Lassul-e a Milan száguldása? • SportTV

Lassul-e a Milan száguldása?

Sport TV avatar Sport TV 2020. 11. 05. 10:13    
Olvasási idő: 3 perc

Messze még a Sacchi- vagy a Capello-korszak, de tény: az AC Milan az elmúlt két évtized legjobb szezonrajtját produkálja. Az olasz futballszakma, de lassan már egész Európa futballközönsége arra kiváncsi, mikor és mely csapat állítja meg a vörös-feketék nagy száguldását. Elvileg ez akár már csütörtök este is megtörténhet, mert egy másik veretlen együttes, az LOSC Lille ellen kell pályára lépniük a San Siróban.

Azért nem Ibra a Milan egyetlen mesterlövésze. A norvég Jens Petter Hauge például a svéd sztár hiányzásakor a Celtic elleni győzelmet véglegesítő gólt szerezte a 92. percben a San Siróban (Fotó: Getty Images)

Még első számú sztárja, a már 40. évét taposó Zlatam Ibrahimovic időleges kiesése sem vetette vissza az európai klubfutball egy ideig mintha hibernálva lévő óriását. A délszláv származású svéd zsenit még a koronavírus sem tudta legyengíteni, diadalmasan tért vissza a 25 napos kihagyást követően, a Derbi della Madonninán hátrányból fordítva az ő duplájával nyertek a vörös-feketék a nagy szomszéd, a kék-feketék ellen. Az volt a gárda negyedik bajnoki győzelme, azóta egy-egy újabb győzelem és egy döntetlen sikeredett a Serie A-ban. Az Európa-ligában pedig két selejtezős győzelem és egy remi (minden idők egyik legkülönösebb 11-es párbajával) után a főtáblán újabb kétszer három pont lett a termés. Összességében tehát 7 sikernél és két iksznél jár, amely messze a legjobb kezdet az új évezredben, pedig azóta többek közt kétszer a BL-t is elnyerte az együttes.

Ellendele, az LOSC Lille is kiváló formát mutat, 11 eddigi tétmérkőzéséből hatot  nyert meg, ötöt adott döntetlenre a két sorozatban, amelyben játszott augusztus 22. óta. Ez a Ligue1-ben és az El  H-csoportjában is a második helyet éri, a bajnokságban a PSG előzi meg 2 ponttal, az Európa-ligában meg a Milan ugyanannyival.

A két együttes az eurokupákban egyszer került csak össze, a 2006–07-es BL-kiírásban azonos csoportban szerepeltek. Franciaországban gól nélküli döntetlenre végeztek, aztán Milánóban meglepetésre 2–0-ra nyert a Lille. Azaz az ördögöknek első góljukért is harcolniuk kell aktuális ellenfelükkel szemben, ugnakkor a találkozás mégis pozitív „történelmi előjel” nekik, hiszen annak az idénynek a végén ők emelhették a magasba a BL-győztesnek járó BEK-trófeát. Amúgy a Milan „francia mérlege” erősen pozitív (12 győzelem, 6-6 döntetlen és vereség), a Lille „olasz mutatója” is enyhén pluszban van (5–1–4). A San Siróban a vörös-feketék csak egyszer kaptak ki francia csapattól, a Lille csak egyszer nyert Itáliában, mindkét statisztikai tény a 2006 decemberi BL-csoportmeccs következménye.

Ez egyébként a milánóiak harmadik El-csoportköre a legutóbbi négy idényben, 2018 februárjában a nyolcaddöntőben dupla vereséget szenvedtek az Arsenaltól, annak az évnek a végén viszont csoportharmadikként tovább sem sikerült jutniuk. Az volt az első csoportkörös bukásuk a 2001-es második körös BL-kudarc után, 14 sikeres továbbjutó sorozatnak véget vetve.

