Vb-döntősök a képernyőn • SportTV

Vb-döntősök a képernyőn

2021. 09. 04. 12:14    
Olvasási idő: 5 perc

Az ötödik forduló első játéknapja hétvégére esik, ezzel növekszik a kezdési időpontok, ezáltal a közvetíthető élő mérkőzések száma is. Kora délutántól közel éjjel egyig öt élő és egy felvett mérkőzéssel jelentkezünk. Képernyőre kerül a legutóbbi oroszországi vb két döntősének összecsapása is, s persze nem maradhat el a szokásos összefoglaló sem.

Antoine Grieznna, a Barcelonából az Atlético Madridba visszatéárő csatár a franciák házi gólkirálya a selejtezősozozatban három találatztal. Egyben a D-csoport góllistájának is éllovasa a finn Teemu Pukkival holtversenyben (Fotó: Getty Images)

FINNORSZÁG–KAZAHSZTÁN (D-csoport)

Az Eb ünnepnapjai után a finneknek bizonyítaniuk kellene, hogy már elérték az európai középmezőny felső zónáját, s képesek versenybe szállni egy újabb nagy tornarészvételért. Reálisan számolva a franciák csoportgyőzelméhez nem férhet kétség, viszont az ukránok döntetlendömpingje miatt Markku Kanerva legényei befuthatnak a pótselejtező mezőnyébe, ha legyőzik az elvileg leggyengébb Kazahsztánt oda-vissza és helytállnak az ukránok és a bosnyákok ellen. Eddig a hazaiak éppen a két közvetlen riválissal egyformán remiztek, csak míg Bosznia-Hercegovina ellen a hajrában kapták, Ukrajna ellen akkor lőtték az egyenlítő gólt. Négy találatukból hármat „természetesen” Teemu Pukki szerzett, a Norwich gólzsákja 94 válogatott találkozó után mér 30 gólnál jár, már csak kettővel van elmaradva a nemzeti örökranglistát vezető Jari Litmanentől. (Egy meccsre jutó gólátlaga 0.32 lényegesen magasabb az Ajax egykori BL-győztes csillaga 0.23-jánál.)
A két csapat eddig csupán háromszor találkozott, a 2008-as Eb-selejtezőkön a finnek oda-vissza nyertek, előtte még 2006 februárjában a szokásos téli ciprusi felkészülési torna elődöntőjében gól nélkül végeztek, majd 11-esekkel 3-1-re szintén az északiak bizonyultak jobbnak.
A vendégek hőse szerdán Ruszlan Vilullin volt, a Tobol Koszanaj védője kétszer is ki tudott egyenlíteni Sztanában, a másodikkal már a hosszabbításban kapott gól után mentve pontot.
A finn mester a walesiek elleni szerdai felkészülési meccsen (0–0) debütáló Carljohan Eriksson után a tétmeccsre visszaállítja a csapatba állandó kapusát Lukas Hradeckyt, a csatárkettős is marad a jól bevált Pukki, Pohjanpalo duó és Fredrik Jensen is kezdő marad függetlenül attól, hogy 5-3-2-es vagy 4-3-3-as formációban kezdeti-e csapatát.
Talgat Bajszufinov gondolkodik Aimbetov és Zajmutdonov beállításán. Szerdán mindketten fél órát játszottak csereként, s jól mozogtak, pedig mindketten sérülés után tértek vissza.

