A világbajnok csoportellenfél utolsó tesztje • SportTV

A világbajnok csoportellenfél utolsó tesztje

2021. 06. 08. 11:40    
Olvasási idő: 3 perc

Az Eb-előkészületi meccsdömpingünk ma három élő és egy felvételről közvetített mérkőzésből áll és „magyar központú”. Kora este megmutatjuk két vb-selejtező ellenfelünk, a lengyelek és az albánok, este Eb-csoportriválisunk, a világbajnok franciák, éjféltől meg a mieink utolsó, torna előtti felkészülési találkozóját.

Egy a 66 eddigi Lewa-gólörömből válogatott meccsen. Lesz-e 67. is Poznanban kedden kora este? (Fotó: Getty Images)

LENGYELORSZÁG–IZLAND

A múlt hét keddjén mutattuk a lengyelek első tesztmeccsét az oroszok ellen, amelyen 1–1-re végeztek egymással. Lewandowski nélkül elég szárnyaszegett volt a hazaiak támadójátéka, a tervek szerint most kedden este az aranycipős, Európa legjobbjának is megválasztott, nem mellesleg 118 mérkőzésén 66 góllal mindkét kategóriában nemzeti rekorder csatár az izlandiak ellen a kezdőben kap helyet.
A északiak mintegy a svédek „dublőreként” kerültek a lengyelek „tesztlistájára”, nem történetük legszebb lapjait írják. Noha még mindig elég sokan vannak az öt évvel ezelőtti Eb-sikercsapatából, kissé elöregedett a társaság, már nem bírja a tempót. Tavaly ősz óta 13 mérkőzést játszottak, ebből mindössze hármat tudtak megnyerni – a románok elleni Eb-pótselejtezőt (2–1), Liechtenstein ellen márciusban az egyik vb-kvalifikációs meccset (4–1) és pénteken a feröeriek elleni barátságos mérkőzést (1–0) – , a másik tízet mind elveszítették, szerencsére a november 12-it is a Puskás Arénában.
A két együttes 6 mérkőzéséből (2 volt Eb-selejtező még 1978–79-ben és 4 felkészülési meccs) ötöt a lengyelek nyertek meg, egyszer remiztek.
Nem sok jel mutat rá, hogy a harmadik féle eredményből az első éppen kedden este Poznanban szülessen meg…

CSEHORSZÁG–ALBÁNIA

A csehek a múlt héten Bolognában nem nagyon tudtak lépést tartani az egyik Eb-favorit Olaszországgal (0–4), kérdés, Jaroslav Silhavy kapitány tervezett kezdőjével lép-e fel Zlinben az albánok ellen, vagy még mindig csak keresi az embereit a lukas poszt(ok)ra. Mindenesetre a támadójátékuk katasztrofális volt csütörtökön, persze az olaszoké a világ egyik legstabilabb védelme.
Vb-selejtezős csoportellenfeleink, az albánok (szeptember 5-én játszunk velük Tiranában, október 9-én Budapesten) nem mutatnak rossz formát tavaly ősz óta, 11 találkozójukból csupán kettőt vesztettek el, Litvánia ellen NL-csoportmeccset (0–1) novemberben és az anagolok elleni vb-selejtezők (0–2) márciusban, mindkettőt Tiranában a nemzeti stadionjukban. Azaz fogalmahatunk úgy is, hogy idegemben veretlenek, 2 győzelem és 3 remi a mérlegük. A részletesebb bontás: megverték a vb-csoportunk két törpéjét (Andorra, San Marino)  és ikszeltek az erősebb ellenfelekkel (Kazahsztán és Litvánia tavaly az NL-ben, Wales múlt szombaton). A britek elleni döntetlennel megmutatták, elég nehéz feltörni a védekezésüket, ugyanakkor támadójátékban vajmi keveset mutattak.

A két csapat az önálló cseh válogatott idejében még nem játszott egymással, a jogelőd Csehszlovákia 1950 és 1991 között háromszor megverte az albánokat, kétszer kikapott tőlük. A két tétmeccs az 1992-es Eb-selejtezősorozatban Tiranában 2–0-s, Olomoucban 2­–1-es csehszlovák sikerrel zárult.

FRANCIAORSZÁG–BULGÁRIA

Antoine Griezmannt köszöntik a társak második gólja után a múlt héten Nizzában, a Wales elleni 3–0-s mérkőzésen (Fotó: Getty Images)

Középső Eb-csoportellenfelünk, a világbajnok szebbik arcét mutatta a múlt héten Wales fölényes legyőzésekor. Ugyan a mérkőzés „csak” 3–0-s hazai sikerrel ért véget a St.-Denis-ben, de a játék képe alapján Griezmannék hatot vagy hetet is lőhettek volna. Noha az öt és fél év után a csapatba visszatérő Karim Benzema 11-est hibázott, a ”comebackkel” ő és kapitánya is igen elégedett volt. Valószínűeg a franciák a mieinket akarják „modellezni” a bolgár csapattal – persze Marco Rossi legénysége tavaly októberben Szófiában is jobbnak bizonyult a bolgároknál. Jaszen Petrov csapatát láttuk a múlt héten az oroszok ellen – felejthető csapatnak tűntek. A szövetségi kapitány az idén lépett hivatalba, 5 meccsén nyeretlen maradt csapata 2 remivel, 3 vereséggel. Tavaly ősz óta, az előd Dermendzsiev irányításával együtt a lejátszott 13 találkozóból egyetlenegyet tudott megnyerni a gárda, egy Gibraltár elleni felkészülési meccset, emellett 4-szer remizett és 8 vereséget szenvedett. Ki is esett az NL B-ligájából – ezután történt az edzőcsere.
A két válogatott közös históriája 1932-től 2017-ig 22 mérkőzést tartalmaz, 10 francia és 8 (!) bolgár győzelemmel, valamint  4 remivel. Francia földön viszont csupán egyszer nyertek a bolgárok. Az 1993 novemberi mérkőzés azonban örökre beíródott a francia futballtörténelembe. A döntetlen is elég lett volna a kékeknek az amerikai vb-re jutáshoz, ám hiába szerzett vezetést Éric Cantona, Emil Kosztadinov két góljával – a másodikat a 90. percben rúgta, hatalmas bombából – fordítottak a bolgárok, kijutottak a vb-re, amelyen szenzációsan szerepelve egészen az 4. helyig meneteltek. Az volt a francia futball „Marseille-je” a modern korban, s ez minden francia–bolgár meccs előtt előkerül azóta. A kékek aztán az 1996-os Eb-n „visszavágtak” 3–1-gyel a csoportkörben, azóta az elmúlt negyedszázadban viszont csupán a 2018-as vb-re selejtező csoportban játszottak egymással, akkor oda-vissza nyert, a Stade France-ban 4–1-re, a Georgi Aszparuhov Arenában 1–0-ra a későbbi világbajnok.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK. Sport1 17:45  Lengyelország–Izland (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 20:00  Csehország–Albánia (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport1 20:45 Franciaország–Bulgária  (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 éjféltől  Magyarország–Izland (felv., kommentátor: Fülöp László)