Luxemburgon állnak bosszút Ronaldóék? • SportTV

Luxemburgon állnak bosszút Ronaldóék?

2021. 03. 30. 09:19    
Olvasási idő: 4 perc

Az európai selejtezők A-csoportját állítottuk a keddi nap fókuszába. Az elsőségért versenyt futó, egymással legutóbb remiző szerb és portugál együttes idegenbeli mérkőzését közvetítjük élőben, felvételről meg mutatjuk a világranglista-vezető Belgiumot és a vb-ezüstérmes horvátokat legyőző Szlovéniát is. S persze az ezúttal 10+1 selejtező összefoglalója sem maradhat el.

Pazar akció végén egyenlített Filip Kosztics Belgrádban. A framnkfurti csatár Bakiban is veszályes lehet a hazaiak kapujára (Fotó: Getty Images)

AZERBAJDZSÁN–SZERBIA

Azerbajdzsán selejtezős rajtján az egygólos vereségen nincs semmi szégyellnivaló a portugálok ellen. A módja azonban igencsak bosszantó volt, egyetlen szerencsétlen öngól tett különbséget az „ázsiai európai” válogatott és az Eb-, valamint NL-címvédő között. Ezek után hideg zuhanyként hatott az azeri szimpatizánsokra, hogy a csapat a vb-házigazda elleni „pszeudo-selejtezőn” vezetés után is kikapott 2–1-re Debrecenben. Ezzel aláhúzta utóbbi kétéves pocsék teljesítményét: 2018 ősze óta 20 mérkőzésen csupán kétszer győzött, egy felkészülési meccsen Bahrein és egy NL-találkozón Ciprus ellen.
A csapat tehát ezzel a csoport negyedik helyén áll, és senki sem kötne rá fogadást, hogy beleszólhat akár a második helyért folyó versenyfutásba is.
Ellenfele, a szerb válogatott gyenge első félidő, 2–0-s portugál vezetés után látványos feltámadást produkált Belgrádban a második játékrészben. Már a 46. percben szépített Alekszandar Mitrovics selejtezőbeli harmadik góljával (az írek ellen duplázott), s a nagy nyomás meghozta az egyenlítést is, egy remekbe szabott támadás végén Filip Kosztics találatával. S végül sikerült is megőriznie az egy pontot, noha a hosszabbításban Cristiano Ronaldo akrobatikus mozdulata után nyilvánvalóan a gólvonal mögé jutott a labda, de  a partjelző nem így látta… (A selejezőkön nincs VAR, és az UEFA nyilatkozatban tette közzé, hogy a gólvonaltechnika használata engedélyezett a két szövetség megegyezésével. Persze utólag. S persze, ezt elő is lehetne írni, a szegényebb szövetségeknek meg alighanem juthatna rávaló a FIFA tekintélyes hasznából is…)
Viszont így megmaradt az egy pont, bár Szerbia legutóbbi 13 meccséből csupán hármat nyert meg, a felépített hatmérkőzéses veretlen széria is. Amelyet persze szívesen folytatnának is, négymeccses idegenbeli döntetlensorozat után inkább győzelemmel, mint egy újabb remivel.
A két együttes korábban összesen ötször mérkőzött meg egymással, még a jogelőd Szerbia-Montenegró alulmaradt Bakiban (2–1) és csak ikszelni tudott Podgoricában (2–2) a 2004-es Eb selejtezőin. Négy évre rá már Szerbiaként a délszlávok már 6–1-re nyertek idegenben és 1–0-ra otthon. Emellett egy 2015-ös felkészülési találkozó egészíti ki a listát, a chelsea-s Braniszlav Ivanovics remeklésével, 4–1-es szerb sikerrel.
Az azeriek persze sokat változtattak a Katar-meccsre az „igazi” selejtező után, s nyilvánvalóan nagy lesz a visszarendeződés is. A nagy hármas, a kapus Magomedaliyev, a védő Medvedev és a csatár Sheydaev is visszatér a kezdőbe és Ali Ghorbani szintén csatlakozhat a társakhoz a támadóerő növelése érdekében.
A vendégeknek meg a védekezésen kell javítaniuk, hiszen két meccsen négy gólt kaptak. Ráadásul a közelítőizom-problémákkal küszködő Milos Veljkovicsnak vissza kellett térnie a Werderhez. Helyére a feyenoordos Uros Szpajics kerülhet a csapatba. Dragan „Pikszi” Sztojkovicsnak tovább kell kevernie a kártyákat a sikerért. A két Nemanja, Makszimovics és Radonjics olyan jól álltak be Belgrádban, hogy alighanem bekerülnek vele a kezdőbe, míg az ék Vlahovics helyét Jovics fenyegeti.