CIPRUS–OROSZORSZÁG (H-csoport)

A H-jelű hatos az egyik legkiegyensúlyozottabb – kevésbé finoman fogalmazva a leghektikusabb – a tíz európai selejtezőcsoportból. A horvát-orosz, szlovák-szlovén négyes tagjai jól keresztbe verték egymást eddig, s még Ciprus is beleszólhat az első két helyért folyó harcba. Négy teljes forduló után az első és utolsó helyezett között mindössze három pont, azaz egy győzelemnyi a különbség, tényleg minden lehetséges.
Az orosz együttes (és jogelődei, a FÁK és a Szovjetunió) az eddigi 9 találkozásból 8-szor legyőzték Ciprust, az egyetlen más eredmény iksz volt, azt még az 1998-as vb kvalifikációs sorozatában érték el a szigetországiak Paralimniben (1–1). Az előző körben szerdán az oroszok gól nélkül végeztek a három évvel ezelőtti vb-negyeddöntő „visszavágóján” a horvátokkal, a ciprusiak viszont elszenvedték első történetük első vereségét a másik földközi-tengeri szigetállam, Málta csapatától. Méghozzá kiadósat (3–0), igaz, több mint egy félidőt emberhátrányban kellett lejátszaniuk.
A dánok elleni 1–4-es Eb-kudarc és kiesés Sztanyiszlav Csercseszov állásába került. A korábbi 72-szeres válogatott, 8 éven át Spanyolországban légióskodó exközéppályás Valerij Karpin (ottani állampolgársága is van) edzőként az FK Rosztovot az El 3. fordulójáig vezette, augusztus 23-án kapta meg kinevezését a válogatott élére.
Az új mester a korábban kihagyhatatlannak tűnő csatár Artyom Dzjubát mellőzte, a támadó egységben az Ionov (Krasznodar), Alekszej Mirancsuk (Atalanta), Arszen Zaharjan (Dinamo Moszkva – csak 18 éves!) hármassal kezd majd Cipruson, noha a horvátok ellen eredménytelen maradt az új összetételű csatársor. A cserepadon azért ott ül Gyenyisz Cserisev és Fjodor Szmolov is, ha változtatásra van szükség elöl.
Nikosz Kosztenoglu a leggyakrabban használt csatárától, Pierosz Szotiriutól – a Ludogorec csatárát időnként Markosz Elia váltja – várja elsősorban a gólt vagy gólokat. Nem számíthat viszont a Máltán kiállított középső védőjére, Konsztandinosz Szoteriura, az ő helyén az Omonia hátvédje kezd az öttagú védelem centrumában.

SZERBIA–LUXEMBURG (A-csoport)

Alekszandar Mitrovics 5 találatával az európai selejtezősorozat legeredményesebb játékosa (Fotó: Getty Images)

Cristiano Ronaldo „világcsúcsos” hajrágóljait alighanem a szerbek bánjál leginkább az íreken kívül. A két együttes csak egymás ellen vesztett pontokat eddig Belgrádban, azaz ha szombaton legyőzi a meglepetéscsapat Luxemburgot, „csak” befogja, de nem előzi meg az esélyesebb latin csapatot „Pikszi” Sztojkovics legénysége.
Szerdán Debrecenben felkészülési meccsen sima győzelmet aratott a szerb gárda a leendő vb-házigazdák ellen (4–0), még úgy is, hogy a  Sztojkovics által favorizált nagy duó, az irányító középpályás Szergej Milinkovics-Szavics és a center Alekszandar Mitrovics nem is játszott (előbbi a cserepadon ült, utóbbi nem is volt nevezve). Termászetesen a selejtezőn már mindketten ott lesznek a csapatban,Mitrovic csatátársa a rutinos Dusan Tadics lesz, moha Debrecenben a Luka Jovics, Dusan Vlahovics kettős is kiváló benyomást keltett. Filip Kosztics kerül a középpályássor bal oldalára, aki azért kissé megviselt, hogy meghiúsult a klubcseréje, nem siketült Frankfurtból a Lazióba szerződnie. Az ő helyére Aleksza Terzics az alternatíva, aki Itáliában váltott a nyáron az Empoliból a Fiorentinába igazolva.
A luxemburgi csapatba visszatér Marcel Chanot, aki még a tavaszi, portugálok elleni selejtezőn kapott piros lapot, emiatt nem játszhatott szerdán az azeriek elleni 2–1-es győztes mérkőzésen. Luc Holtz kapitány még gondolkodik rajta, Dick Carlson vagy Enes Mahmutovic legyen-e a társa a védelem közepén. Alighanem ez lesz a egyetln változtatás a három nappal ezelőtti csapaton.
Az eddigi 13 összecsapásból (6 tétre menő, 7 felkészülési) a szerbek (a jogelődökkel együtt) 12-t nyertek meg, az egy szem döntetlen még 1971 októberében Podgoricában született, gól nélküli Eb-selejtezőn. Talán ez utóbbi nem ismétlődik meg közel félszáz év után…

