó pozíció, s ez akkor is kevéske, ha nem igen számíthattak ennél sokkal jobbra előzetesen sem. A csapat 2021-ben 12 meccséből 11-et elvesztett, kilencen gól sem szerzett, összesen ötször talált a kapuba. Az új kapitány, Valdas Ivanasukas – 2006-ban Skót Kupa-győztes a Hearts játékosaként – 3 meccs óta irányít és szeretne még egy sikert egy legyőzhető rivális ellen.
Kuvait egy kicsit jobban szerepelt az idén vendéglátójánál, de az egy győzelem, két döntetlen sem túl sok 11 mérkőzésen. A vb-selehtezők második körében ugyanúgy második lett, mint Üzbegisztán – a hibátlan Ausztráliától tíz (!) ponttal elmaradva, de ezzel 3. körbe, és Ázsia-kupára közvetlenül sem jutott ki, további selejtezők várnak rá. Éppen hármas vesztő sorozatban van, szerzett gól nélkül. Edtzője, Raner Ened – akinek elődjei közt volt Grosics Gyula (1966) és Mezey György (1986–87) mellett többek közt Valerij Lobanovszkij (1993–96) vagy Berti Vogts (2001–02) inkább a bosnyákok elleni 0-1-re büszke, de amögött ott van a csúnya múlt szerdai 0–7 is Olomoucból, ahol az Eb-negyeddöntős csehek valósággal szétszedték az arabok védelmét.
Azért a kuvaitiak szeretnék megismételni a két csapat egyetlen meccsének eredményét. 2006-ban 1–0-ra legyőzték a litvánokat, azóta, azaz másfél évtizede ez az egyetlen sikerük európai válogatott ellen…
A hazai gárdából hiányzik a Belfastban megsérülő Dapkus és Megalaitis, az északír fővárosban csereként beálló Gaspuitis és Armanavicius viszont aspirál a kezdőcsapatban szereplésre. Könnyen lehet, hogy az ék szerepében is váltás lesz, Dubickas veszi át Laukzemis helyét.

A rotációt kedvelő Enad alighanem kezdeti mind az öt játékosát, akik a csehek ellen a kispadról álltak be. A csapat legtekintélyesebb tagja a 186-szoros (!) – ha hinni lehet a nem mindig megbízható ázsiai adatoknak  – válogatott csatár, Bader al-Mutava, aki 56 gólt szerzett eddig, de azzal csak harmadik hazája örök góllistáján Baszar Abdullah (75 gól 134 meccsen) és Dzsaszem al-Huvaidi (63/74) mögött. A keret egyetlen légiós tagja a kuvaiti al-Vakrahban játszó középpályás, Fahad el-Anszari.

 

ÉSZAK-ÍRORSZÁG–OLASZORSZÁG (C-csoport)

Domenico Berardit ünnepli az egész csapat Parmában, az első meccsen.  Belfastban legalább három.négy ilyenre lenne szökség, hogy a véágén is nagy ünneplés legyen. Ha nem, jön az utált pótselejtező… (Fotó:  Getty Images)

