Kanada 27-edszer vagy Finnország negyedszer? • SportTV

Kanada 27-edszer vagy Finnország negyedszer?

2021. 06. 06. 12:49    
Olvasási idő: 2 perc

Az utolsó két mérkőzés következik a rigai jégkorong elit-vb-n, a két éremcsata, két Európa-Észak-Amerika viadal.

Jason Robertson vezető gólja a csoportkörben a németek ellen. A másodikat már üres kapuba ütötték (Fotó: Getty Images)

A bronzért: EGYESÜLT ÁLLAMOK–NÉMETORSZÁG

Hat nappal ezelőtt már összecsaptak a bronzcsata csapatai a B-csoportban. Kiegyensúlyozott mérkőzést vívtak, amelyen összesen két gól született. Az egyik a második, a másik a harmadik harmad utolsó percében.  Előbb Garland, Donato, Robertson akció hozta meg az amerikaiak vezető gólját, majd 27 másodperccel a vége előtt Blackwell üres kapus találattal véglegesítette az eredményt.
Ami a bronzérmeket illeti, a Team USA nagy fölényben van, az eddigi 83 vb-n nyolcszor állhatott fel a dobogó alsó fokára, legutóbb három éve a svédországi vb-n. Ezzel a bronzérmesek listáján holtversenyben a svájciakkal az ötödik a csehek-csehszlovákok (21), a svédek (17), a szovjetek-oroszok (10) és a kanadaiak (9) mögött.  A németek eddig kétszer végeztek a harmadik helyen, meglehetősen régen (1932, 1934).
Az IIHF honlapja alapján összevethetők a két csapat adatai a tornán. Az amerikaiak 10.10%-os, a németek 9.67%-os hatékonysággal értékesítik emberelőnyeiket, a büntetésölés percentje 95.65, illetve 82.61%. A tengerentúliak kapusai 94.17%-ban hárították a kapujukra küldött lövéseket, a németeké 90.91%-ban. Bár az amerikaiak általában szabálytalanabbnak számítanak az európai csapatoknál, ezen a vb-n eddig csak 52 kiállításpercet szedtek össze, a németek több mint kétszer annyit, 105-öt.
A számok tehát a Team USA kilencedik bronzát vetítik előre, te tudjuk, minden meccs más és megismételhetetlen. Legfeljebb ha a németek nyernek, megváltoznak a statisztikai mutatók…

Az aranyért: FINNORSZÁG–KANADA

Finn győzelmi öröm június 1-jén, a győztes rávezetéses párbaj után Kanada ellen. Júnous hatodikán ismérótléás vagy kanadaoi diadal lesz a műsoron? (Fotó: Getty Images)

A finnek és kanadaiak is egy csoportban voltak, tehát játszottak is az alapkörben. Méghozzá az utolsó fordulóban. A kanadaiaknak a versenyben maradáshoz győzniük kellett, a finneknek meg az esetleges csoportelsőséghez kellettek a pontok. A háromvereség után három győzelmet arató juharlevelesek szereztek vezetést azonnal a 2. percben Pirri révén. A fiineknek csak a második harmad elején, a 22. percben sikerült az egyenlítés Ruotsalainen góljával, de 7 percre rá, emberelőnyből Comtois visszaszerezte az előnyt. Egészen az 56. percig úgy tűnt meglehet a tengerentúliaknak az újabb győzelem, ám az 56. percben ismét Ruotsalainen egyenlített. A hatvan perc végére maradt a döntetlen, következett a hosszabbítás, amelyben nem született győztes gól, így a rávezetések döntöttek. Elsőre Lundell hibázott, Pirri betalált; Kaski egyenlített, majd Olkinuora hárította Perfetti kísérletét; Mänalainen  betalált, majd a finn kapus ismét hárított, ezúttal Vilardi lövését;  Ruotsalainen belőtte a maga kísérletét, majd Henrique is az övét. Az utolsó két lövés a kapusoké lett, Kuemper túljárt Pakarainen eszén, ám utána Olkinuora is Connor Brownén, így a két pont az északiaknak jutott, az egy meg a kanadaiaknak.
Aztán végül mindketten eljutottak a végküzdelemig.
1992, a playoffrendszerű lebonyolítás kezdete óta most negyedszer vívja ez a két csapat a grand finale-t, az aranymérkőzést. Az 1994-es milánói döntőben 1–1 után a rávezetések döntöttek, 3-2-re Kanada javára. 2016-ban szintén a kanadaiaké lett az arany,  2–0-val, azután, hogy a csoportkörben a kékek 4–0-ra megverték a juharleveleseket. S végül legutóbb, az előző, szlovákiai vb döntőjében, Pozsonyban a finnek 3–1-gyel lettek történtük során harmadszor világbajnokok. Ha a rigai „visszavágón” ismét győznek, egyenlítenek a két fél döntős párbajában. Kanada viszont sikere esetén 27-edszer lesz a vb-cím birtokosa, utolérve a győzelmek számában a szovjet-orosz jogelőd-jogutód kettőst.  S ha valaki esetleg később könyvben vagy filmben megénekli ezt a sikert, annak csak az lehet a címe: „A kiesés szelétől a világbajnoki aranyig”.

JÉGKORONG ELIT-VB. Sport1 14:00 Egyesült Államok–Németország a 3. helyért (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Balogh Tibor, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Ancsin János és Gebei Péter); Sport1 18:30 Finnország–Kanada döntő (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Szélig Viktor, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Kis Simon Franciska és Kangyal Balázs)