UKRAJNA–FRANCIAORSZÁG (D-csoport)

A D-jelű hatos állását már taglaltuk fentebb. A vb-címvédő legutóbbi botlása ellenére s csoport fő favoritja, az ukránok vélhetően a finnekkel és a bosnyákokkal küzdenek a második helyért. A két válogatott örökmérlege ugyan a franciák számára hízelgő (6 gy., 4 d., 1 v.), az mégis figyelmeztető lehet számulra, hogy tétmeccsen Ukrajnában még sosem sikerült győzniük (0–0,1999 Eb-sel.; 2–2, 2007 Eb-sel. és 0­–2, 2013, vb-sel.). Mi több, márciusban St.-Denis-ből is sikerült elhozniuk egy pontot vendégként az ukránoknak, akiket akkor még Andrij Sevcsenko irányított.
Szerdán tehát a franciák újabb pontokat hagytak el otthon a bosnyákok ellen (1–1), az ukránok meg hiába szereztek vezetést a 93. percben Asztanában, a 96.-ban mégis kicsúszott a kezükből a győzelem.
Olekszandr Petrakov nem számolhat a meccsen druszájával, Olekszandr Zincsenkóval, a ManCity balhátvédje sárga lapok miatti eltiltását tölti le, helyettese Mikola Saparenko lesz. Elvileg a 3-4-2-1-es formációt játszató interim kapitány Malinovszkij vagy Cihankov közül választja ki a Jaremcsuk mögötti támadó középpályásduó másik tagját, a szinte bizonyosan kezdő Jarmolenko mellé. Tartalékként bevetésre készen áll  a szerdán kezdő Bujalszkij is, aki azonban nem győzte meg igazán a kapitányt teljesítményével. Lunin, Buscsan és Trubin alkotta eddig a „kapusválasztékot”, ám a kazahok ellen mégis a 39 éves Pjatov állt a kapuban, s ha ismét bizalmat kap, 99-edszer védheti a nemzeti együttes kapuját Kijevben.
Mivel Koundét kiállították a bosnyákok ellen, Pavard pedig sérült, Dubois kezd a francia védelem jobb szélén. Mbappé lábikrasérülést szenvedett három napja a 89. percben, ezt a találkozót kihagyja. Kantét és Tolissót is helyettesíteni kell a középpályán, a „kettős hatost” Pogba és Rabiot alkotja majd, a két újonc, Veretout és Tchoumeni csak csereként mutatkozhat be, ha Didier Deschamps is úgy gondolja.

HOLLANDIA–MONTENEGRÓ (G-csoport)

 Louis van Gaal harmadik időszakában irányítja az oranjét. Az első annak idején hatlalmas kudarccal,  második nagy sikerrel zárult (Fotó:  Getty Images)