Az olaszoknak négy éve a pótselejtező kifejezéstől borsódzik a hátuk, a svédek 1958 óta először távol tartották őket a világbajnokságtól.
Éppen 1958-ról az északírekről is vannak rossz emlékei a squadra azzurrának. A két egyazon háromcsapatos csoportban szerepelt (a harmadik az akkor még nem futballhatalomnak számító Portugália volt), az utolsó, belfasti meccs döntött a továbbjutásról, amelyet kalandos körülmények közt először elhalasztottak egy hónappal, végül lejátszották és a hazaiak 2:1-re nyertek (a döntetlen az olaszoknak lett volna jó!). Az volt az északírek első, s mindmáig utolsó sikere az azúrkékek ellen. (S első kijutásuk egy vb-re, amelyet csak 24 év múlva sikerültAz összmérleg 7 olasz győzelem, 2 döntetlen (az egyik a fent említett selejtező „előzménye” volt, a másik egy 2010-es Eb-selejtező, ugyancsak Belfastban, ahol még nem sikerült mérkőzést nyerniük az itáliaiaknak.
Most pedig kellene, méghozzá több góllal!
Ugyanis pontazonossággal vezetik a C-csoport táblázatát a svájciak előtt, csupán két gól tesz köztük különbséget. (A vb-selejtezőkön az első holtverseny eldöntő szempont az összesített gólkülönbség.)
Roberto Mancini tanítványai csak akkor juthatnak tovább, ha a svájciak Luzernben nem nyernek három gólnál nagyobb különbséggel a bolgárok ellen, mint ők Belfastban. Nem mellesleg a fehér keresztesek is csak 0–0-ra voltak képesek az északír fővárosban.
Fordított párosításban még márciusban Parmában az olaszok – még nézők nélkül – Berardi és Immobile góljával 2–0-ra nyertek. Ennek megismétlése sem jelent biztos csoportelsőséget, a svájciak rúghatnak egy ötöst is akár, bár az is igaz, háromnál többet egyszer sem kaptak a lejátszott 7 selejtezőből.
Mancini csapatát súlyos sérüléshullám tizedeli, már Svájc ellen sem játszhatott Chiellini, Immobile, Zaniolo és Pellegrini, azóta csatlakozott hozzájuk ugyancsak sérüléssel Calabria, Biraghi, Bastoni és a tartalékkapus Sirigu is. A kapitány behívta a keretbe Zappacostát az Atalantából és a védő Gian Marco Ferrarit a Sassuolóból.

„Minden csapatnak vannak sérültjei. Novemberben vagyunk, a fiúk sok meccset játszottak. Erős csapat vagyunk, még akkor is, ha fontos játékosok hiányoznak. Megpróbálunk jó eredményt elérni” – nyilatkozta az Európa-bajnok sikerkapitánya.

„Úgy gondolm, fűszert ad a meccsnek, hogy az olaszoknak nyerniük kell minél több góllal. Nem játszhatnak második szándékkal, direkten kell támadniuk. Nagy meccs lesz, minket átvezet a jövő évi NL-be is” – így Ian Baraclough , az északír menedzser, akinek csapata pénteken 1–0-ra legyőzte Litvániát.

A hazaiaknak sokkal kevesebb a hiányzójuk, sőt két gólképes emberrel, McGinn-nel és Magennisszel is újra számolhatnak.  hátvédsor vezére Evans a litvánok ellen már 92. válogatott meccsét játszotta, A 17 esztendős Daley Taylor pénteken csereként állt be, előbb játszott a válogatottban, mint klubjában, a Nottinghamben bajnokit. Jamal Lewis Svájc elleni kiállítása miatti eltiltássát letöltötte,  alighanem a középpálya bal oldalán ő váltja Fergusont.

Kapcsolódó

VB-SELEJTEZŐK, A 10. FORDULÓ 2. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

20:45   Észak-Írország–Olaszország (C-csoport, Sport1 20:30 ÉLŐ)
20:45   Svájc–Bulgária (C-csoport)
20:45   Ausztria–Moldova (F-csoport)
20:45   Izrael–Feröer, Dánia–Skócia (F-csoport)
20:45   Albánia–Andorra (I-csoport)
20:45  Lengyelország–Magyarország (I-csoport, Sport1 éjféltől felv.)
20:45   San Marino–Anglia (I-csoport, kedd, Sport1 16:15 felv.)

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK. Sport1 14:45 Grúzia–Üzbegisztán (kommentátor: Gyulai Miklós, műsorvezető: Petur András, szakértő: Mészáros Ábel); Sport1 17:45 Litvánia–Kuvait (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Petur András, szakértő: Mészáros Ábel).
EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK. Sport1 20:30 Észak-Írország–Olaszország (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András Dániel); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Engyel István és Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András Dániel); Sport2 éjféltől Lengyelország–Magyarország (kommentátor: Petur András)