Ukrán és német főpróba • SportTV

Ukrán és német főpróba

2021. 06. 07. 11:38    
Olvasási idő: 2 perc

Két Eb-együttes utolsó tesztmeccsével jelentkezük kedden, főként a németeké érdekes számunkra, hiszen ők lesznek a mi csapatunk csoportellenfelei.

Andrij Jarmolenko /jobbról), a West Ham 31 éves középpályása az ukrán válogatott meghatározóklasszisa, 94. nérkőzésére készül a nemzeti csapatban (Fotó: Getty Images)

UKRAJNA–CIPRUS  

Az ukránok-elő-főróbája győztesre sikeredett, csütörtökön Dnipropetrovszkban 1–0-ra legyőzték az északíreket, a Fradi-csatár Olekszandr Zubkov 10. perces góljával. Ezzel meglehetősen egyhangú sorozatot törtek meg, ugyanis ebben a naptári évben a korábbi négy mérkőzésük egyaránt 1–1-es eredménnyel ért véget. Ezek közül három vb-selejtező volt, két Eb-csapat, Franciaország ellen idegenben, a finnekkel otthon, a harmadikra, a kazahok elleni hazaira aligha büszkék. Vélhetően a május 23-i, harkivi tesztmeccsre sem, amelyen a világranglista 98. helyezettjét, Bahreint sem sikerült legyőzniük.
Ciprust láttuk pénteken a Szusza Ferenc Stadionban, főleg a második félidőben jó benyomást keltett Nikosz Kosztenoglu legénysége, amely egyébként az őszi vb-selejtezőkre készül. A márciusi etapban elért három eredménye –  0–0 az Eb-résztvevő szlovákok, 0–1 az ugyancsak a kontinensbajnokságon fellépő horvátok és 1–0 a korábban jól jegyzett, amúgy a horvátokat otthon legyőző szlovénok ellen –  arra utal, Ciprus  védekező játéka rendben van, a támadófutballján azonban jelentősen javítania kell, ha az európai középmezőny sűrűjéből kissé előre akar törni.

A két együttes 2001 és 2016 között háromszor játszott egymással, a 2001-es ciprusi nemzetközi tornán 3–3 után hosszabbításban 4–3-ra a ciprusiak nyertek, hét évre rá ugyanolyan keretek közt 1–­1-re végeztek, végül 2016 márciusában Odesszában az ukránok Sztepanenko góljával 1–0-ra nyertek. Az akkori csapatokból a mai keretekben a hazaiaknál Andrij Jarmolenko, a vendégeknél két kapus, Konsztadinosz Panaji és Neofitosz Mihail (ő öt éve nem védett, négy napja viszont bravúrokat mutatott be Budapesten) maradt meg hírmondónak.

NÉMETORSZÁG–LETTORSZÁG

Florian Neuhaus csapata és önmaga első válogatottbeli gólját szerezte Klagenfurtban a dánok ellen (Fotó: Getty Images)

A Nationalelf előző mérkőzése erősen kísérleti jelleget öltött a dánok ellen. Löw ugyan bizalmat szavazott  a két nagy visszatérőnek, Mats Hummelsnek és Thomas Müllernek, ám mellette jó néhány biztos kezdőt a kispadon tartott. Kérdés, a lettek ellen a tervezett Eb-kezdővel áll-e fel a válogatott a lettek elleni összesen negyedik, a modern időkben második mérkőzésére. (Az első kettőt még a 2. világháború előtt játszották, 1935-ben Kalinyingrádban 3:0-ra, két évre á Rigában 3:1-re nyertek a németek.) A legutóbbi csatájuk – az egyetlen eddigi tétmérkőzés – gól nélkül ért véget a portói Estadio do Bessában, az Eb csoportmérkőzésén.
A düsseldorfi találkozón illene azért győzelemmel melegíteni az Eb-re, amelyen jövő kedden a címvédő portugálok ellen lesz fellépése a Nationalelfnek Münchenben.

A lettek legutóbb győztesen vonulhattak le a pályáról, a litvánok elleni Balti-kupa-mérkőzést 3–1-re nyerték meg Rigában. Mivel a litvánokat a torna harmadik csapata, Észtország is legyőzte idegenben 1–­0-ra, a kupa sorsa a csütörtökön Kuressaarében  sorra kerülő észt–lett találkozó dönti el, amelyet egyébként mi is élőben közvetítünk.

A késő este-kora éjszaka során két mérkőzést is mutatunk felvételről, az európai ranglista alsóbb régiójában szereplő együttesek közt.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK. Sport1 17:45  Ukrajna–Ciprus (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 20:30  Németország–Lettország  (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 23:00  a nap mérkőzéseinek összefoglalója (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 23:00 Feröer–Liechtenstein (felv., kommentátor: Petur András); Sport1 éjféltől Andorra–Gibraltár (felv., kommentátor: Gyulai Miklós)