LUXEMBURG–PORTUGÁLIA

Cristiano Ronaldo hiába reklamál a partjelzőnél, amúgy joggal. Gólját nem adták meg Belgrádban szombaton este, a hivatalos 103. válogatott találatára még várnia kell – reményei szerint csak a Josy Barthel Stadionban sorra kerülő kedd kora esti meccsig (Fotó: Getty Images)

Az ír futballtörténelem egyik mélypontját jelentette, amikor Gerson Rodrigues a 85. percben bevágta a győztes gólt a hazai kapuba az Aviva Arenában. Stephen Kenny várhatott tovább első győzelmére ír kapitányként, a luxemburgiak meg tombolhattak féktelen örömükben.  Pedig három nappal korábban kikaptak Katartól Debrecenben, így senki sem várta tőlük, hogy pontot szerezzenek Dublinban, főként nem, hogy hármat is. Mégis, a vörös oroszlánok igazi győztes mentalitást mutattak, s megszerezték országuk mindössze 7. győzelmét 1934 óta vb-selejtezőn. Fel is jöttek a csoport harmadik helyére, egy ponttal lemaradva a szerbektől és a portugáloktól, de azért nem táplálnak hiú továbbjutási reményeket. Már csak azért sem, mert legutóbbi 7 hazai meccsükből ötöt elvesztettek.
A portugálok még mindig az „utolsó utáni perc” eseményeit vitatják, a jogosan dühöngő, még a kapitányi szalagját is földhöz vágó (ezért a patrióták azért ne voltak oda…) Ronaldo és „kiszolgáló személyzete” lehet, hogy szegény vétlen luxemburgiakon áll bosszút.
A két csapat válogatott eddig 17 mérkőzést vívott egymással, az összmérleg lehengerlő, az ibériaiak 15 győzelme mellett a nagyhercegség együttese egy döntetlent ért el és egyszer nyert. A győzelmet még az első találkozójukon, az 1962-es vb-re selejtező sorozatban aratta, amikor a lisszaboni 0:6 után otthon 4:2-re verte meg a már Colunával és Eusébióval felálló vendégét. Az 1961. októberi este legfényesebb csillaga Adolphe Schmit volt, aki mesternégyesével túlragyogta a későbbi aranycipős, aranylabdás, vb-gólkirály világsztárt. (Csak a futballtörténeti különlegességek kedvelőinek: az volt Eusébio bemutatkozó meccse a válogatottban, Schmit pedig egy híján 50 válogatott mérkőzésén összeset hat gólt szerzett, azaz a másik 48-on mindössze kettőt…)
Az egyszeres aranylabdás ötszörös utódja szombaton „csak” sárgát kapott dührohamáért, így harcba szállhat 172. válogatott találkozóján a 103. góljáért, amely után most már hat találkozó óta hiába sóvárog.
A luxemburgi kapitánynak, Luc Holtznak nincs oka változtatni a dublini győztes alakulaton, ám lehet, hogy mégis beteszi a tapasztalt védőt, Lars Gersont a csapatba, ha a portugál rohamoktól tartva mégis az ötvédős felállás mellett dönt. A Thill testvérpár, Vincent és Oliver ismét kezdő lesz, a család legidősebb tagja, Sebastien vélhetően csak a cserék közt kap helyet.
A vendégek aligha boldogok attól, hogy a Torinóban csereként beszálló, Belgrádban végig játszó Bruno Fernandes megkapta második sárgáját, az MU-sztár ezért nem játszhat, egy másik angliai légiós, a tekintélyes Wolves-kontingens egyik tagja, Rui Neves helyettesítheti. Egy másik Wolves-játékos, a CR7 után a keretben legtöbbszörös válogatott Joao Moutinho sem játszott a szerb fővárosban, és a luxemburgi találkozót is kihagyja, Renato Sanches lehet a helyén kezdő. Fernando Santos kapitány a sűrű meccsprogram és a kiábrándító belgrádi második félidő után néhány helyen azért még belenyúlhat a kezdőcsapatba, elemzők nem zárják ki, hogy a védő Domingos Duarte és Nuno Mendes, valamint az Atlético csatára, Joao Félix is helyet kap a a kezdő tizenegyben

Kapcsolódó

AZ EURÓPAI SELEJTEZŐCSOPORTOK 5. JÁTÉKNAPJA

18:00   Azerbajdzsán–Szerbia, A-csoport (Sport2 17:45)
18:00   Ciprus–Szlovákia, H-csoport (Sport1  0:30, felv.)
20:45   Luxemburg–Portugália, A-csoport (Sport2  20:30)
20:45   Belgium–Fehéroroszország, E-csoport (Sport1  22:30, felv.)
20:45   Wales–Csehország, E-csoport (szerda, Sport2 15:45, felv.)
20:45   Gibraltár–Hollandia, G-csoport
20:45   Montenegró–Norvégia, G-csoport
20:45   Törökország–Lettország, G-csoport
20:45   Horvátország–Málta, H-csoport
20:45   Szlovákia–Oroszország, H-csoport
Felkészülési mérkőzés
20:45   Írország–Katar (Debrecenben)    

VB-SELEJTEZŐK. Sport2 17:45 Azerbajdzsán–Szerbia (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Hajdu Attila); Sport2  20:30  Luxemburg–Portugália (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila); Sport1  22:30 Belgium–Fehéroroszország (felv., kommentátor: Haraszti Ádám); 23:00 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Faragó Richard és Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila); Sport1  0:30 Ciprus–Szlovénia (felv., kommentátor: Haraszti Ádám)