Ha nem is olyan „összevissza” csoport a G, mint a H, azért itt is hármas versenyfutás folyik a fix vb-s és a pótselejtezős két helyért a törökök, a norvégok és a hollandok között. Utóbbi kettő  egymással remizett szerdán Oslóban, ugyanakor a törökök is kiengedtek a kezükből két pontot, méghozzá 2–0-s vezetésről Montenegró ellen. Az oranjét harmadszor is Louis van Gaal irányítja, az első kísérlete súlyos felsüléssel – nem jutottak ki a 2002-es vb-re – , a második nagy sikerrel – ezüst 2014-ben Brazíliában – végződött. (Érdekes, hogy a Manchestertől való nem önkéntes távozása után több mint öt éven keresztül nem edzősködött.) Szerdán egyénként a döntetlen inkább a hollandok számára volt hízelgő, Haaland zsenije akár el is dönthette volna a meccset, de 1–1-es állásnál a gólja utáni második veszélyes kísérlete döngő kapufával ért véget.
Van Gaal a szerdai 3-5-2-ről alighanem 4-3-3-ra vált, hiszen most az elsődleges a győzelem megszerzésére, újabb pontvesztés már-már reménytelenné tenné a lépéstartást a két riválissal. Virgil van Dijk hosszú idő után visszatért szerdán a védelem közepére Stefan de Vrij társaként, most is ők kezdenek. A kapuban az Oslóban a tűzkeresztségen sikerrel áteső Feyenord-portás Justin Bijlow állhat, kiszorítva a korábbi állandó kezdő Tim Krult. Davy Klaassen szerdai gólja után megtarthatja helyét a csapatban De Roon vagy Gravenberch terhére, utóbbiak csak a cserepadön üldögéltek az Ullevaalban. A csatártriót az egyre jobb formába lendülő Memphis Depay oldalán Berghuis és Gakpo alkothatja, miközben olyan csatárok, mint Malen, Bergwijn vagy Weghorst csak a tartaléksorban várják a bevetésüket.
Miodrag Radulovics nem akar sokat változtatni Törökországból pontot rabló együttesén. Mivel a korábban Man Cityben  is szereplő csatárára, Sztevan Joveticsre sérülés miatt nem számíthat, továbbra is  Djurdjevics és Bozovics alkotja a támadóduót. Marusics és Hakszabanovics futballozik a középpálya két szélén, köztük Scsekics és Koszovics feladata lesz a labdaszerzés és a támadásindítás.
Az eindhoveni selejtező lesz az első mérkőzés a két ország felnőttválogatottja között.

Este a Sport2-n még megmutatjuk a roppant szoros H-csoport másik mérkőzését is, amelyen Szlovákia a legutóbbi vb-döntő ezüstérmesét, Horvátországot fogadja Pozsonyban a  Téglamezei Stadionban (Tehelné pole).

Kapcsolódó

A VB-SELEJTEZŐK (5. FORDULÓ, ELSŐ JÁTÉKNAP) PROGRAMJA

15:00   Finnország–Kazahsztán (D-csoport, Sport1 14:45 ÉLŐ)
18:00   Szerbia–Luxemburg (A-csoport, Sport2 17:45 ÉLŐ)
18:00   Írország–Azerbajdzsán (A-csoport)
18:00   Lettország–Norvégia (G-csoport)
18:00   Ciprus–Oroszország (H-csoport, Sport1 17:45 ÉLŐ)
18:00   Szlovénia–Málta (H-csoport)
20:45   Ukrajna–Franciaország (D-csoport, Sport1 20:30 ÉLŐ)
20:45   Hollandia–Montenegró (G-csoport, Sport2 20:30 ÉLŐ)
20:45   Feröer–Dánia, Izrael–Ausztria, Skócia–Moldova (F-csoport)
20:45   Gibraltár–Törökország (G-csoport)
20:45   Szlovákia–Horvátország (H-csoport, Sport2 22:45 felv.)

 

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK. Sport1 14:45 Finnország–Kazahsztán (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel); Sport1 17:45 Ciprus–Oroszország (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel); Sport2 17:45 Szerbia–Luxemburg (kommentátor: Méhes Gábor); Sport1 20:30 Ukrajna–Franciaország (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport2 20:30 Hollandia–Montenegró (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport2 22:45 Szlovákia–Horvátország (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Haraszti Ádám és Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János)