A „jó öreg” Burak Yilmazon kívül iasvan még egy remek törökje a Lille-nek.  Yusuf Yazici mesterhármast szerzett Prágában, amikor a csapat 17 nyeretlen eurokupameccs után végre győzni tudott (Fotó: Getty Images)

Az LOSC negyedszer szerepel az El csoportfázisában, a Ligue1 félbeszakított idénye 4. helyének köszönhetően. Tavaly a BL-csoportkörben játszott, de csak a 4. helyen zárt kvartettjében a Chelsea, a Valencia és az Ajax mögött. Rekordnyeretlenségi sorozatának vetett véget az idei első játéknapon a Sparta elleni prágai 4–1-gyel, előtte ugyanis 17 európai kupameccset játszott le győzelem nélkül. Az El csoportfázisában idegenbeli mérlege 2 győzelem, 4-4 döntetlen és vereség.
A rossonerók portugál csatára, Rafael Leao két idénnyel ezelőtt még a Lille-ben játszott 24 bajnokin 8 gólt elérve, a dán középső védő Simon Kjaer pedig két szezont húzott le az észak-francia klubban (66 meccs, 1 gól). Zlatan Ibrahimovic páratlanul sikeres „francia” korszakában a PSG színeiben 13 trófeát nyert, 156 gólt elérve, ezekből hármat a Lille ellen szerzett. Az olaszoknak további három játékosa, Tatarusanu, Kalulu és Bennacer szerepelt francia bajnoki osztályokban. A két csapat horvátja, Rebic és Bradaric csapattársak a horvát válogatottban. Az LOSC játékosa Timothy Weah viszont a Milannal kétszeres Serie A-bajnok, korábban az OM-ből aranylabdás Georges Weah fia.
A két csapat európai kupacsúcstartója egy-egy légiós center, a már sokat emlegetett Ibra 142 mérkőzésen 57 gólt szerzett az UEFA kupasorozataiban, a túloldalon a török Burak Yilmaz (35 esztendős) 52 találkozón 11-szer talált a kapuba.
A mérkőzés játékvezetője a lengyel Bartosz Frankowski, klubkupameccset egyet vezetett csak francia csapatnak, éppen a 2017-es Bordeaux–Videoton (2–1) találkozót az El-selejtező harmadik körében.

Kapcsolódó

A 2020-21. ÉVI EURÓPA-LIGA 3. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

18:55 AS Roma (olasz)–CFR Cluj (román), A-csoport
18:55 Rapid Wien (osztrák)–Dundalk (ír), B-csoport
18:55 Hapoel Beér-Seva (izraeli)–Leverkusen (német), Slavia Praha (cseh)–OGC Nice (francia), C-csoport
18:55 Benfica (portugál)–Rangers FC (skót), Lech Poznan–Standard Liege (belga), D-csoport
18:55 Omonia Nicosia (ciprusi)–Granada (spanyol), PAOK Szaloniki (görög)–PSV (holland), E-csoport
18:55 Rijeka (horvát)–Napoli (olasz), Real Sociedad (spanyol)–AZ (holland), F-csoport
18:55 Sivasspor  (török)–Qarabag (azeri), I-csoport
18:55 Ludogorec (bolgár)–Tottenham (angol),  J-csoport
21:00 Young Boys (svájci)–CSZKA Szófia (bolgár), A-csoport
21:00 Arsenal (angol)–FK Molde (norvég), B-csoport
21:00 Leicester (angol)–Braga (portugál), Zorja (ukrán)–AEK Athén (görög), G-csoport
21:00 Celtic (skót)–Sparta Praha (cseh), AC Milan (olasz)–Lille (francia), H-csoport, Sport1 20:45
21:00 Villarreal (spanyol)–Maccabi Tel-Aviv (izraeli), I-csoport
21:00 RFC Antwerp (belga)–Linzer ASK (osztrák), J-csoport
21:00 Dinamo Zagreb (horvát)–Wolfsberg (osztrák), Feyenoord (holland)–CSZKA Moszkva (orosz), K-csoport

EURÓPA-LIGA CSOPORTKÖR, 3. forduló. Sport1 20:30 a játéknap előzetese (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Moncz Attila és Puhl Sándor); Sport1 20:45  AC Milan–LOSC Lille (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Moncz Attila és Puhl Sándor); Sport1 23:00  a játéknap mérkőzéseinek összefoglalója (kommentátor: Bartha Zoltán és Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Moncz Attila és Puhl Sándor)