Flickék egy lépéssel közelebb mennének Katarhoz • SportTV

Flickék egy lépéssel közelebb mennének Katarhoz

2021. 10. 08. 10:50    
Olvasási idő: 3 perc

Az európai vb-selejtezők utolsó előtti dupla fordulója következik, péntek-szombat és hétfő-kedd elosztással. A 7. forduló első napján 11 kvalifikációs mérkőzést rendeznek, ebből ezúttal egyet élőben. Azon Hamburgban a Hansi Flick vezette Nationalelf fogadja az eddig meglehetősen hektikusan teljesítő keleti szomszédunk válogatottját.

Két ifjú, de már beérett tehetség, Florina Wirtz (balról) és Jamal Musiala már a Nationaelfben szerepel (Fotó: Getty IMages)

A Löw-korszak, amelynek egyes korszakaiban a német válogatott régi fényében csillogott, meglehetősen csúful ért véget. A két negatív csúcspontot a spanyoloktól elszenvedett 0­­–6 jelentette  a Nemzetek Ligájában (s ezem az sem változtat, ha esetleg a furia roja vasárnap elhódítja a trófeát), no meg az északmacedónoktól hazai pályán elszenvedett vereség  vb-selejtezőn. A nyári Európa-bajnokság történései igazolták azokat a vélekedéseket, amelyek szerint Löwnek már korábban le kellett volna köszönnie, vagy a DFB-nek kellett volna elköszönnie tőle.
Nem így történt, ám a szövetségnek szinte kapóra jött a Bayernt az európai klubfutball csúcsaira felvezető Hansi Flick kialakuló konfliktusa a bajor vezérkar egyes tagjaival. Az edző korábban dolgozott a Nationalelfnél Löw másodedzőjeként, tökéletesen ismeri a válogatott gerincét képező játékosokat, sőt klubedzőként működve a teljes Bundesliga-mezőnyt is, és egyéb pozitív adottságai  – empátiával társuló határozottság, fix szakmai koncepció, „helyismeret” a szövetség berkeiben – szinte predesztinálták, hogy  vegye át a nemzeti csapat vezetését.
Az eredmények roppant látványosan támasztják alá eddig a döntést. A Nationalelf a szeptemberi három vb-selejtezőt 12–0-ás összesítéssel nyerte meg, a legnagyobb győzelmet éppen az addig a csoportot vezető és veretlen örmények ellen aratta. A csapat vázát persze meghagyta Flick, de tovább folytatta a reaktiválásokkal párhuzamos fiatalítást. Aktuálisan a mostani két, a románok és északmacedónok elleni selejtezőre ter Stegent, Gintert és a már régen reklamált Thomas Müllert hívta vissza a keretbe, viszont a további kimaradók – most a már korábban visszahívott Hummels, valamint Gündogan, Gosens és Dahoud sérült meg – helyére már ott az új generáció, olyan tehetségekkel, mint Musiala, Wirtz és Adeyemi.  Ráadásul Flick kiváló motivátor is, például a Chelsea-ben kissé alulteljesítő Werner a válogatottban ha nem is szórja, de folyamatosan termeli a gólokat.

Hansi Flick irányításával ismét szárnyal a német nemzeti csapat (Fotó: Getty Images

A románoknak is igen fontos lenne a pontszerzés, mert a favorit németek mögött hármas versenyfutásban vannak az örményekkel és az északmacedónokkal a rájátszásért, amelyet a J-csoport második helyével érhetnének el. Hat kör után négy pont hátránnyal Németország mögött Örményország (11), Románia (10), Észak-Macedónia (9) köztük a sorrend, a következő körben a románok az örményeket fogadják.
Az esztendő első felében Mirel Radoi együttese négy egymást követő vereséget szenvedett (2-2 selejtező és felészülési mérkőzés, az őszi kvalifikációs meccstriót viszont veretlenül, sőt a németekhez hasonlóan kapott gól nélkül játszott le (7 pont, 4–0)
A szélsőhátvédek közül Gosens kiesése miatt a PSG játékosa, Kehrer kerülhet be az együttesbe, Hofmann marad a jobbhátvéd. Kroos visszavonulása a válogatottságtól és Gündogan sérülése Kimmich mellett Goretzkának biztosít fix helyet a védekező középpályás kettős (dupla hatos) tagjaiként. Ha a remek formában lévő Wirtznek bizalmat szavaz Flick a kezdőben, a másik három támadóhelyért négyen versenyeznek, Sané, Gnabry, Havertz és Werner. Az újra behívott Müllert lehet, hogy csak csereként veti be a kapitány, esetleg kedden lesz kezdő a balkániak ellen.
A vendégeknél Nedelcu sárga lapok miatt el van tiltva. Chiriches mellett Tosca vagy Nedelceanu kerül a védelem centrumába, a Liechtenstein elleni másik gólszerző hátvéd, Manea harcol a jobbhátvéd posztjáért Ratiuval.
Bármilyen furcsa, de először szerepel a két válogatott azonos selejtezőcsoportban, eddig csupán nagy tornán, csoportkörben találkoztak, két Eb-n, 1984-ben Lensban 2–1-re nyerte a németek, 2000-be Liege-ben pedig 1–1-re végeztek. Erre jött most márciusban a bukaresti 1–0 Grabry találatával. (Összesítésben, a felkészülési meccseket is beszámítva nagy a német fölény: 9 győzelem és 3 remi mellett a románok mindössze kétszer nyertek.)
„Most négy pont az előnyünk. Mindent megteszünk, hogy ezt megtartsuk, sőt esetleg növeljük is” – mondta Hansi Flick a meccs előtt is sajtótájékoztatón. Ha a papírforma szerint ma és kedden is nyer a Nationalelf és a románok Bukarestben legyőzik au örményeket, két fordulóval a vége előtt meglehet a németek újabb vb-szereplése.

Más kötelezettségeink mellett a játéknapról teljes 90 percben felvételről csak egy meccset van lehetőségünk közvetíteni, erre a lett–holland összecsapást választottuk.   

Kapcsolódó

A VB-SELEJTEZŐK (7. FORDULÓ, ELSŐ JÁTÉKNAP) PROGRAMJA

20:45   Csehország–Wales, Észtország–Fehéroroszország (E-csoport)
20:45   Lettország–Hollandia (G-csoport, Sport1 0:30 felv.)
20:45   Gibraltár–Montenegró, Törökország–Norvégia (G-csoport)
20:45   Ciprus–Horvátország, Málta–Szlovénia, Oroszország–Szlovákia (H-csoport)
20:45   Németország–Románia (J-csoport, Sport1 20:30 ÉLŐ)
20:45   Izland–Örményország, Liechtenstein–Észak-Macedónia (J-csoport)

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK. Sport1 20:30 Németország–Románia (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Bartha Zoltán és Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 0:30 Lettország–Hollandia (felv., kommentátor: Engyel István)